Med 2. in 12. novembrom je na sedežu mednarodne kolesarske zveze (UCI) v švicarskem Aiglu, potekal trening kamp namenjen vrhunskim parakolesarjem v dirkališčnih disciplinah. Dirkališčno kolesarstvo (angl. track cycling) je posebna zvrst kolesarstva, ki se odvija izključno na ovalni stezi oz. velodromu. Med številnimi disciplinami so najbolj znane sprint, zasledovanje, scratch race, keirin in madison. Posebnost kolesarjenja na dirkališču je tudi v kolesih,ki uporabljajo stalen prenos; kolesa nimajo prestav in prav tako ne zavor.

18 športnikov

Parakolesarstvo na dirkališču je paraolimpijska disciplina, ki jo želi mednarodna kolesarska zveza dodatno razviti, zato so organizirali trening kamp, kateremu sledi tudi tekmovanje ranga UCI C1 v britanckem Manchestru. Kampa se je udeležilo se ga je 18 športnikov v kategorijah C (cestna kolesa) in B (tandemi – slabovidni športniki) iz 8 držav (Poljska, ZDA, Gana, Južnoafriška republika, Madžarska, Srbija, Irska, Grčija).

Poleg tega sta se športnikom pridružila trenerja poljske in slovenske reprezentance Aleksej Dolinšek, ki sta na ta način pridobila dragocene izkušnje za vodenje svojih varovancev med treningi in tekmovanji.

Tudi v bodoče na mednarodni kolesarski zvezi načrtujejo trening kampe za dirkališčne in cestne parakolesarje, ki se jih bodo udeleževali tudi slovenski parakolesarji.

Print Friendly, PDF & Email