Temno nebo nad Tajpejem se je po spektakularnem odštevanju zadnjih sekund do začetka otvoritve spremenilo v kalejdoskop tisočih barv in vzorcev, ki jih je na otvoritvi 21. poletnih olimpijskih iger opazovalo kar 20.000 obiskovalcev na popolnoma novem stadionu (Municipal Stadium). Dogajanje je spremljalo preko 200 novinarjev iz 40 držav, 5 televizij je otvoritev prenašalo v živo.

V dvournem spektaklu, ki so ga snovali kar dve leti in zanj porabili kar 13 milijonov evrov, je nastopilo več tisoč večinoma gluhih in naglušnih artistov v 12 dejanjih. Na  odru so se zvrstile največje zvezde, kot so A-mei, Patina Lin, Let Lee, nastopila je celo prva dama Tajvana. Spektakel  so otvorili močni zvoki iz bobnov lociranih na dveh visokih stolpih, postavljenih posebej za letošnje igre, zvoke je na odru dopolnjueval U-tetaer, ki je štel kar 300 gluhih in naglušnih glasbenikov. Z močnimi zvoki so stopnjevali napetost na prozorišču, ki je dosegla vrhunes ob pojavu tisočih svetlobnih efektov. Prevzeti od mogočnosti svetlobe in zvoka, smo si lahko ogledali fotografije iz dvajsete olimpijade gluhih. Dih nam je zastal, ko je imela popolnoma gluha Evelyn Glennie solo nastop na bobnih. Svetlobni efekti so se kar stopnjevali in v vsakem trenutku smo lahko na tleh prizorišča opazovali svetlobne učinke barv, s katerimi se je gledalcu pred očmi izrisalo vseh pet zemeljskih elementov.

Na otvoritvi prvih iger v Aziji je v naslednjem dejanju top model Patina Lin predstavljala boginjo Matsu, zaščitnico Tajvana, blagoslovila je občinstvo in atlete v znakovnem jeziku. Da bi občinstvo spoznalo lepote in naravo magičnega otoka, Tajvana, je v naslednjem dejanju dvorano preplavilo na stotine metuljev različnih barv, raznobarvni lotusovi cvetovi, in dežne kaplje. 

Občinstvu je že v naslednjem dejanju ponovno zastal dih, ko je po zraku z belimi krili pripeta na vrvi, nad prizoriščem »letela« najbolj priljubljena tajvanska pop diva A-mei in zapela osrednjo pesem letošnjih iger, Dreams. Izjemna sporočilnost pesmi je donela v naši ušesih, ko so v zraku odzvanjale njene besede, da naj si pokrijemo ušesa in začutimo srce, naj slišimo svoje sanje, da resnična moč leži skrita v tihih nebesih, da upanje in sanje lahko slišimo vsi. Smeh je most do ljubezni in ljubezen je naš skupni jezik. Vsi lahko ciljamo visoko, meje jezika lahko premagamo, sanje so dovoljene! Ob zvokih in besedah spodbude smo se predali vizualnemu užitku, saj je na odru zvrstilo 63 gluhih in naglušnih plesalk, ki so z različnimi formacijami tvorile različne vzorce, ki so gledalca očarali in prilepili pogled na dovršenost giba in natančnost izvedbe. Harmonija gibov je dajala občutek enosti.

Da bi svetu pokazali, kako bogato kulinariko ima Tajpej, saj velja za vodilno mesto v celotnem kitajsko govorečem svetu, zaradi bogate ponudbe hrane, ki vsakega še tako zahtevnega gurmana ne pusti ravnodušnega, so se na odru zvrstili artisti oblečeni v različne motive hrane, ki jih bodo lahko dejansko tudi podskusili vsi atleti.

Glede na to, da se bodo igre odvijale ravno mesec dni po uničoječem Tajfunu Morakot, ki je najbolj prizadel južni del Tajvana in zahteval kar 600 življenj, več tisoč ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo, je zvezda borilnih veščin Jet Li vodil molitev za vse prizadete. Molitev »Power in me«, moč je v meni je postala osrednji slogan olimpijskih iger gluhih. Na oder je obkrožena z aboridžinskimi plesalci stopila tudi Chow Mei-chingh, prva dama Tajvana.

Eden najbolj pomembnih trenutkov otvoritve je bil sigurno mimohod vseh 85 reprezentanc.  Vsako reprezentanco je v mimohodu vodila ena od supermodelov tajpejske modne agencije EeLin.  Otvoritev si je ogledalo tudi veliko število domačinov, ena od prebivalk Tajpeja je izrazila veliko navdušenje in ponos nad organizacijo dogodka in upanje, da bodo gledalci glas o vrhunsko izpeljanem dogodku popeljali daleč naokrog po svetu. Izjemnost organizacije je bila vidna tudi zunaj prizorišča. Promet je bil popolnoma zaustavljen v okolici stadiona. Atlete so na prizorišče pripeljali avtobusi, ki so potem po točno določenem vrstnem redu počakali na konec in naše športnike pripeljali domov. Vse je delovalo kot pesem, nobenih zastojev, 20000 gledalcev in preko 4200 športnikov je brez težav in razmeroma hitro prišlo nazaj do hotela. Slovensko zastavo je nosil Samo petrač, dobitnik šestih olimpijskih medalj.

Prireditev je spremljala cela vrsta politikov, pred samim prizoriščem se je zbralo tudi majhno število aktivistov, ki se zavzemajo za neodvisnost Tajvana od Kitajske. Neodvisnost Tajvana je doselj priznalo le 23 držav.

Na glavnem odru smo lahko prisluhnili kratkemu govoru župana Tajpeja, dr. Hau Lung-binu, ki je hkrati igral izjemno vlogo pri sami organizaciji 21. poletnih iger, saj je bil predsednik organizacijskega odbora, spregovoril je tudi predsednik Kitajsko-Tajvanske zveze za šport gluhih, gospod Chen Chih-ho, v znakovnem jeziku je množico nagovorila tudi dr. Donalda Ammons, predsednica mednarodne športne organizacije gluhih. Sledila je najava uradnega začetka iger, izobesili so zastavo, atleti so izrekli zaprisego in nenazadnje je olimpijski ogenj le zagorel.

  Ogled videa

Print Friendly, PDF & Email