Slovenski plavalec Darko Đurić je na paraolimpijskih igrah v Riu na 100 metrov prosto v kategoriji S4 osvojil peto mesto. Zmagal je Južnokorejec Seong Jo Gi.

Darko Duric of Slovenia competes in the Men's 100m Freestyle S4 Final on day 1 during the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 8, 2016 in Olympic Aquatics Stadium, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Đurić je v dopoldanskem predtekmovanju dosegel četrti čas in se zanesljivo uvrstil v večerni finale. V finalu je z 1:27,17 končal na petem mestu, zmagovalec je slavil z 1:23,36. Medalji sta dobila še Kitajec Zhipeng Jin in Nizozemec Michael Shoenmaker. Slednji je za bron plaval 1:26,87.

Slovenski plavalec je v eni svojih paradnih disciplin, na svojih prvih paraolimpijskih igrah v Londonu 2012 je bil na tej razdalji prav tako peti, v svoji zbirki pa ima v njej tudi že medalje s SP in EP, veliko pričakoval. Zaradi nastopa že prvi tekmovalni dan iger se je tudi odpovedal sodelovanju na slavnostnem odprtju, saj ni želel tvegati utrujenosti.

Rahlo razočaranje

Nazadnje mu je do želenih stopničk oziroma prve medalje na največjem tekmovanju za športnike invalide zmanjkalo le malo. Še boljšo uvrstitev kot v Londonu je odnesel slabši začetek, pa čeprav je Đurić prvih 50 metrov odplaval še sekundo hitreje kot dopoldne.

“Je rahlo razočaranje, Darko je pripravljen vsaj za tretje mesto. Potem je bilo zelo blizu tudi drugo. Mogoče je bila napaka, da je začel prepočasi prvih 50 metrov. V drugem delu jih je lovil in če bi bila tekma še pet metrov daljša, bi jih ujel. Seveda je bila tiha želja medalja, če prideš kot četrti v finale, pričakuješ tudi to,” je po tekmi, ki je pomenila razočaranje zanj in za njegovega plavalca, dejal trener Alen Kramar.

“Pripravljen je tudi na 200 metrov prosto in upam, da se bo tam ‘poklopilo’. Začel je prepočasi, obračal je sedmi, potem je napredoval do petega. Tekmeca na drugi strani je lovil, a na žalost ni bilo dovolj. Bil je sekundo in pol boljši čas kot dopoldne in upam, da ga bo to podžgalo za 200 metrov. Za medaljo bo sicer potrebno odplavati okrog 3:04, kar je štiri sekunde hitreje kot njegov najboljši izid letos, a je Darko to sposoben plavati.”

Đurić je sicer napredoval, po času je ta finalni dosežek eden najboljših v zadnjem obdobju, v primerjavi z lanskim najboljšim izidom je čas izboljšal za štiri sekunde. Vseeno je bil po tekmi precej razočaran, a je skušal to pozabiti in se usmeriti v nadaljnje tri preizkušnje.

Fokus na naslednje nastope

“Seveda to ni moj realen dosežek. Pripravljen sem za boljše, sem pa taktično slabo odplaval. Prvih 50 metrov sem začel prepočasi, na to me je opozarjal že trener. Na koncu sem jih lovil, v drugih 50 metrih sem bil najhitrejši, a ni bilo dovolj,” je nastop ocenil plavalec iz Podbrezij.

“Če bi videl Francoza in Nizozemca, bi mogoče že prej začel pospeševati, da bi ju poskusil ujeti. Stoodstoten sem, da sem pripravljen za izid, ki bi bil dovolj tretje mesto. A se glede na vse ni izteklo, zdaj se moram posvetiti naslednjim nastopom,” je še dejal edini slovenski udeleženec plavalnih tekmovanj v Riu.

“Te tekme ne smem vzeti kot razočaranje, ampak kot motivacijo za 200-metrsko razdaljo, da me podžge, da se ‘raztrgam’ in skušam priti do vsaj tretjega mesta,” je še dejal Đurić in tudi opozoril na to, da lahko plavalca odnese tudi dobro vzdušje, kakršno je značilno za plavalna tekmovanja na paraolimpijskih igrah: “Moraš paziti, da ne zmrzneš in se preveč ne prepustiš čustvom. Smo pa seveda na največjem možnem tekmovanju in občutki so odlični.”

Pri vrhu je bilo zlato pravzaprav oddano Korejcu Seongu, ki je imel že prijavljeni čas nekaj sekund boljši od tekmecev, kar je potrdil tudi v finalu. V boju za srebro je bil najboljši Jin, dva, ki ju je Đurić lovil ob koncu, pa sta se na odru in pod njim zvrstila le za stotinko. Schoenmaker je plaval 1:26,87, Francoz David Stepanine pa 1:26,88.

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email