OŠ Tone Pavček Mirna Peč je gostila paraolimpijski šolski dan, ki je bil namenjen promociji športa invalidov ter sprejemanj drugačnosti, ki bogati, ali pa to drugačnost sploh ni, kot je dejal Robert Dragan, profesor športne vzgoje za šoli.

Življenjska zgodba

Otroci so se seznanili s paraolimpijskimi igrami, Mirko Sintič, referent za šport v Društvu paraplegikov Dolenjske Bele krajine in Posavja, je predstavil svojo življenjsko zgodbo, ki ga je privedla na invalidski voziček.

Preizkusili športe

Za tem se je dogajanje preselilo v telovadnico, kjer so se učenke in učenci preizkusili v košarki, vožnji z vozičkom, igranju golbala in odbojke sede ter premagovanju ovir ob hendikepu vida.

Spoznali pravila igre

Vrhunec dneva pa je bil obisk kvarteta košarkarjev. Med njimi tudi Marjan Trdina in Jože Terčon ter aktualna člana reprezentance Jani Učakar in Tone Zakrajšek. Učakar je učenkam in učencem pojasnil pravila košarke na vozičkih, potegnil nekaj vzporednic s hodečo košarko, potem pa so v igri „dva na dva“ pokazali v praksi, kaj pomeni košarka na vozičkih. Po demonstraciji so se v igri preizkusili tudi otroci.

Dogodka se je udeležil tudi Jože Okoren, predsednik Društva paraplegikov Dolenjske Bele krajine in Posavja.

Izjave po dogodku:

Robert Dragan, OŠ Tone Pavček Mirna Peč:

Jože Okoren, predsednik Društva paraplegikov Dolenjske Bele krajine in Posavja:

Marjan Trdina, nekdanji slovenski reprezentant:

Mirko Sintič, referent za šport v Društvu paraplegikov Dolenjske Bele krajine in Posavja:

 

Print Friendly, PDF & Email