Na tekmo svetovnega pokala v nemški Elzach in nekaj dni zatem na svetovno prvenstvo v švicarski Nottwil odhajajo Primož Jeralič (H5), Roman Pongrac (C2) in Marko Sever (H4). Omenjeni športniki imajo realne možnosti za uvrstitev v deseterico, kar prinaša tako zelo potrebne UCI točke, ki jih zbirajo za kvalifikacijo na paraolimpijske igre v Riu.

0507_kolesarji

Ostra konkurenca

“Seveda moramo biti pri pričakovanjih realni, saj je nastopanje na evropskem pokalu ali svetovnem prvenstvu neprimerljivo. Konkurenca bo predvsem v Švici izjemno ostra, letošnje svetovno prvenstvo predstavlja za parakolesarsko razvite države nekakšno generalko pred olimpijskimi igrami. Tisti, ki imajo dobro strategijo (tukaj govorim o 4, 8 in več letnem načrtovanju sezon), letos “pilijo finese” da na olimpijadi nič ne bo prepuščeno naključju,” opozarja trener in vodja odprave Aleksej Dolinšek.
Še največ možnosti, tako Dolinšek, za deseterico ima Primož Jeralič, saj je njegova konkurenca najmanjša po številu – so pa prav vsi sotekmovalci prvovrstni atleti in z vidika treninga veliko pred Primožem. “S tem ni nič narobe, saj je v kolesarstvu potrebno veliko let sistematične vadbe za doseganje vrhunskih rezultatov, Primož pa je v tem pogledu šele na začetku… Roman in Marko se bosta borila s hudo konkurenco, če bosta zmogla tudi taktično dober rezultat je deseterica lahko zelo blizu. Predvsem Marko je na prejšnji tekmi svetovnega pokala le za nekaj sekund zaostal za najboljšimi, kar je vsekakor dober obet!” ocenjuje Dolinšek.

Kaj čaka kolesarje?
V Nemčiji je trasa kronometra gorska. Gre torej za tekmo v klanec z naklonom med 3 in 9% v dolžini 9 ali 18km. To bo kondicijsko zelo zahtevno, pomembna bo tudi čim lažja oprema. Cestna dirka je ravninska in tehnična. Na svetovnem prvenstvu pa bomo priča najtežji trasi v zgodovini parakolesarstva. Krožna trasa ima namreč po dva zelo zahtevna vzpona. Obeta se zelo težka dirka.
Print Friendly, PDF & Email