Alenu Kobilici je v letu, ki se počasi, a zanesljivo izteka, uspel veliki met. Danes v svoji kategoriji sodi med šest najboljših na svetu.  To je pomembno, ker je kot eden izmed elitne šesterice avtomatsko uvrščen na tekmo. To mu omogoča lažje tempiranje forme, da z dobrimi izidi med elito tudi ostane. Po 1.7. juliju 2015 pa se začnejo zbirati točke za paraolimpijske igre v Riu, ki so Alen veliki cilj. »Neverjetno se veselim nove sezone,« pravi ob pogledu v leto 2015.

141106_kobilica_00

Nekaj oddiha je bilo

»Po svetovnem prvenstvu sem si privoščil deset dni oddiha, zdaj pa že pridno delamo bazo za novo sezono,« Alen razkriva, da po uspešni sezoni ni prostora za počitek ali ležanje na lovorikah. Dvakrat na dan vadi. Zjutraj plava po nekaj kilometrov, popoldan sledi do 15 kilometrov teka. Velika pozornost se daje tehniki, manj eksplozivnosti. Alen meni, da je to duhamorno obdobje, a brez tega preprosto ne gre. »Če želim biti uspešen, potem rabim kvalitetno bazo.« Tako se bo delalo do konca koledarskega leta.

Tudi Alen je v do 10.11. v Istanbulu. »V prvem planu so plavalni treningi, saj bo z nami tudi Boro Štrumbelj. Je pa celoten kompleks vadbeni tak, da je možno narediti tudi druge vrste kvaliteten trening,« pove Alen, ki je bil tudi sam plavalec. Že sprva bi se lotil triatlona, a še ni bil paraolimpijska disciplina. Leta 2012 se je to spremenilo. Zato je tudi Alen presedlal na triatlon. »Sem človek narave. Na tekmah plavamo v jezerih, tečemo in kolesarimo pa v naravi. Plavanje v 50-metrskem bazenu s klorom je zame duhamorno,« pravi Alen, ki ga je prepričala ta triatlonska raznolikost. Alen ne bi imel nič proti, da bi se lahko bavil z ekipnim športom. Nenazadnje rad je igral nogomet, a za kaj takega danes ni konkurenčne ekipe. Slovi kot nekdo, ki mu ni vseeno, kako se odreže na tekmi.

Nenehno v vrhu

Razlika med plavanjem in triatlonom je tudi sito za nastop na velikih tekmovanjih. Pri plavanju je treba doseči normo, pri triatlonu pa traja potrjevanje statusa elitnega kategornika celo sezono. »Na več tekmah si, več točk zbereš. Preprosto je to,« opiše Alen, ki obžaluje, da je moral zavoljo varčevanja izpustiti letos zadnji dve tekmi svetovnega pokala. Upa, da bo v predolimpijski sezoni kak evro več na voljo. A v isti sapi izreka veliko hvaležnost ZSIS-POK za pomoč pri realizaciji tekmovalnega koledarja.

Pri doseganju ciljev mu pomaga trener Grega Nahtigal ter dva partnerja Mitja Mori in Jaroslav Kovačič. »Moral sem dokazati, da mislim resno. Rezultati gredo temu v prid. Če bi se na tekmah boril za 15. mesto, potem tudi za Mitjo in Jaroslava ne bi bil zanimiv,« pristavi Alen, ki je hvaležen za vso pomoč tudi Triatlonski zvezi Slovenije.

Print Friendly, PDF & Email