Za Darko Đurićem je posebna sezona, pred njim pa novi izzivi, kjer se bo v spremenjenem trenerskem štabu boril za norme za Rio 2016. Minuli mesec pa je dobil tudi izvrstne proteze, ki mu bodo olajšale življenje.

0511_darko_duric_boro_Strumbelj_turski_plavalec_eroglu_beytullah_00

Brez panike

»To je velika stvar zame. Da bo tako, sem čutil že februarja, ko sem jih preizkusil v Nemčiji,« pojasni, zakaj tako nujno potrebuje in si take proteze tudi zasluži. Priznava, da se zavoljo situacije in dolgotrajnega zbiranja sredstev ni živciral, je pa veliko hodil naokoli in pisal prošnje. Ponosen in vesel pa je tudi vse podpore, ki jo je skozi to akcijo začutil in dobil. Kljub napornemu zbiranju evrov plavanja ni zanemaril, je pa bila ta sezona nekoliko manj napornejša, kot so bile prejšnje in kot bodo bodoče.

Na evropskem prvenstvu v Eindhovnu se je Darko dvakrat uvrstil na 4. mesto, po enkrat je bil pa 5. in 6. »Glede na prehodno sezono in za več kot 50% manj treninga kot ga je bilo v prejšnjih dveh sezonah, so rezultati in uvrstitve z evropskega prvenstva dobri. Vendar malo boli dejstvo, da sem dvakrat za medaljo zaostal zelo malo, je pa to odlična motivacija za naprej,« je Darko ocenil svoje nastope.

Z novim trenerjem

»Opravila sva bazične priprave,« pove Darko, kaj je za njim. »Alen Kramar je tisti, ki skrbi, da program teče, kot mora, Boro pa je še naprej glavni trener,« izvemo, kako bo sedal deloval trenerski team, v katerem sta bila poprej še Matej Globočnik in Jana Čander, danes pa se oba posvečata mladim tekmovalcem.

Darko Alena že dalj časa pozna, med plavalci pa je o njem slišal precej dobrega. Prav zavoljo tega in dobrih izzidov (Alena varovanka Teja Zupan je bila 12. v  dalinjskem plavanju na igrah v Pekingu)ga je povabil k sodelovanju.

Ob nabiranju kondicije se Alen in Darko posvečata tudi tehniki. V teh dneh je Darko v Istanbulu, v decembru ga čakajo prve tekme – zagotovo bo plaval v Antwerpnu, pod vprašajem je nastop v italijanski Bresciji. Vesel je, ker bo pozimi opravil tudi višinske priprave s slovensko plavalno reprezentanco v španski Sierri Nevadi, vrhunec tekmovanja pa bo tako ali tako svetovno prvenstvo v Glasgowu.

»Rad bi do medalj in prišel do norm za paraolimpijske igre,« je jasen Đurić, ki je vnovič našel motiv. »Tudi zato, ker bo več tekem, pa tudi priprave so izvrstno načrtovane,« sklene Darko, ki upa, da ne bo edini slovenski plavalec v Riu. »Upam, da bo tam plaval tudi Aleš Sečnik!«

Print Friendly, PDF & Email