V Laškem je vse nared za začetek 13. Odprtega prvenstva Slovenije – Thermana Laško, mednarodnega turnirja v namiznem tenisu za športnike invalide. Častna pokroviteljica turnirja je dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

0205_turnir_v_laskem_luka_trtnik_00

Vadijo v Laškem

Že od petka v Laškem poteka pripravljalni namiznoteniški kamp, ki ga vodi slovenski strokovnjak na delu v Veliki Britaniji Gorazd Vecko. Pod njegovim budnim očesom trenirajo reprezentance Slovenije, Slovaške, Brazilije, Izraela, Velike Britanije, Norveške, Hrvaške in Irske. Vecko je vesel, ker jim kot sparing partner pomaga tudi izvrstni slovenski mladi igralec Darko Jorgič, vadbo pa sta si ogledala tudi Jože Urh in Andreja Urh.

Svetovna elita v Laškem

Tekmovanja v Laškem, trajalo bo med 4. in 7. majem, se letos udeležuje 315 tekmovalk in tekmovalcev, ki prihajajo iz 43 držav.

„Neizmerno cenimo, da se k nam vrača svet v takšnem številu in z nami soustvarja športne presežke. Na tem mednarodnem tekmovanju bomo lahko videli vse najboljše namiznoteniške igralce sveta, ki krojijo sam svetovni vrh namiznega tenisa. Tako da letos v Sloveniji organiziramo najmočnejše mednarodno namiznoteniško tekmovanje za športnike invalide pred POI igrami RIO 2016. Zahvaliti se moramo tudi Thermani Laško, ki je skupaj z Občino Laško in Pivovarno Laško našla sredstva za izgradnjo novega dvigala, ki omogoča bolj varen in hitrejši dostop v dvorano Tri Lilije. Želimo si, da bi si naše športne dogodke ogledalo veliko mladih, ki bi s tem doživeli vse lepote športa in prepoznali šport kot most socializacije v družbo,“ je pred začetkom bojev v Laškem povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite.

Tudi Kitajska

V Laškem se bodo predstavili tudi Kitajci, ki smo jih pogrešali v zadnjih letih. „Vse je nared za najmočnejši turnir na svetu,“ pravi Gorazd Vecko, direktor tekmovanja, sicer pa vodja močne britanske ekipe. Bolj ali manj je jasno – za vse reprezentance je Laško izvrsten test na poti do paraolimpijskih iger. Ker turnir daleč naokoli slovi po dobri organizaciji, je to še razlog več, da je udeležba tako množična. „Direktor kitajske reprezentance je Britance povabil na priprave. Pa sva se na koncu domenila, da pridejo na najmočnejši turnir na svetu v Laško,“ je Vecko ponosen, da je v Laškem tudi svetovna velesila – Kitajska. „Ne vem, če se dobro zavedamo, kaj to pomeni. Kitajci so velesila. Edini turnir, na katerem letos igrajo na tujem, je prav slovenski,“ še doda Vecko.

0205_turnir_v_laskem_barbara_meglic_selektor_damijan_lazar_00

Izjemna zasedba

Na letošnjem turnirju bo nastopilo 17 od 21 prvakov v posamezni konkurenci iz Londona oziroma 42/63 dobitnikov posamičnih medalj.

Med moškimi so to Nikelis Holger (Nemčija, M1), Jan Riapos (Slovaška, M2), Panfeng Feng (Kitajska, M3), Tommy Urhaug (Norveška, M5), Thainiyom Rungroy (Tajska, M6), Jochen Wollmert (Nemčija, M7), Zhao Shuai (Kitajska, M8), Ma Lin (Kitajska, M9) in Peter Palos (Madžarska, M11).

V mestu ob Savinji bo tudi osem olimpijskih prvakinj iz Londona. V Slovenijo pridejo Kitajke Liu Jing (Ž1), Ying Zhoo (Ž4) in Bian Zhang (Ž5), Jingidan Mao (Ž8) in Lina Lei (Ž9) ter Ana Carin Ahlquist (Švedska, Ž3), Raisa Chebanika (Rusija, Ž6) in Kelly Van Zon (Nizozemska, Ž7). Od boljših reprezentanc manjka le Južna Koreja ter poljska olimpijska prvaka Natalia Partyka in Patryk Chojnowski.

V prvem planu mladi Luka Trtnik

V tako močni svetovni konkurenci se bo predstavila tudi naša reprezentanca. Največ pozornosti bo usmerjene v mladega Luka Trtnika, ki se pogumno vključuje  v mednarodni namiznoteniški program in nabira izkušnje za nadaljnjo namiznoteniško športno pot. Slovenija bo nastopila v postavi Andreja Dolinar (Ž4), Barbara Meglič (Ž4), Ljubiša Gajič (M2), Bojan Lukežič (M3), Ivan Lisac (M3), Primož Kancler (M3), Luka Trtnik (M7).

0205_slovenia_open_04

V torek znani pari

Tekmovanje v Laškem bo uradno odprto v sredo zjutraj, žreb parov v posamični konkurenci bo v torek, pari pa bodo znani okoli 21. ure. Sreda in četrtek bosta namenjena igranju v posamični konkurenci, petek in sobota pa ekipnim tekmam. Kot je to že v navadi, se bo turnir sklenil v soboto zvečer s slovesnostjo v Thermani Laško.

 

Print Friendly, PDF & Email