1401_ipc_kg

Kranjska Gora v pričakovanju tekme svetovnega pokala (foto: IPC Alpine Skiing)

Drugič v zgodovini v Slovenijo prihaja tekma svetovna pokala v alpskem smučanju za smučarje invalide. Tekmovanje bo gostila Kranjska Gora. V petek, 15.1., bo na sporedu veleslalom, v soboto pa organizatorji pripravljajo še slalom. Kranjskogorci so izkoristili priložnost, ki se je ponudila po odpovedi avstrijskega Abtenaua. Sodelovalo bo 90 tekmovalk in tekmovalcev iz 19 držav.

„Tako družba Hit kot družbe v skupini Hit se ob svoji poslovni dejavnosti zavedajo tudi družbene odgovornosti, hkrati pa v paleto raznolikih dejavnosti dodajajo organizacijo športnih dogodkov na najvišji ravni. Izredno me veseli, da je HA pristopila k organizaciji tekmovanja kot glavni nosilec in organizator. Tekme svetovnega pokala so odlična promocija destinacije Kranjska Gora in predstavljajo dodatno popestritev dogajanja v regiji. Vsem športnicam in športnikom želim obilo uspehov na tekmovanju in prijetno bivanje v naših hotelih,“ je povedala Simona Mele, članica uprave Hit in predsednica OK.

„Mednarodni Paraolimpisjki komite ( IPC)  nam je prvič zaupal organizacijo v Avstriji odpadlega svetovnega pokala pred tremi leti, ki smo je uspešno izvedli v Sloveniji . S tokratno drugo organizacijo nadometnega tekmovanja v svetovnem pokalu si bomo, upam, odprli pot v redni program za naslednja tri leta. Naše ambicije pa presegajo le organizacijo tekmovanj, saj smo se v Sloveniji in še posebej  Kranjski Gori, odločili za partnerstvo z mednarodnimi športnimi organizaciji, kar nam omogoča tako kvalitetna namestitvena kot športna infrastruktura ter vrhunsko usposobljeni kadri,“ pa je v imenu organizatorjev in Hita Alpinea v Kranjski Gori povedal Damjan Pintar.

2013 Jakič, 2016 Slivnik

Prvič so najboljši na svetu tekmovali v Sloveniji leta 2013, ko je tekma potekala na Rogli med 13. in 14. februarjem. Takrat je slovenske barve branil Gal Jakič. Tokrat bo Slovenijo zastopal nadarjeni mladi smučar Jernej Slivnik s Hrušice. Zavoljo mladosti pravice nastopa na tekmi še nima. Mu pa je mednarodni paraolimpijski komite dovolil, da nastopi kot predtekmovalec!

V treh kategorijah

Svetovna elita se bo predstavila v treh kategorijah – slepi in slabovidni, stoječi (športniki s cerebralno paralizo in s poškodbami okončin) in sedeči (športniki paraplegiki).

Med slepimi in slabovidnimi bomo spremljali ogorčen boj med Špancem Jonom Santacano Maizteguijem (trikratni paraolimpijski prvak, dvakrat v smuku, njegov vodič je Miguel Galindo) in Rusom Valerijem Redkozubovom (njegov vodič je German Agranovskii). Rus je na zadnjih paraolimpijskih igrah osvojil zlato v slalomu in kombinaciji, bronast je bil v veleslalomu. Svoj debi v sezoni pa bo v Kranjski Gori doživel aktualni paraolimpijski veleslalomski prvak Mac Marcoux iz Kanade.  V ženski konkurenci za favoritinjo velja Američana Danelle Umstead, ki jo je na progi spremlja njen soprog.

Ruski zvezdnik

Med stoječimi smučarji bo prvi zvezdnik 18-letni petkratni aktualni svetovni in dvakratni paraolimpijski prvak Rus Aleksej Bugaev. Načrte mu bo skušal preprečiti Avstrijec Markus Salcher.

Sobotna slalomska tekma bo ponudila v sedeče kategoriji obračun Japonca Takeshija Suzukija in Hrvata Dina Sokolovića, prvič pa bo v tej sezoni nastopil tudi aktualni svetovni in paraolimpijski prvak Novozelandec Corey Peters.

Slovesen zaključek

Tekmovanje v Kranjski Gori se bo sklenilo v soboto, 16. januarja, ob 17. uri, ko bo na osrednjem trgu slovesna razglasitev najboljših. Svetovna karavana se po tekmah v Kranjski Gori seli v Trbiž, kjer bosta tekmi 18. in 19. januarja.

2016 IPC Alpine Skiing World Cup Kranjska Gora

veleslalom, 15.1.
1. tek (10.00)
2. tek (13.30)

slalom, 16.1.
1. tek (10.00)
2. tek (13.30)

Print Friendly, PDF & Email