Rio de Janiero je imel le dva tedna predaha na poletnem športnem festivalu. Po slovesu olimpijcev se mesto že pripravlja na igre športnikov invalidov, paraolimpijci jih bodo s slavnostnim odprtjem začeli 7. septembra, vse bolj polna pa je tudi paraolimpijska vas.

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

V nedeljo so v paraolimpijski vasi na manjši slovesnosti dvignili zastavo Slovenije. Gre za tradicionalen ceremonialni uvod v življenje članov reprezentance v paraolimpijski vasi, kjer bodo športniki z vsega sveta (v Riu pričakujejo delegacije 162 držav) veliko časa preživljali vse do konca iger 18. septembra.

Dvig zastave, ob slovenski so bile “v paketu” za slovesnost izbrane še ekipe Srednjeafriške republike, Dominikanske republike, Velike Britanije in Moldavije, so Brazilci pospremili še s krajšim kulturnim programom in nagovorom uradnih predstavnikov vasi.

Dobre želje veleposlanika

Slovenska zasedba na tem ceremonialnem začetku dogajanja v Riu je bila že v polni zasedbi, športnikom pa je dobre nastope na bližajočih se igrah zaželel tudi slovenski veleposlanik v Braziliji Alain Brian Bergant.

Vodja slovenske reprezentance v Riu je mag. Branko Mihorko, ki je izpostavil, da so, v nasprotju s pričakovanji in strahovi, ki so se o Braziliji in domnevno negativnih plateh Ria širili med in pred olimpijskimi igrami, doživeli za zdaj skoraj popolno organizacijo.

“Bojazni je bilo kar precej. A domačinom se je delala velika krivica. Kar je bilo treba popraviti, so popravili v uri ali dveh. Od mojih petih iger je bilo morda bolj urejeno le v Sydneyju. Vse je v redu, presenetljivo dobro,” je vtise o splošni pripravljenosti Brazilcev na paraolimpijske igre strnil Mihorko.

Slovenci sicer med paraolimpijskimi igrami nimajo istih prostorov, kot so jih imeli slovenski olimpijci avgusta; nastanjeni so v sosednji stolpnici, so pa tudi oni uporabili prepoznavne zelene napise I feel Slovenia, s katerimi na balkonih svojih stanovanjskih enot že od daleč opozarjajo, da je v petem in 15. nadstropju ene od številnih stolpnic nekoč olimpijske, zdaj pa paraolimpijske vasi, nastanjena slovenska ekipa.

Dobra organizacija

“Glede športnikov nismo pričakovali večjih težav. Za zdaj vse lepo teče, za zdaj imajo tudi avtobusi še spremstvo, kmalu naj bi spet deloval tudi poseben olimpijski pas. Pri prevozih je vse urejeno, nekaj težav imata s treningom na lokacijah, ki jim je bila dodeljena, le kolesar in maratonec. A tudi onadva se bosta premaknila na cesto, maratonec Sandi pa veliko časa preživi tudi na trenažerju,” je o pripravah športnikov in nekaterih manjših težavah dejal Mihorko.

Športnike zdaj čaka še nekaj dni treningov in zadnjih priprav na igre, nekaj težav imata z organizacijo treningov le kolesar Primož Jeralič (začeti je moral na lokalnem rezervnem letališču in dobil opozorilo, da mora, če bo morda potrebno zaradi pristajanja letala, takoj zapustiti stezo …) in maratonec Sandi Novak, misli pa že uhajajo tudi na sredino slavnostno odprtje, ki bo pomenil uvod v pestro dogajanje v Riu.

Brez Đurića

Na njem zanesljivo ne bo plavalca Darka Đurića, ki ga že dan zatem čaka uvodni nastop v bazenu, o sodelovanju strelca Franca Pinterja, tudi njega čaka nastop že uvodni tekmovalni dan iger, pa se bodo v slovenski ekipi še odločili.

0509_rio_02

So pa v slovenski ekipi že doživeli prvo izvedbo dopinškega testiranja izven tekmovanj, ko so neposredno po koncu slovesnosti ob dvigu zastave kontrolorji kajakaša Dejana Fabčiča pospremili na oddajo vzorca, še doda Slovenska tiskovna ag

 

encija.

 

 

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email