Slovenija je zadnji dan evropskega prvenstva v odbojki po epski zmagi s 3:2 v nizih proti Nizozemski osvojila bron. Zlato je pripadlo Ukrajini, ki je po petih nizih premagala Rusijo.

1411_odbojka_05

Evropsko prvenstvo odbojka sede, 14.11.

tekma za 7. mesto:
Madžarska – Hrvaška 3:0

tekma za 5. mesto:
Finska – Nemčija 0:3

tekma za 3. mesto:
Nizozemska – Slovenija 2:3

tekma za 1. mesto:
Rusija – Ukrajina 2:3

Končni vrstni red:
1. Ukrajina
2. Rusija
3. Slovenija
4. Nizozemska
5. Nemčija
6. Finska
7. Madžarska
8. Hrvaška

Videoprenos tekem:

Več o reprezentanci:

www.napotidoria.si  – fotografije, rezultati in videoprenos vseh tekem

Facebook Zveza za šport invalidov Paraolimpijski komite

Facebook – Sitting Volleyball Team Slovenia

Instagram – Sitting_Volleyball_Slovenia, #SLOparavolley

Google+ – Sitting Volleyball Team Slovenia

Razburljivo do konca

Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je na domačem evropskem prvenstvu v Podčetrtku osvojila tretje mesto. V malem finalu je Slovenija igrala z Nizozemsko in zmagala s 3:2. V tekmi za prvo mesto se bosta merili Rusija in Ukrajina. Slovenke so poskrbele za razburljivo predstavo, a s srečnim koncem. Potem ko so nekoliko slabše začele in imele že skorajda dobljen četrti niz, pa so na koncu v petem strnile moči in zasluženo dobile bronaste medalje.

Tudi Finke

V petek je Slovenija doživela prvi poraz na domačem EP. Slovenske odbojkarice so v polfinalu morale priznati premoč Ukrajini, ki je bila boljša s 3:0. Veliki finale si je priigrala še Rusija, ki je Nizozemsko premagala s 3:2. Na poti do polfinala je Slovenija dobila vse tri tekme v predtekmovanju in v četrtfinalu premagala Finsko.

Slovenija, pred začetkom tekmovanja so v domačem taboru upali ali potihoma napovedovali finale, se je tako borila za tolažilno nagrado. V malem finalu so bile njihove tekmice Nizozemke, sicer stare znanke in tekmice slovenske vrste na velikih tekmovanjih, ki pa imajo letos v postavi tri nove igralke, zato so bile pred začetkom dvoboja za izbranke selektorja Simona Božiča precejšnje neznanke.

Zanesljive gostje

Uvod prvega niza je bil za domačo ekipo spodbuden. Do prvega tehničnega odmora so si priigrale tri točke prednosti (8:5), ki pa se je pozneje stopila. Nizozemska je začela prevladovati, domačim pa ni pomagalo niti posredovanje trenerja z minutami odmora. Tekmice so si priigrale trdno prednost (18:13, 21:14) in niz zanesljivo pripeljale do konca.

V drugem nizu je bilo po podobno dobrem začetku Slovenk kmalu spet izenačeno, vendar so bile tokrat domače igralke tiste, ki so narekovale ritem in zadržale minimalno prednost. Nekaj odličnih servisov in točk je prineslo temelje za miren konec niza, pa čeprav so se po domačem vodstvu z 20:17 in 23:20 Nizozemke še približale le na točko zaostanka, a je niz nazadnje le pripadel Sloveniji.

Slovenija vodi 2:1

Spodbudno je bilo tudi nadaljevanje, saj je bilo v naslednjem nizu že 5:0. A borbene so bile tudi tekmice, tako da sta bili ekipi, čeprav je domača vmes vodila tudi že s 17:11, pri 18:18 spet skupaj. Sledila je razburljiva končnica, v kateri se je tehtnica enkrat že nagnila na nizozemsko stran (22:20). Toda servisi in borbena igra ter nekaj napak Nizozemk so prinesli želen rezultat in zmago s 25:23.

Razburljiv četrti niz je več zadovoljstva prinesel Nizozemkam. Zaostajale so večji del, tudi pri obeh tehničnih odmorih (8:6, 16:14), potem pa poskrbele za preobrat. Slovenija si je ob koncu sicer priigrala dve zaključni žogi (24:22), a ni zdržala, v končnici pa so bile bolj zbrane tekmice in s 27:25 izsilile odločilni peti niz.

Sijajen uvod naših igralk

Ta pa je bil povsem drugačna slika. Začetno vodstvo s 7:0 je domači ekipi pravzaprav že prineslo medaljo, in čeprav so se pozneje tekmice še približale (12:8), je bilo kmalu jasno, da se bodo v Podčetrtku veselile domače odbojkarice in njihovi navijači.

“Malo nervoze je bilo. Čeprav smo vodile, so se nam približale v četrtem nizu, a smo potem vse nadoknadile. Dale smo vse od sebe in se borile kot še na nobeni tekmi prej in res sem vesela, da smo dobile te bronaste medalje,” je dejala kapetanka Lena Gabršček.

Selektor Simon Božič in kapetanka Lena Gabršček:

Print Friendly, PDF & Email