Bazen v ljubljanskem Tivoliju je ob dnevu invalidov gostil neobičajen plavalni dvoboj med predsednikom države Borutom Pahorjem in dvakratnim svetovnim prvakom v plavanju paraolimpijcem Darkom Đurićem. Dvoboj je dobil predsednik, ki pa je zmagovalni pokal po tekmi prepustil tekmecu.

Za nove noge

Celotna akcija, katere pobudnik je Tone Fornezzi Tof, je namenjena zbiranju sredstev za nove proteze za trenutno najuspešnejšega športnika invalida Darka Đurića, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Montrealu osvojil dve zlati in eno srebrno medaljo. Zbrane je pozdravil predsednik ZSIS-POK Damijan Lazar. Ob tej priložnosti se je zahvalil predsedniku Pahorju in Tonetu Fornezziju Tofu za velik doprinos pri promociji športa invalidov. Prireditve sta se udeležila tudi paraolimpijca Tanja Cerkvenik in Franc Pinter Ančo.

{gallery}fotogalerije/131203_duric_pahor{/gallery}

Poklon Darku

“Moj nastop je poklon Darku, ki je velik navdih za vse nas, obenem je poklon vsem, ki želijo doseči svoje sanje,” je ob tekmi dejal Pahor, ki je v bazen skočil prvič po dveh letih oziroma znanem zapletu in težavami z ušesom, a kljub temu pokazal zavidljivo formo. “Vesel sem, da imam priložnost biti ambasador športa invalidov v Sloveniji in da je tukaj predsednik, kar je dobra priložnost za popularizacijo,” pa je med drugim menil Đurić.

Misice, mistra in Vili Resnik

Akcijo so pospremili številni znani Slovenci. Starterka na tekmi je bila padalka Irena Avbelj, ki še okreva po hudi poškodbi. Med drugim so se v plavanju pomerile tudi različne slovenske lepotne kraljice – miss Slovenije Maja Cotič, miss universe Sara Savnik in miss earth Patricija Peklar. V moški konkurenci je eden od dvobojev potekal med mistrom Slovenije Juretom Ruganijem, mistrom universe Miho Dragašem in zimzelenim pevcem Vilijem Resnikom. Nastopili so tudi mladi plavalci iz Ljubljane in matičnega kluba Darka Đurića – Gorenjske banke Radovljice.

Na hudomušen način, ki ga spremlja že skozi vse ustvarjalno obdobje, je prireditev sklenil Tof: “Če se že država utaplja, imamo vsaj predsednika, ki dobro plava.”

Print Friendly, PDF & Email