V letošnjem letu je bilo precej narejenega tudi na področju smučanja invalidov. Spomnimo, da je Rogla prvič v svoji bogati in pestri zgodovini gostila tekmo svetovnega pokala smučarjev invalidov. Za nameček pa je bila Rogla prizorišče še IPC kampa za mlade smučarje.

O poučevanju smučanja pa je v posebnem videozapisu spregovorila tudi Dragana Sterdevič.

 

 

Šest držav

»Mednarodni paraolimpijski komite (MPOK; op.a.) je letos začel z načrtno promocijo in razvoj smučanja med mladimi med 10. in 17. letom,« poudari Alen Kobilica, slovenski koordinator in vodja društva Vidim cilj. V projekt kampov za mlade smučarje je vključenih šest držav – poleg Slovenije so tu še Španija, Nizozemska, Italija, Hrvaška in Nemčija. »Gre za različne hendikepe, sodelujejo mladi v sedeči, stoječi in ležeči konkurenci,« še pove Kobilica.

Sponzorji na pomoč

Cilj je jasen – otrokom bi radi predstavili šport in jih vzpodbudili, da se bavijo s smučanjem ter tako naredijo tudi nekaj zase. Na Rogli je sodelovalo 31 mladih, do konca leta pa bosta kampa še v Italiji in na Nizozemskem, prihodnje leto je na vrsti še Nemčija. MPOK pokrije stroške kampa, udeleženci pa si morajo organizirati prevoz na kraj dogodka: »Pri tem nam pomagajo sponzorji in donatorji,« pravi Kobilica, ki je vesel, da se je kampa na Rogli udeležilo tudi šest Slovencev.

Po treningu še tekma

Kamp traja štiri dni. Uvodna dneva sta namenjena treningu in spoznavanju s športom, sodelujeta po dva trenerja iz vsake države. Med sabo pa poteka pristna izmenjava izkušenj in znanj. Zadnji dan je namenjen tekmi, kjer se pridobljeno uporabi v praksi. Projekt so v Sloveniji podprli ZSIS POK Slovenije, Unitur Rogla in Flegma. »Imamo srečo, da imamo ljudi, ki nam znajo prisluhniti in podpreti,« sklene Kobilica.

Print Friendly, PDF & Email