Zveza paraplegikov Slovenije je 45. Hrovatinov memorial pripravila 13. septembra 2014 na atletskem stadionu Brežice. Pri organizaciji je sodelovala  Zveza za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijski komite, pri izvedbi pa DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja ter Zavod za šport Brežice, ki je poskrbel za sodniško ekipo in vse za nemoten potek na atletskem stadionu v Brežicah. To je bilo hkrati tudi državno atletsko prvenstvo za paraplegike in tetraplegike, tekmovali pa so tudi atleti iz Bosne in Hercegovine.
Atleti so v moški in ženski konkurenci tekmovali v skupinah F51-F52-F53-F54-F55-F56 in skupini VETERANI, pomerili pa so se v troboju metov (disk, krogla, kopje/kij), troboju voženj (100 m, 200 m, 400 m) in dveh spominskih vožnjah. Na 100 metrov so s standardnimi vozički tekmovali v spomin na prof. Bojana Hrovatina, hitrostno vožnjo s specialnimi vozički na 800 metrov pa so posvetili športnemu novinarju in velikemu prijatelju športnikov paraplegikov in tetraplegikov Henriku Übeleisu.

{gallery}slike/140913_DP_Atletika{/gallery}

Nagovor predsednika Zveze ob zaključku tekmovanjaNa atletskem stadionu v Brežicah je uvod v začetek našega največjega atletskega tekmovanja z mednarodno udeležbo naznanila Zdravljica. Še dobrodošlica športnikom od vodje športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregorja Gračnerja ter predsednika Zveze Daneta Kastelica in začeli so se troboji v metov diska, suvanju krogle in metu kopja. Težje gibalno ovirani atleti tetraplegiki so se namesto v metu kopja pomerili v metu kija. Pri metih so imeli na voljo en poizkusni met in šest metov v konkurenci. Sodniki so v tekmovalni zapisnik zabeležili najboljši rezultat. Pri teh disciplinah (predvsem vrhunski tekmovalci), uporabljajo posebne stole z oporno palico ali pa le nekoliko dvignjene podije. S tem dosežejo boljše rezultate. Težje gibalno ovirani tetraplegiki zaradi slabšega ravnotežja orodja mečejo iz svojih standardnih vozičkov. Tekmovanje je hkrati potekalo na treh tekmovališčih, po zaslugi dobrih sodnikov in že utečeni praksi, pa se je odvijalo hitro in nemoteno. Tekmovalcem ni bilo treba izgubljati časa s presedanjem in pripravo stolov. Menjavali so le tekmovalna orodja.

:: Rezultati in bilten

 

Najboljši v trobojuSledili so troboji v hitrostnih vožnjah na 100, 200 in 400 metrov, nato pa še obe memorialni vožnji. Tudi hitrostne vožnje so potekale brez zapletov. Skupine, kjer je bilo manj kot pet tekmovalcev je organizator združil z višjo skupino, rezultate pa vrednotil na podlagi tabel mednarodnega paraolimpijskega komiteja.
Letošnje spominsko tekmovanje prof. Bojana Hrovatina je kljub slabi vremenski napovedi (močno je okrnila udeležbo) potekalo v zelo dobrih tekmovalnih pogojih. Lahko rečemo, da se je na stadionu v Brežicah zgodil vremenski čudež. Ko so se tisti pravi športniki s srcem zbrali na tekmovališču je posijalo sonce in vzdržalo vse do konca tekmovanja. Ob odhodu na svoje domove pa je vreme ponovno pokazalo svoj deževni obraz. Kakor koli že, organizatorje so nekoliko razočarali pomehkuženi športniki iz DP Koroške, DP Gorenjske, DP severne Štajerske in DP severne Primorske, ki so se ustrašili tistih nekaj kapelj dežja. To velja tudi za vse športnike, ki so ostali doma in ki ne čutijo pripadnosti športu in do svoje organizacije.
Posnetek za spominPred razglasitvijo rezultatov je spominsko tekmovanje pionirja športa invalidov prof. Bojana Hrovatina gostom in športnikom orisal predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic in pripomnil, da smo skozi vsa ta memorialna tekmovanja pokazali prisotnost na športnem in družbeno političnem življenju ter odpravili marsikatero oviro. In to ne samo arhitekturne ampak tudi miselne, ki so še bolj pomembne. Športnike je nagovorili tudi podpredsednik  Zveze za šport invalidov Slovenije in predsednik DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja Jože Okoren. Omenil je dobro sodelovanje z županom Občine Brežice Ivanom Molanom, ki je izrazil zadovoljstvo, da smo naše največje atletsko tekmovanje pripravili v njihovi občini. Dodal je še, da njihova občina z preprečevanjem in odstranjevanjem arhitekturnih ovir vlaga vse napore, da bi čim prej dobila »Listino po meri invalidov. »Ostanite tudi vnaprej vstrajni in pogumni, saj s tem dajete dodatno moč sebi in tudi nam. Kljub invalidnost dokazujete, da ste še kako aktivni in takih si v naši družbi tudi veselimo,« je še dodal župan. In ker smo v Brežicah tekmovali v atletiki je bilo nekako umevno, da bi se srečali tudi z našim velikim atletskim šampionom Primožem Kozmosom. Našim atletom je čestital za dosežene rezultate in dejal, da je biti športnik nekaj lepega. Povemo naj, da je na tokratnem tekmovanju kot sodnica sodelovala tudi mlada brežiška atletinja Lara Omerzu, ki je na letošnjih mladinskih olimpijskih igrah v Nanjingu v skoku v višino osvojila sedmo mesto. Verjetno bomo o njej v prihodnje še veliko slišali.
Zmagovalna ekipa v ligaškem tekmovanjuHrovatinov memorial predstavlja tudi nekakšen zaključek atletskega tekmovanja Zveze paraplegikov Slovenije. Zato na tem tekmovanju razglasimo rezultate in podelimo pokale za ekipne uvrstitve v ligaškem tekmovanju. V letošnji sezoni so tekmovanja potekala v Celju, Novem mestu, Slovenj Gradcu in Mariboru.
Ekipa DP jugozahodne Štajerske je že nekaj let nepremagljiva. Tudi v letošnji sezoni je s 17.642,34 točkami je premočno osvojila zmagovalni in prehodni pokal v trajno last. Druga je bila ekipa DP Koroške (16.140.46), tretja DP ljubljanske pokrajine (15.316,56), četrta DP Prekmurja in Prlekije (13.047,17), peta DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja (8.528,83), šesta DP Istre in Krasa (3.088,66), sedma pa DP severne Primorske (1.424,23). Ob pogledu na rezultate naj povemo, da so atleti iz DP-KP nastopili na dveh tekmovanjih, atleti DP-NG pa le na enem.
Z nekoliko skromnejšo in mednarodno udeležbo smo na dostojen način obeležili spomin na naše pokojne prijatelje, ki so nesebično pomagali pri začetkih in uveljavitvi športa paraplegikov in tetraplegikov v Sloveniji in v svetu. Izračun rezultatov – Marina in Janez Hudej

 

Print Friendly, PDF & Email