Danes popoldne bodo v ljubljanskem parku Tivoli slovenski športniki invalidi pokazali pripravljenost pred paraolimpijskimi igrami v Riu in se tudi predstavili ljubiteljem športa. ParaFest, kot so predstavitev športa invalidov poimenovali pri krovni zvezi ZŠIS POK, bo potekal med 16. in 19. uro.

6

Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite je ParaFest sprva načrtovala pred dvema tednoma, ko bi tudi zaznamovali sto dni do začetka iger, a je slabo vreme preprečilo izvedbo, zato upajo, da bo vreme športnikom in gledalcem danes bolj naklonjeno.

Od 23 športnih panog, kolikor jih bo na sporedu v Riu, bodo slovenski paraolimpijci merili moči v petih – atletiki, plavanju, strelstvu, parakolesarstvu in parakajaku.

Preizkusiti športne panoge

Med 16. in 19. uro se bodo v Tivoliju na ploščadi med plavalnim bazenom in dvorano predstavili slovenski paraolimpijci, vsi mimoidoči pa bodo lahko tudi preizkusili športne rekvizite. Poleg tega bodo lahko spoznali, kakšne so specifike vsakega od teh športov, kako je možno na kolesu uporabljati le roke in doseči hitrost 60 km/h ali kako slepi plavalci vedo, da so prišli do konca bazena. Med aktivnimi udeleženci bodo Darko Đurić, Henrik Plank, Primož Jeralič, Franček Gorazd Tiršek in Dejan Fabčič.

Na ZŠIS POK poudarjajo, da je program ParaFesta namenjen starim in mladim obiskovalcem. Tako bo generalni partner Zavarovalnica Triglav organiziral tudi otroški zabavni kotiček, Lidl Slovenija pa vabi na ogled fotografske razstave paraolimpijskih športov.

Durić in Tahirovič

Eden od vrhuncev festivala pa bo ob koncu druženja v bazenu Tivoli, kjer se bosta ob 18.15 pomerila paraolimpijec Darko Đurić in nekdanji olimpijec Emil Tahirovič. Slednjemu bodo, da bo boj pošten in izenačen, zvezali nogi, po koncu pa bodo tudi obiskovalce povabili na preizkus plavanja z zavezanimi nogami.

Potem se bodo pomerili še Nino Batagelj Vs Nedim Avdić, Jaka Gimpelj Vs Patrik Jagodic, Haris Muratovič Vs Tim Bučar, in Aljaž Ponikvar Vs Matic Snoj, še zapiše Slovenska tiskovna agencija, ki namenja precej pozornosti in medijskega prostora športu invalidov.

Print Friendly, PDF & Email