V športni dvorani vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani je 28. in 29. septembra 20013 potekal mednarodni turnir v košarki na vozičkih. S pomočjo Zveze paraplegikov Slovenije se je ob desetletnici poškodbe uresničila ideja košarkarja na vozičku Danijela Savića, o organiziranju lastnega turnirja. Turnir nam je ponudil veliko novosti na košarkaškem parketu. Združil je različne generacije, narodnosti in mišljenja. Dokazal je, da je vse mogoče, če so ljudje pripravljeni stopiti skupaj in darovati delček svojega znanja in časa za drugega.

0110_turnir_savic_lj Ogorčen boj

Otvoritvena tekma je pripadla ekipi Lofric Dolphins Wien in DP Mercator Ljubljana. Ljubljana je bila za fante iz Dunaja premočna, tekma se je končala z rezultatom 64:26.

V nadaljevanju so sledile tekme po skupinah med: KiK Una – Sana Bihać in Flink Stones Graz – 57:55,Carinthian Broncos Klagenfurt in DP Mercator Ljubljana – 52:55, Flink Stones Graz in Palfinger Marine Maribor – 75:34,Lofric Dolphins Wien in Carinthian Broncos Klagenfurt – 36:52, KiK Una –Sana Bihać in Palfinger Marine Maribor – 59:46.
Drugi dan turnirja so ekipe borile za končne uvrstitve. Za 5. mesto so se borili Lofric Dolphins Wien in Palfinger Marine Maribor – 45:50.

Odločitev v zadnjih trenutkih

Za 3. mesto so se potegovali Flink Stones Graz in Carinthian Broncos Klagenfurt –65:41, finalna tekma pa je pripadla ekipama iz Bihaća in Ljubljane. Ljubljančani so v prvi četrtini povedli celo s 15 točkami razlike. Prednost jim je uspelo zadržati še celotno drugo četrtino, potem pa je moč in koncentracija začela počasi upadati. Fantje iz Bihaća se kljub večjemu zaostanku v prvih dveh četrtinah niso predali in za svojo požrtvovalnost zasluženo tekmo tudi dobili. Rezultat KiK Una – Sana Bihać – DP Mercator Ljubljana 56:54

Pomoč Slovenske vojske

Ob zaključku turnirja sta se igralcem pridružila tudi predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božić, ki sta podelila pokale in medalje. Organizatorja sta za igralce, ki so zasedli prvi dve mesti pripravila tudi praktična darila in košarkarske žoge. Podelili so tudi pokale za: najboljšega strelca – Jörg Goldgruber (Flink Stones Graz), najboljšega igralca – Yakut Dogan (Lofric Dolphins Wien), največ metov za 3 točke – Danijel Savić (Lofric Dolphins Wien), največ osebnih napak: Robert Radić (Palfinger Marine Maribor) in najmlajšega igralca – Konstantin Löffler (Lofric Dolphins Wien). Turnir je bil več kot uspešen, igralci so pohvalili organizacijo, dvorano in pa predvsem hrano, ki jo je pripravila Slovenska vojska.

Da je bil turnir tako uspešen, se je glavna organizatorka Lidija Ignjatić zahvalila Zvezi paraplegikov Slovenije, Slovenski vojski, Spalding, Dassašport d.o.o., Livmark d.o.o., Lecana d.o.o.; še dodajo na Zvezi paraplegikov Slovenije.

Print Friendly, PDF & Email