Taipei, 06. septembra (STA) – Največje tekmovanje za gluhe športnike, olimpijske igre gluhih (Deaflympics), bo letos doživelo 21. izvedbo. Na Tajvanu, kjer so sinoči s slavnostnim odprtjem začeli desetdnevno tekmovanje,bodo sodelovali tudi slovenski športniki: košarkarji, kolesar in judoistka.

V Taipeju so pripravili zanimivo triurno slovesnost ob začetku iger. Poleg mimohoda 81 držav udeleženk, vseh športnikov je na Tajvanu 4000, so se izkazali tudi z bogatim kulturnim programom, v katerem so poudarili sporočilo iger V meni je moč.

Tekmovalni spored iger obsega 20 športnih panog (atletika, badminton, košarka, bowling, kolesarstvo, nogomet, rokomet, orientacijski tek, strelstvo, plavanje, namizni tenis, odbojka, odbojka na mivki, vaterpolo, rokoborba v prostem in grško-rimskem slogu, karate, judo in teakwondo) in
182 disciplin.

Slovenijo na igrah zastopajo športniki v treh panogah. Največ pričakujejo košarkarji, branilci srebra z zadnjih iger v Avstraliji 2005; v Taipei so odpotovali Saša Lukić, Damjan Šebjan, Peter Rankovič, Miha Jakofčič, Domen Starc, Nejc Drekonja, Aleksander Perić, Matic Makuc, Miha Fabijan, Jan Orešnik in Klemen Javornik. V predtekmovanju bodo slovenski tekmeci Rusija, Španija in Ukrajina. Slovenija ima na igrah še kolesarja Sama Petrača (nastopil bo na cestni dirki, sprintu in kriteriju) in judoistko Evo Potočnik, ki bo tekmovala v kategoriji do 57 kilogramov.

Print Friendly, PDF & Email