Danes se bo začelo 9. evropsko prvenstvo gluhih v atletiki na Poljskem v mestu Bydgoszcz. Na EP se bo Udeležil  gluhi atlet Tadej Enci iz Velenja, ki bo tekel v dveh disciplinah 200 m in 400 m. Na evropskem prvenstvu gluhih v atletiki nastopajo 185 atletov in atletinj iz 24 držav. Moška konkurenca ima 19 različnih disciplin, ženska pa 20.

2007_atletika

Težave na poti

Slovenska odprava, Tadeja spremlja Petra Poznič, vodja odprave pa je Robert Žlajpah je včeraj zjutraj s letališča Dunaja prek Frankfurta  pripotovala na Poljsko. Nedeljski dan se je začel s nepričakovanih presenečenj, kot so zamude s letalom zaradi močne nevihte v Frankfurtu, ustavljanja policije šoferju busa kombija na poti do hotela in močno neurje s močnim vetrom. Na koncu je Tadej ostal brez pravega treninga za jutrišnji nastop na 400 m.

Po končani otvoritvi EP gluhih v atletiki bo Tadej Enci danes ob 12. uri prvič nastopil v disciplini na 400 m. V tej disciplini bosta dve skupini, kar za finale bo moral priteči med prvimi tremi v skupini.

Tadejev trener je Gregor Doberšek, ki z atletom vadi že štiri leta. Lani ga je pestila poškodba hrbtne mišice, vadba je bila omogočena šele od maja letos. V letošnjem letu je Tadej že izboljšal svoj osebni rekord na 400m in sicer iz 50.09 na 49.54 na atletskem mitingu v Velenju.

Prva mednarodna izkušnja

»Tadej je trenutno v odlični formi. Glede na izkušnje in zadnjo poškodbo sva deloma spremenila plan treninga in sva sprva zaradi preventive pred morebitno ponovitvijo poškodbe zmanjšala obseg treninga moči in posvetila bistveno večjo pozornost sami tehniki teka. Tadej je imel za tekača na 400m izrazito prekratek tekaški korak in preveliko frekvenco kljub temu, da sta bili njegova odrivna moč in reakcija stopala na podlago eksplozivna. Večjo pozornost sva posvetila strechingu in sami vadbi tehnike, kar se je rezultiralo v bistveno daljšem koraku in posledično boljšemu rezultatu in lahkotnejšemu teku, na katerem se da sedaj graditi dober rezultat. Glede na rezultate iz zadnjega prvenstva v Torontu in Tadejevi trenutni formi se seveda nadejamo finalu. Tadej je trenutno sposoben teci blizu meji 49.00 in jo celo preseči. Vse je odvisno od njegovega psihičnega stanja na sami tekmi, saj je to njegova prva mednarodna izkušnja. Tadej mora enostavno verjeti v svoje sposobnosti in trenutno formo in lahko s pogumnim tekom doseže odličen rezultat! Sicer je Tadej izjemno motiviran!« pa pred nastopom Tadeja pove Doberšek.

:: Videoprenos evropskega prvenstva

Print Friendly, PDF & Email