V Riu de Janeiru je vse pripravljeno za slavnostno odprtje (ob 23. uri po slovenskem, ob 18. pa po brazilskem času) že 15. paraolimpijskih iger, ki jih bodo Brazilci gostili do 18. septembra. Sodelovalo bo 164 držav. Slovenska čast bo branila osmerica strelka Veselka Pevec, njeni stanovski kolegi Franc Pinter, Franček Gorazd Tiršek, Damjan Pavlin, kolesar Primož Jeralič, plavalec Darko Đurić, kajakaš Dejan Fabčič in maratonec Sandi Novak.

Francek Gorazd Tirsek of Slovenia celebrates after winning second place during the Men's R4-10m Air Rifle Standing shooting Final during Day 5 of the Summer Paralympic Games London 2012 on September 2, 2012, in Royal Artillery Barracks, London, Great Britain. (Photo by Vid Ponikvar / Sportida.com)

To je resen šport

V Rio je prišel Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite. Želim si, da naša ekipa pokaže, kaj zna. Če bodo dosegli najboljši rezultat, se lahko nadejamo visokih uvrstitev. Če pa ne bomo upravičili pričakovanj, so na mestu kritike. Šport invalidov ni sociala, ampak vrhunski šport, je pred odhodom iz Slovenije dejal prvi mož zveze, ki v Riu pričakuje 48. kolajno na paraolimpijskih igrah, v času samostojne Slovenije jih je bilo točno 20. Rekorda s šestimi medaljami sta dva – Franjo Izlakar in žal pokojni Jože Banfi.

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Velika čast

„Velika čast mi je bila zaupana, da sem ravno jaz tisti, ki bo nosil zastavo in predstavljal našo delegacijo,“ pred uradno slovesnostjo pravi slovenski zastavonoša Franček Gorazd Tiršek. Prakse mu ne manjka – naključje je hotelo, da je nosil zastavo tudi v Londonu, ko je padel zastor nad igrami. „Nekaj kilometrine in forme mi je še ostalo, saj sem nosil zastavo tudi v Londonu na zaključni prireditvi, bo pa nekaj novega tale otvoritev,“ priznava Nani, ki je precej časa namenil spoznavanju z lokacijo treninga in tekem.

Svetloba na strelišču

„Veter bo moteč le pri malem kalibru, pri zračni puški pa ne. Je pa za tole strelišče značilna specifična svetloba, ki se je bo treba navaditi, saj bo vplivala na rezultate. Med londonskim in brazilskim streliščem ni povezav, druži jo le to, da oba gostita igre, tekmovanje najboljših športnikov na svetu,“ doda izkušeni Tiršek, ki je bil pred nesrečo ljubiteljski lokostrelec. Današnjo konkurenco spoštuje, a z dvignjeno glavo pričakuje nastope.

Print Friendly, PDF & Email