Tatjana Majcen Ljubič bo v Lyonu na prihajajočem svetovnem prvenstvu nastopila v metu kopja, krogle ter diska. »Ni tako, kot bi moralo biti. Nekaj sem tudi sama kriva, saj sem izpustila zimsko sezono, nimam prave baze,« pravi Tatjana, ki je želela lani po koncu paraolimpijskih iger končati svojo aktivno športno pot. A se je potem le pustila prepričati. Za njo je pol leta trdega dela.

130717_ljubic_00
Ob vrnitvi se je nemudoma lotila metov, s sedanjo formo je zadovoljna.
»Sposobna  sem za soliden rezultat. Bo pa po dolgem času, da grem na tekmovanje uživat.«

Niso redki, ki menijo, da je to velik plus Ptujčanke.
»Vedno, ko nisem bila pod pritiskom, sem se odlično odrezala.«

Spremembe pravil

Atleti, ki se ukvarjajo z meti, kot športni pripomoček uporabljajo metalni stol. Prirejen je individualno, torej za vsakega športnika posebej. Veljajo določena pravila, in sicer višina stola je lahko največ 75 cm, oprijemalna palica, ki je del met­alnega stola, pa od 1. 7. 2011 ne sme biti več fleksibilna, temveč mora biti popolnoma neupogljiva. Negibljiv mora biti tudi naslon na stolu, višina pa je odvisna od višine poškodbe hrbtenjače tekmovalca. Posledice novega pravila so krajše razdalje, saj je upogljivost palice za atleta pomenila dober »zalet«, njena neupogljivost pa pomeni le pomoč pri izmetu tekmovalnega orodja.

Rio 2016

»Te spremembe so me ustavile in vrgel krepko nazaj. Saj vem, da nisem edina s temi težavami. A sedaj sem porabila ravno 10 let, da sem osvojila prvotno palico. Upam, da bom sedaj rabila manj časa, da osvojim tole,«
se priduša Tatjana, ki cilja na nastop na paraolimpijskih igrah v Riu (2016): »To je moj cilj. Tekmovalni apetit se je vrnil. O tem sem se pogovorila s trenerjem Gorazdom Rajherjem, ki verjame, da lahko še napredujem. Potem je sledil pogovor z družino, ki mi stoji bo strani.«

V Franciji debitirala

Sicer pa Tatjana pred velikim tekmovanjem vadi petkrat na teden po uro in pol pod taktirko trenerja Gorazda Rajherja, sicer pa na teden zbere po 6 ali 7 enot treninga, ki traja do dve uri in pol. Kombinira med fitnesom in stadionom. V Franciji ne bo prvič. Pred enajstimi leti je po dveh mesecih treninga prvič nastopila na SP v Lillu. Prizna, da je bila krepko  zmedena, ob spominu na takratne začetke, pa se danes le nasmeje.

 

Print Friendly, PDF & Email