Košarkarska zveza Slovenije se zaveda, da sluh ni nujno ovira, ki bi gluhim športnikom preprečilavrhunske dosežke. Tako so Športni zvezi gluhih Slovenije podarili več žog in ostalih pripomočkov, ki so zapuščina lanskega EuroBasketa.

1403_gluhi

Za mlade sile

Športna zveza gluhih Slovenije jih je nato podarila učencem in dijakom Zavoda za gluhe in naglušne v Ljubljani. S tem želi mlade z okvaro sluha spodbuditi k igranju košarke. Da so podarjena sredstva dobra spodbuda za nove generacije vrhunskih košarkarjev meni tudi Direktor Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana Boris Černilec. Dijaki Zavoda za gluhe in naglušne v Ljubljani so Černilčevo trditev dokazali z zmago na prijateljski tekmi proti Športni zvezi gluhih Slovenije. Na tekmi, ki so jo priredili prav v čast velikodušne donacije, so dijaki zmagali z 42:35 in še enkrat več dokazali, da je med njimi tudi veliko obetavnih košarkarjev.

Novačenje igralcev

Eden glavnih ciljev Športne zveze gluhih Slovenije je, da se reprezentanci gluhih košarkarjev pridruži čim več obetavnih mladih igralcev z okvaro sluha. Za to se zavzema tudi predsednik Športne zveze gluhih Slovenije Robert Žlajpah. Slovenska košarkarska reprezentanca gluhih je v preteklosti osvojila že kar sedem medalj na večjih tekmovanjih.

Med drugim so gluhi reprezentanti leta 1996, na evropskem prvenstvu na Poljskem, osvojili prvo medaljo v kolektivnem športu za samostojno Slovenijo. Naslov evropskih prvakov so osvojili dvakrat. Med ostale dosežke reprezentance sodijo tudi tretje mesto na svetovnem prvenstvu in srebrni medalji na olimpijskih igrah gluhih. Prihod novih generacij gluhih košarkarjev je za reprezentanco torej ključnega pomena, saj zagotavlja obstoj in nove možnosti za nadaljevanje uspešne poti.

Print Friendly, PDF & Email