V četrtek, 29. januarja 2015, so na Ptuju izpeljali tradicionalno prireditev Športnik leta. Podelili so številna priznanja tako za športne uspehe kot strokovno delo in izbrali športnika in športnico Mestne občine Ptuj za leto 2014. Med športniki je naslov najboljšega pripadel teniškemu igralcu Blažu Roli, pri športnicah pa športni plezalki Mini Markovič. Za več kot 50-letno delovanje je priznanje za življenjsko delo na področju športa prejela Silva Razlag, ki je ob bogati lastni športni karieri tako v šahu in še posebej v kegljanju, bila uspešna v številnih organizacijskih odborih in drugih organih tako na lokalnem kot širšem prostoru. Slovenski prostor pa je zaznamovala tudi na področju športa invalidov.

Športnik leta MOP 2014 (168)

SILVA RAZLAG (več v obrazložitvi za priznanje):

 




 

Ob podelitvi Bloudkove plakete Silvi Razlag leta 2007 je pisalo: »Za pomemben prispevek k razvoju in popularizaciji šaha, kegljanja in športa invalidov«. Zapis je kratek, vsebuje pa izredno širino v njeni več kot 50-letni športni karieri na vseh treh omenjenih področjih.

:: Fotogalerija s prireditve (foto: Creativelab.si)

Šah je bila že njena osnovnošolska ljubezen, ki ji je zvesta še danes. Kar nekaj časa je bila stalna članica prve ekipe Šahovskega društva Ptuj, s katerim je sodelovala še v drugi jugoslovanski ligi. Kasneje se je posvetila organizacijskemu delu in je bila predsednica preko dvajset organizacijskih odborov mednarodnih šahovskih turnirjev, zadnjega leta 2014. Krajše obdobje je bila tudi predsednica društva, kar tri mandate pa tajnica.

Ob šahovskih so jo začele zanimati še ene lesene figure – keglji. Prve kegljaške korake je naredila pri Kegljaškem klubu Drava Ptuj, vendar je bilo daleč premalo za višje dosežke, saj na Ptuju ni bilo ženske ekipe in nikogar, ki bi z njo delal strokovno. Bila je sama svoj trener, pobiralec kegljev, »vračalec« krogel…športnik. Preko deset let je bila tako članica Kegljaškega kluba Konstruktor Maribor, od leta 1987 pa najboljšega jugoslovanskega, slovenskega in tudi evropskega ženskega kluba Celja, katerega članica je še danes. Največji uspeh je vsekakor nastop na svetovnem članskem prvenstvu leta 1980 v Romuniji za jugoslovansko reprezentanco, s katero je ekipno osvojila 6. mesto, drugi pa naslov svetovnih klubskih prvakinj na prvem svetovnem pokalu leta 1989 na Dunaju z ekipo Celja. V dresu jugoslovanske reprezentance je nastopila 15 krat, v dresu bivše »republike« Slovenije preko 40 krat. Ob proglasitvi za športnico občine Ptuj leta 1980 je gost prireditve dr. Rajko Šugman dejal: »Ptujčani, čestitam vam, da ste za športnico občine izbrali vašo občanko ne glede na to, kje nosi dres z državnim grbom«.

Da je Silvi v športu uspelo, se ima zahvaliti nekim nadnaravnim silam, saj je bila do sedmega leta delno nepokretna in je popolnoma shodila šele pri osmih. In morda jo je prav ta izkušnja zaznamovala za njeno več kot 40 letno vključevanje v pomoč invalidom, zadnjih 15 let pa posebej športu invalidov. Od 2002 do 2008 je bila tudi glavna trenerka državne reprezentance v kegljanju za slepe in slabovidne, nato do leta 2012 pomočnica glavne trenerke, za kar jo je imenovala Zveza za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijski komite. Bila je tudi trenerka kegljanja v MDSS Ptuj in MDSS Kranj. Na devetih EP in dveh SP so slovenski slepi in slabovidni kegljači pod njenim vodstvom osvojili 31 medalj, od tega 12 zlatih, 6 srebrnih in 13 bronastih. Od leta 2010 aktivno deluje v Društvu za šport invalidov Most Ptuj, katerega osnovno poslantsvo je promocija športov za invalide in ozaveščanje širše javnosti, predvsem mladih, da se s športom lahko ukvarjajo tudi tisti, ki jim je bilo življenje nekoliko manj naklonjeno.

V letih od 2007 do leta 2012 je bila kot zunanja sodelavka ZŠIS-POK v organizacijskih odborih petih mednarodnih turnirjev v namiznem tenisu za invalide v Laškem in EP v Kranjski gori, v organizacijskem odboru svetovnega pokala 2010 in svetovnega prvenstva 2011 v veslanju na Bledu, združenih za invalide in neinvalide, na EP v kegljanju za slepe in slabovidne 2012 v Celju ter za gluhe v 2014, prav tako v Celju ….. Preko 40 let je kot dopisnica in zunanja sodelavka s svojimi športnimi prispevki prisotna v številnih lokalnih in osrednjih medijih tako tiskanih kot govornih. Silva je tudi glavna urednica knjige »Mednarodni uspehi slovenskega kegljanja 1949-2002«, trenutno pa je izredno aktivna kot članica uredniškega odbora za pripravo zbornika »50 let Bloudkovih priznanj«, ki bo izšel ob petdeseti podelitvi februarja 2015.

V mandatu 2007 do 2011 je bila članica Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj, najvišjih državnih priznanj na področju športa. V teh štirih letih se je seznam prejemnikov na ptujskem področju tudi po njeni zaslugi povečal za dve nagradi in štiri plakete. Leta 2012 jo je Vlada za pet let imenovala za članico Strokovnega sveta Republike Slovenije za šport, je pa tudi članica Komisije za pravne akte omenjenega strokovnega sveta.

Print Friendly, PDF & Email