Slovenski strelec Franc Pinter je na paraolimpijskih igrah v Riu opravil prvi nastop. V svoji najmočnejši disciplini z zračno puško stoje v kategoriji R1 je osvojil 11. mesto in za dobre tri kroge ostal brez finalnega nastopa.

Franc Pinter - Anco of Slovenia during the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 8, 2016 in the Olympic Shooting Centre, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Izjemen krč

Pinter je v preteklosti največje uspehe na velikih tekmovanjih dosegal prav v tej disciplini. V njej je dobil tudi svoje štiri paraolimpijske medalje (srebrne v letih 1996, 2000 in 2004 ter bronasto leta 2008), tokrat pa je zelo dobro opravil štiri od šestih serij, v dveh pa tudi zaradi težav s krči ni bil konkurenčen in prav to ga je na koncu stalo uvrstitve med najboljših osem, ki se bodo v finale merili za medalje.

“Že dolgo časa imam težave s krči, ampak tokrat se je pojavil nek nenormalen krč. Ko začnem streljati, mi dvigne stopalo in se strese celo telo. To se seveda pozna tudi na puški. Tega ni mogoče umiriti. Danes sem imel krč v desni nogi. Ne moreš se skoncentrirati, prideš v manjšo krizo. Trudil sem se, kolikor sem lahko. Seveda to ni opravičilo, ampak dejstvo je, da pač imam ta krč,” je dogajanje, zaradi katerega je imel v dveh serijah slabši izid, opisal 62-letni strelec iz Slovenske Bistrice.

“Če bi ponovil rezultat s treninga, bi to zanesljivo zadostovalo za finale. A tale krč, malo stresa in žal ni bilo finala. Imam še tri nastope, največ upanja polagam na 3×40 z malim kalibrom in bom na njem malo več delal. Upam, da mi bo tam uspelo,” je še dejal Pinter.

V sredo se je udeležil tudi slavnostnega odprtja iger, a pravi, da to zanj ni bil moteč dejavnik. “Želel sem si iti tja in to ni pustilo posledic. Šli smo nazaj že nekoliko prej, tako da nismo doživeli tistega dežja, ob desetih zvečer sem bil že v postelji,” je prvi slovenski strelski udeleženec na igrah opisal sredo. Odprtje iger so nekateri športniki, od slovenskih plavalec Darko Đurić, prav zaradi bojazni, da bo preveč naporno, izpustili.

Ne le Pinter, brez finalnega nastopa je ostal tudi njegov dolgoletni tekmec in zbiralec medalj na največjih tekmovanjih za športnike invalide. Švedu Jonasu Jakobssonu, ki ima v svoji zbirki kup paraolimpijskih medalj, kot devetemu ni uspelo priti med osmerico za manj kot dva kroga (Pinterju je zmanjkalo 3,4 kroga do osmega mesta), na prvem je kvalifikacije končal Korejec Jin Ho Park z novim paraolimpijskim rekordom 625,3 kroga.

Odlično začel

Trenerka slovenske ekipe Polona Sladič je potihoma pričakovala finale, a se tekma ni razpletla po slovenskih željah. “Tekma je bila naporna, tako kot vsaka na paraolimpijskih igrah. Ančo je pokazal dobro formo na treningih, zato smo upali na finale. Dejstvo je, da vsem nekoliko zadrhti orožje. Ančo je odlično začel, a se je začel krč, ki je lahko velika težava, če ga ne obvlada. Seriji sta bili preslabi in na koncu mu je žal zmanjkalo teh 3,4 kroga,” je nastop ocenila Sladičeva.

“Zračna puška stoje je njegova paradna disciplina, v njej je osvojil vse svoje medalje na paraolimpijskih igrah. V ostalih disciplinah ni več tako konkurenčen, morda lahko računamo na finale v 3×40. Je pa borec, prepričana sem, da se bo stoodstotno zbral za naslednje nastope in da bo dal vse od sebe,” še dodaja slovenska strelska selektorka.

Slovenski strelci bodo na naslednji tekmi na strelišču Deodoro v soboto, ko bodo nastopili Veselka Pevec, Damjan Pavlin in Franček Gorazd Tiršek.

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email