Uvodni dan, jutrišnji četrtek, bosta tekmovališče v Riu de Janeiro prva preizkusila plavalec Darko Đurić in strelec Franc Pinter Ančo. 26-letni Đurić bo plaval na 100 m prosto (letos je bil srebrn na EP na Portugalskem), 62-letni Pinter pa bo streljal z zračno puško stoje.

2016 Summer Paralympics - Rio de Janeiro, day -3, Team Slovenia

Z osebnim rekordom v finale

„Na slovesno otvoritev na grem, ker bi me čakala dolga pot, pa tudi prireditev bo trajala nekaj ur. Ne želim tvegati, da bi bil v četrtek utrujen na eni najbolj pomembnih tekem v karieri,“ je povedal uvodoma Darko, ki je v minulih dneh zbiral občutke v bazenu. Preizkusil je tudi olimpijsko areno. „Bazen je odličen, to se je tudi pričakovalo. Sama arena pa ti da še dodatnega adrenalina. Komaj čakam, da zaplavam in pokažem, kaj znam,“ je jasen Darko, ki ne skriva ambicij: „Cilj je jasen: že takoj zjutraj želim doseči osebni rekord in počakati na finale, ki pa je zgodba zase. Želim pa si, da bi se prebil čim višje. Treme je toliko kot v preteklih letih. S tekmovanji pridejo tudi pričakovanja, ki pa so višja in višja,“ še doda Darko, ki prihaja v Rio s šestim časom (med desetimi plavalci v svoji kategoriji S4).

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Štiri medalje že ima

V četrtek bo na strelišču tudi Franc Pinter Ančo, ki bo začel z nastopom na svojih sedmih igrah. Začel je v Barceloni leta 1992, do danes se lahko pohvali s štirimi paraolimpijskimi kolajnami. V letih 1996, 2000 in 2004 je bil trikrat srebrn, leta 2008 pa bronast – vse pa z zračno puško stoje.

Veselka Pevec and Franc Pinter Anco of Slovenia are seen in a relaxing room of the Paralympic Village 3 days ahead of the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 4, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

„Z rezultati na treningu zračne puške sem zelo zadovoljen, občutki so dobri. Z dvoranami sem se spoprijateljil,“ pove Ančo, ki je spomnil, da mu kljub številnim tekmovanjem na najvišji možni ravni želje ne manjka: „Igre so vedno izziv, nimam še osebnega rekorda na paraolimpijskih igrah. Kljub letom sem se dobro pripravil, da bi lahko dosegel tudi to – t.j. osebni rekord. Če bo ta dovolj visok, je mogoče še kaj več! Čutim to, da ga imam v roki. Delam s srcem in potrpljenjem. Brez mirnosti ne gre!“ še pristavi Ančo, zagotovo legenda med našimi športniki. Nocoj si želi, da okusi slast otvoritve, ki bo tudi v Riu glamoruzna in izjemna.

Brez posledic

„Vleče me na Maracano, kjer bodo zbrani vsi. To je tak dogodek, ki ga moraš doživeti, če si se uvrstil na paraolimpijske igre. Sva pa s trenerko Polono Sladič govorila, da bi morda izpustil, a sva se na koncu odločila, da grem. Za razliko od Darka sam nimam tekmovanja čez celotne igre. Prepričan sem, da moja udeležba na otvoritvi na mojih nastopih v Riu ne bo pustila posledic,“ je 62-letni Pinter pojasnil, zakaj taka končna odločitev.

Print Friendly, PDF & Email