6. september

Prvo medaljo je Švici priboril Thomas Moesching v streljanju na 10 metrov, z rezultatom 688.5. 36-letnik je tako osvojil svoje prvo zlato na olimpijskih igrah, na kar je čakal dolgih 26 let, saj se s streljanjem na tarčo ukvarja že od svojega 10 leta. Tako je dvema bronastima medaljama iz preteklih olimpijskih iger dodal v zbirko medalj še najbolj žlahtno. Svojo zmago je posvetil svojemu staremu očetu, ki ga je navdušil za ta šport.

Šprint na 1000 metrov, ki je potekal v bližini najvišjega nebotičnika na svetu, Tajpej stolp 101, je spremljala več sto glava množica. Le 16 tekmovalcev je uspel preboj v finale, zmago pa si je priboril 41-letni Andrew Wood. Srebro je šlo v roke Rusa Krilla Pestova, bron si je »prišprintal« Francoz Steeve Touboul.

Nastopili so tudi tekvandojisti težkokategorniki. 20-letni Muhammed Guler je Turčiji priboril zlato, ko je premagal Rusa Vladislava Eduardovicha Bobrovnika. V ženski konkurenci je bila prepričljivo najboljša 22-letna I-Chun Chen, ki je Tajpeju priborila zlato. Premagala je Grkinjo, Vasilko Zapanti-Fragkou.

  

7.  in 8. september

Drugi tekmovalni dan so se ženske pomerile v disciplini 400 metrov kravl. S časom 4:27,82 je bila najhitrejša Ukrajinka Anna Tovsta, ki je postavila svetovni rekord. Drugo mesto si je priplavala Kitajka He Yue Yue, s časom 4:30,22, srebro je osvojila Angleženja Hannah Kay Get. V moški konkurenci je bil v finalu A najhiterejši Italijan Luca, s časom 4:05,14, drugi je bil Nemec Lange, bron je osvojil Poljak Pioro.  V B finalu je osvojil zlato Japonec Yamamoto, s časom 4:14,55, srebro američan Bennet, bron brazilec Kabbach.

Moški so se pomerili v disciplini 100 metrov delfin, najhitrejši je bil Rus Trishkin Ilya Mikhailovich, s časom 53:90, Germano Luca si je priplaval srebro, tretji je bil Nemec  Koch Bjorn, s časom 55:73. V isti disciplini si je v ženski konkurenci s svetovnim rekordom priplavala zlato Rusinja Savchenko Ekaterina Alexandrovna, s časom 1:04,02, srebro je šlo v roke Švedinje Polivanchig Alexandre, bron pa Kitajki He Yue Yue.

V finalu skupine A – 50 metrov prsno je bil najhitrejši Južnoafričan Parkin Terence, s časom 00:29,58, srebro je šlo v roke Rusu Agafonovu, bron Ukrajincu Zurgalidzeju. V finalu B je bil najhitrejši Estonec, s časom 00:32,57, drugo mesto je pripadlo južnoafričanu Coetzee Janu Hendriku, ki je progo preplaval s časom 00:32,58, bron je šel v roke plavalcu iz Tajpeja, Pan Tsung Yenu.  V ženski konkurenci je zlato osvojila Bolgarka Deeva, s časom 00:33,98, srebro si je priplavala Ukrajinka Korniyenkova, bron Weedenova iz ZDA.

V štafeti 4×200 metrov kravl je bila najhitrejša reprezentanca Rusije, s časom 7:56,66, drugo mesto je pripadlo Nemčiji, bron Ukrajini.  V ženski konkurenci je zlato osvojila ekipa Rusije, s časom 8:50,09. Srebro so osvojile Ukrajinke, bron reprezentanca ZDA.

V disciplini 100 metrov prosto je zmago slavil Italijan Luca, s časom 00:52,19, le 4 stotinke je zaostal za njim Irec Nolan, Korejec Kim je osvojil bron. V B finalu je bil najhitrejši Ukrajinec Bystrevskyi, s čaasom 00:54.29, drugi je bil Brazilec Kabbach, tretji Američan Landgren.

V finalu discipline 200 metrov hrbtno je bila najhitrejša švedinja Anna Polivanchuk, s časom 2:27,67, srebro je osvojila bolgarka Maryia Rudzko, bron Sytnikova Valerija iz Ukrajine.  V moški konkurenci je 200 metrov kravl najhitreje preplaval Japonec, s časom 2:13,10, srebro je s časom 2:16,35 osvojil Rus Kolpakov, bron je šel v roke ukrajinca Natalchuka.

Na 200 metrov mešano je bila najhitrejša Bolgarka Petrushenka, s časom 2:23,86, Kitajka He Yue Yue je osvojila srebro, bron je šel v roke Britanke Fittonove.  V moški konkurenci je bil v finalu A s časom 2:16,32 najhitrejši južnoafričan Parkin, drugi je bil Ukrajinec Zurgalidze, tretji Rus lebedev. V finalu B je bil najhitrejši tekmovalec Tajpeja Huang, s časom 2:41,03, drugo mesto je pripadlo Japoncu Kinoshita, tretje Američanu Hammacku.

Na glavnem stadionu so se tekmovalci pomerili v šprintu na 100 metrov, kjer je bil najhitrejši Latvijec Greninš, s časom 10:64, drugo mesto si je prišprintal Nigerijec Eguasa, tretje Kubanec Abad. V ženski konkurenci je bila s časom 12:16 najhitrejša Kubanka Girat Riviero, srebro si je pritekla Bolgarka Chebatarova, bron Estonka Opik Anu.

V ženski konkurenci je bila v teku na 400 metrov najhitrejša Bolgarka Tsiarentsyeva, s časom 55.56, drugo mestro si je pritekla Britanka Peffers, ki je za najboljšo zaostala le za 4 stotinke, bron je šel Kitajki Gao Lifang.

V ženskem troskoku je z dolžino 12.94 slavila Bolgarka Hralko Marharyta, s tremi centrimetri krajšim skokom je Poljakinja slavila srebro, bron je pripadel Bolgarki Klimovich Tatsiani.

Moški tek na 10 kilometrov je povzročil pravo zmagoslavje v nigerijski reprezentanci, saj je prvo mesto osvojil njihov rojak Kipkogei Kiptum, s časom 30:30.27, drugo prav tako kenijec Kiptum Daniel, ki je za zlato medaljo zaostal za 5 stotink. Bron je osvojil Rus Yakubovskiy Vladislav.

Print Friendly, PDF & Email