Slovenski gluhi košarkarji so na olimpijskih igrah gluhih v Sofiji osvojili končno sedmo meto, potem ko so zanesljivo opravili še z zadnjim tekmecem prvenstva. Argentino so premagali z rezultatom 88:68.

0308_navijaci_slovenija

Ob polčasu vse rešeno

Slovenci so že v začetku srečanja povedli in prvo četrtino dobili s tremi točkami prednosti. Otipljivo prednost so si do polčasa nabrali predvsem z uspešnimi meti za dve točki in ga dobili s 15 točkami razlike (48:33). Argentina je v nadaljevanju zaostanek poskušala zmanjšati. Vendar je Slovenija ves čas narekovala tempo igre in nadaljevala z natančnim metom za dve točki. Z uspešnimi napadi so držali prednost desetih točk skozi vso tretjo četrtino, zaključili pa so jo z rezultatom 63:52.

Navdušili so

Aktualni evropski prvaki so v zadnji četrtini dobesedno zavzeli argentinski koš, razigrala sta se predvsem Perić in Zupan, ki sta z atraktivno zaključenimi protinapadi priborila Sloveniji najvišje vodstvo na tekmi. Slovenci so danes pokazali pravo igro in debitante na letošnji olimpijadi popolnoma nadvladali. Najvišjo prednost na tekmi je bila 23 točk, zaključili pa so jo z razliko 20 točk. Najboljši strelec na slovenski strani je bil odlično razpoloženi Miha Zupan, ki mu je ponovno uspel dvojni dvojček (22 točk in 12 skokov). Aleksandar Perić pa jih je prispeval 18.

V pričakovanju boljšega statusa

Aleksandar Perić nam je po tekmi dejal, da je zmage vesel in da je bil danes dobro razpoložen. Na parketu so fantje delovali kolektivno, kar jih je tudi pripeljalo do današnje zmage in končne uvrstitve na 7. mesto. Saša Lukić je priznal, da so se trudili po najboljših močeh, žal pa medalje niso osvojili. Največja težava še vedno ostaja neurejen status gluhih športnikov, ki za svoje dosežke ne prejmejo nobenih nagrad, za nastop na prvenstvu vzamejo dopust, trenirajo pa v popoldanskem času. V kolikor bi imeli status in finančne prihodke urejene, bi se lahko profesionalno posvetili športu, predvsem pa promociji Slovenije, dodajo na gluhi.si.

Olimpiada gluhih, tekma za 7. mesto, 3.8.
SLOVENIJA
– Argentina 88:68
Slovenija
: Zupan 22, Perić 18, Lukić 15, Makuc 7, Orešnik 5, Šebjan 5, Starc 5, Dolanc 5, Žabot 4, Ranković 2.

Print Friendly, PDF & Email