Na tradicionalni prireditvi Invalid športnik leta v Austria Trend Hotel Ljubljana smo danes razglasili športnico in športnika leta, priznanja smo podelili ženski in moški ekipi leta. V prijetnem ambientu smo bili na enem mesti zbrani vsi, ki smo tako ali drugače povezani s športom invalidov.

131210_sportnik_leta_00Vzor in vzpodbuda

Kot se za slavnostni prireditvi pritiče, so zbrane pozdravili in nagovorili slavnostni govorci. Uvodoma je beseda pripadla predsedniku Zveze za šport invalidov Paraolimpijski komite Damijanu Lazarju, ki je vesel, da šport invalidov postaja vse bolj integrativni del slovenske družbe. Kot uspešno je ocenil tudi leto, ki se izteka: »Vi ste dokaz, da slovenski šport sodi v sam svetovni vrh!«

Po tem je zbrane športnice, športnike, trenerke, trenerje in športne delavce pozdravil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je uvodoma spomnil na primer Sama Rinka, ki je spremenil tudi županov pogled na invalide. »Danes bi vam čestital za športnika leta, ne za invalida športnika leta. S svojim delom in prizadevanji ste lahko vzor vsem, ki jamrajo in tarnajo, kako nekaj ni mogoče. Iskrene čestitke za vse dosežke in medalje!«

131210_sportnik_leta_01

Za konec je spregovoril še direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) Štefan Kušar, ki je opozoril, da šport invalidov in tekmovanja na tujem niso izleti, ampak resen šport, ki mu precej pozornosti namenja tudi Evropska komisija. Kušar je spomnil tudi na spremenjeno zakonodajo pri igrah na srečo, ki jemlje prepotrebne evre za razvoj športa invalidov. »Ostanite pogumni in hvala, ker ste nam vzor,« pa je dodal za zaključek.

Sedeča odbojka in showdown

Podeljena so bila tudi bronasta priznanja in bronasti znaki ter srebrna priznanja in srebrni znaki Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja.

:: Kdo so dobitniki srebrnih in bronastih znakov

Po pregledu vseh rezultatov in predlogov Komisije za tekmovalni šport pri Zvezi za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskem komiteju in sklepu Upravnega odbora je najboljša ženska ekipa leta 2013 ekipa odbojkaric sede v postavi Saša Kotnik, Marinka Cencelj, Lena Gabršček, Regina Terbuc Roudi, Jasmina Zbil, Simona Satošek, Danica Gošnjak, Bogomira Jakin, Suzana Ocepek in Ana Justin.

Priznanje za najboljšo moško ekipo za leto 2013 prejme mešana ekipa v showdownu v postavi Sanja Kos, Tanja Oranič, Peter Zidar, Simon Podobnikar in Miha Susman.

131210_sportnik_leta_02

Jana Führer in Darko Đurić

Priznanje za najboljšo športnico leta 2013 je prejela Jana Führer, ki se je po porodniškem stažu uspešno vrnila v vlogo odlične športnike in tako dokazala, da se lahko s pozitivno energijo in strokovnim vodstvom Gregorja Habjana lahko dokaže kot odlična tekmovalka športa za slepe in slabovidne showdowna. Jana je v letu 2013 kljub močni ženski konkurenci osvojila 2. mesto na Svetovnem prvenstvu v showdownu, ki ga je organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite v Kamnku. 

Naslov športnik leta 2013, je osvojil Darko Đurić, ki se je v zadnjih letih upravičeno uveljavil kot odličen športnik invalid, kar je dokaz tako s svojim delom kot rezultati, ki govorijo njemu v prid. Darko je v letu 2013 na Svetovnem prvenstvu v Kanadskem Montrealu osvojil kar dva naslova svetovnega prvaka, v disciplini 100 m prosto s časom 1:27,27 in disciplini 50m delfin s časom 41.42. Hkrati pa je dodal svoji beri medalj tudi drugo mesto na Svetovnem prvenstvu v disciplini 200m prosto s časom 3:11.32. Potrebno je dodati da za njegovimi rezultati stoji strokovno vodstvo glavnega trenerja v plavanju Bora Štrumblja in pomočnikov trenerja Jane Čander ter Mateja Globočnika.

Mladi as in slovo legend

Priznanje za perspektivnega mladega športnika je prejel Marino Kegel, ob koncu kariere pa so Anita Goltnik Urnaut, Štefka Tomič in Alenka Iršič.

Bogat spremljevalni program

Tudi to pot ni izostal bogat spremljevalni program, ki so ga obeležili glasbenik Iztok Orešnik ter plesna točka v izvedbi para Klemen Pirman in soplesalke na vozičku Barbare Šamperl.

{gallery}fotogalerije/131211_sportnik_leta{/gallery}

:: Prispevek iz prireditve je objavljen tudi na RTVSLO MMC:

S klikom na sliko, si lahko ogledate mesto povezave do posnetka.

Print Friendly, PDF & Email