V Laškem se je s sklepno slovesnostjo končal 12. Thermana Open, ki velja v svetu za največji namiznoteniški turnir za športnike invalide. Častni pokrovitelj tekmovanja je bil predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je sinoči obiskal Laško in nagovoril vse zbrane. »Tudi sam sem bil vzgajan v duhu športa, moj oče je bil olimpijski in svetovni prvak. Spoštujem in cenim vaš trud in udejstvovanje. Upam, da ste poleg športa našli čas, da ste si ogledali vsaj košček naše lepe države,« je dejal predsednik vlade pred zbranimi v kongresni dvorani.

foto_04

Egipčan brez rok

Na turnirju se je s peterico predstavila tudi Slovenija, med posamezniki se je izkazal izkušeni Bojan Lukežič, med dvojicami se je trojec prebil v četrtfinale. Največ (medijske) pozornosti pa je bil zagotovo deležen 41-letni Egipčan Ibrahim Hamato, ki je prvič nastopil na katerem izmed turnirjev v Evropi. Pri igranju si pomaga z usti, kjer drži loparček. Zaradi nesreče (vlak) rok nima, na svoji športni poti pa se lahko pohvalil z dvema srebrnima medaljama na kontinentalnih prvenstvih Afrike (2011, 2013).

:: Uradni rezultati turnirja

:: Uradni FB profil turnirja

:: Fotogalerija turnirja (foto: Blaž Uršič/ZŠIS-POK)

Nemec dvakrat zlat

»Na turnirju sem se odlično odrezal. En turnir, dve zlati medalji – sliši se več kot odlično. Skrivnost je v predanosti treningom Vaja dela mojstra, pravijo. Prav tako se ne morem pritoževati nad samimi pogoji, saj so bili zame odlični. Dobro sem začel in posledično sem imel skozi celoten turnir dober občutek. Vsako leto pridemo v Laško. Hotel in športna dvorana sta odlična. Tu nam je všeč in lahko smo srečni, da se vsako leto vračamo. V dvorani je bilo sicer precej vroče, vendar smo profesionalni športniki in zato nam ni težava tekmovati v kakršnih koli pogojih,« je po dveh zlatih medaljah v Laškem (posamično in ekipno) povedal 23-letni Nemec Thomas Schmidberger.

»Sama sem zelo zadovoljna s končnim izidom turnirja. Osvojila sem bronasto medaljo v posamičnih bojih in zlato v ekipnih bojih. Seveda bo sedaj največji fokus na evropskem prvenstvu in paraolimpijskih igrah. Ta turnir je odlična vaja, saj srečamo svoje nasprotnike in se seznanimo z njihovo tehniko igranja. Z organizacijo sem izjemno zadovoljna, hotel je odličen, problemov pa ni bilo. Vse je odlično,« pa ni zadovoljstva skrivala 28-letna Nemka Stephanie Grebe. »Srečna sem, ker sem zmagala. Težko je bilo, čeprav sem vse štiri dvoboje dobila s 3:0. Vesela sem, ker sem opravičila vlogo favorita. To ni lahko, ker se pričakuje, da kar zmagam. Tokrat sem igrala sproščeno in morda celo boljše kot na lanskem svetovnem prvenstvu,« je ob slovesu od Laškega povedala 31-letna Hrvatica Sandra Paović, tudi aktualna svetovna prvakinja iz Pekinga 2014.

Lukežič rešil slovensko čast

foto_00

V slovenskem taboru so imeli smolo, ker so pred začetkom turnirja ostali brez Andreje Dolinar. Težave v hrbtu so ji preprečile nastop. Njena sotekmovalka Barbara Meglič se je poslovila že v prvi fazi turnirja, takisto usodo so doživeli Luka Trtnik, Ljubiša Gajič in Primož Kancler. Med 16 najboljših se je prebil Bojan Lukežič. V ekipnem delu so med osem najboljših napredovali Lukežič, Kancler in Trtnik. Slednji je dosegel pri 17-ih letih sploh prvo zmago v članski konkurenci, z napredkom pa se je izkazal Gajič. »Naši igralci so igrali po svojih najboljših zmožnostih, dali so vse od sebe in tako prenesli del trenažnega procesa v igro. Seveda bo potrebno specifike v nadaljevanju še dodelati. Izpostavim naj Ljubišo Gajiča, pa tudi Luko Trtnika, ki je dosegel svojo prvo zmago, kar je dobra popotnica za njegov razvoj in motivacijo. Pomembno je tudi dejstvo, da se bo sedaj pojavil na svetovni rang lestvici, kar mu bo v prihodnosti verjetno dalo še večji zagon po čim višjih uvrstitvah,« je nastope svojih varovancev ocenil selektor Damijan Lazar.

Pogled v leti 2017 in 2018

»Z organizacijo tega mednarodnega dogodka v namiznem tenisu smo zelo zadovoljni. Malce smo bili v dvomih, pričakovali smo nekaj težav, vendar smo s strokovno ekipo dogodek uspeli speljati tako, kot se spodobi. Zahvala gre predvsem ožjemu organizacijskemu odboru, ki je odpravil vrhunsko in izjemno kvalitetno delo. Zavedati se moramo, da je bilo v Laško potrebno pripeljati več kot 400 igralcev in spremljevalcev, se pravi skupaj več kot 700 udeležencev tega mednarodnega prvenstva. Potrebno je bilo zagotoviti  dobre in kvalitetne pogoje namestitve, tako da vsa zahvala vsem članom organizacijskega odbora, predvsem pa vodstvu tekmovanja, ki je s svojo požrtvovalnostjo in kvalitetnim znanjem doseglo, da je turnir potekal brez večjih problemov in napak. Vse to je dobra popotnica za naše nadaljnje delo, saj si v letu 2017 želimo organizirati evropsko prvenstvo v namiznem tenisu za športnike invalide, v letu 2018 pa svetovno prvenstvo,« je še dodal Lazar, tudi predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite.

Nov mejnik: 500+

»Lahko rečem, da nam je zopet uspelo. Sodelovalo je več kot 400 igralcev iz 48 držav, odigrali pa smo več kot 2000 partij brez večjih zamud.  Končali smo prej kot lani, čeprav je letos 20% več igralcev. Ekipni del smo igrali po knock-out sistemu, kar se je izkazalo za dobro odločitev. Turnir sam po sebi tako izgleda tudi bolj profesionalen, saj če izgubiš, tudi izpadeš in tako se igralci borijo res za vsako točko. Izjemno sem ponosen na svojo organizacijsko ekipo, ki je zagotovo najboljša ekipa na svetu. Vsak posameznik je pripomogel k brezhibni organizaciji. Na tem mestu se naj zahvalim tudi Thermani Laško, ki je ugodila vsem našim željam. Pohvalil bi tudi dvorano Tri lilije, ki je odlična, prav tako mesto Laško. Vsi so prisluhnili našim zahtevam in jih tudi uresničili. V ZŠIS-POK smo izredno zadovoljni, da je ta turnir uspel. Kot zanimivost naj povem, da so igralci sami potrdili, da bi bili sposobni izvesti tudi turnir z več kot 500 igralci. Tudi leto 2016 bo zelo naporno leto. Odvijale se bodo Paraolimpijske igre v Riu v Braziliji, tako da na naslednjem turnirju ponovno pričakujemo ogromno število igralcev. Pravzaprav so nekateri že pričeli z rezervacijo sob, saj smo zakupili in rezervirali vse hotele v Laškem, po vsej verjetnosti pa se bomo morali usmeriti tudi v hotele v Celju in Rimskih Toplicah,« je pristavil Gorazd Vecko.
foto_54

Pomoč prostovoljcev

Pri tekmovanju so se izkazali tudi prostovoljci. Več kot 100 jih je pomagalo od srede do sobote. Na pomoč so priskočili učenci OŠ Vič Ljubljana, OŠ Debro Laško, študentje Fakultete za šport ter dijaki Šolskega centra Celje. Pomagali so tudi gasilci iz Laškega.

Print Friendly, PDF & Email