Slovenski kajakaš Dejan Fabčič je na paraolimpijskih igrah v Riu začel nastope s predtekmovanjem in polfinalom. Zagotovil si je četrtkov finale, v katerem se bo boril za medalje v kategoriji KL2.

Dejan Fabcic of Slovenia competes in Canoe Sprint Men's KL2 semifinal during Day 7 of the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 14, 2016 in Lagoa Canoe Stadium, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Fabčič je nastopil v prvi predtekmovalni skupini in s časom 48,131 prišel do tretjega mesta. Prva dva iz vsake iz skupin sta si finale zagotovila neposredno,Fabčič kot tretji je moral za finalni nastop nato še enkrat v čoln in se pomeriti še v polfinalu.

Dan s pikapolonico

Tam je bil zanesljiv, med četverico, ki si je še priborila nastop v četrtek v finalu A, je bil drugi. Njegov čas je bil 48,633, pred njim je bil v cilju le Italijan Federico Mancarella. “Dan se je začel zelo lepo. Ko sem zjutraj prišel do čolna, je bila na njem pikapolonica in rekel sem si, da to mora pomeniti nekaj posebnega. Dve tekmi sta bili kar naporni, v predtekmovanju tretje mesto, sledil je polfinale. Vmes je bilo samo ena ura časa, skušal sem se čim bolj umiriti. Uspelo mi je,” je po koncu svojega prvega tekmovalnega dneva dejal Fabčič.

Fabčič bo tako imel v četrtek skupno šesto izhodišče po današnjih doseženih časih. Tekmoval bo na sedmi progi, start finala pa bo ob 9.34 po brazilskem času oziroma ob 14.34 po slovenskem.

“Kar malo se je vleklo, ker smo toliko prej prišli v Rio. Komaj sem čakal tekmo, po drugi strani pa sem se malo bal. Prvi nastop v kajaku na igrah, lahko se zgodi napaka, pa si v ozadju. Želel sem si, da bi lahko pokazal, kar znam, kar smo trenirali in v veliki meri mi je to tudi uspelo. Jutri bo dirka zase, skušal bom odpeljati po najboljših močeh. Mogoče pa bo kdo drug bolj psihično obremenjen, tu vidim priložnost za visoko uvrstitev,” je še dodal slovenski športnik, ki že ima paraolimpijske izkušnje, a iz druge panoge – leta 2008 je bil v Pekingu še plavalec.

Šesterica za medaljo

Prva favorita sta Avstralec Curtis McGrath in Avstrijec Markus Swoboda, po mnenju Fabčiča pa ima preostala šesterica možnosti za bronasto medaljo. Slovenski kajakaš tudi ne izključuje presenečenj, saj meni, da se napake lahko primerijo tudi najboljšim.

Sklenil Pinter

Medtem ko je Fabčič opravil polovico svojih obveznosti v Riu, pa so strelci, ki so se v Braziliji izkazali z dvojno zmago z zračno puško, svoje nastope danes končali. Zadnji dan na strelskem prizorišču Deodoro je bil od četverice slovenskih strelcev aktiven le najbolj izkušen Franc Pinter, ki pa je bil z malokalibrsko puško leže, ki je njegova najšibkejša disciplina, brez pravih možnosti za uvrstitev pri vrhu. Na koncu je bil 38., zbral je 595,8 kroga. Kvalifikacije je z novim paraolimpijskim rekordom dobil Britanec Matt Skelhon.

Franc Pinter - Anco of Slovenia during Practice session of R7 - Men's 50m Rifle 3 Positions SH1 on day 4 during the Rio 2016 Summer Paralympics Games on September 11, 2016 in Olympic Shooting Centre, Rio de Janeiro, Brazil. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Več o Riu:

:: Vse novice 

:: Videoprenos iger

:: Predstavitveni bilten

:: Slovenska reprezentanca

:: Urnik slovenskih nastopov

:: Športne panoge slovenskih tekmovalcev

:: Vse medalje slovenskih športnikov na POI

:: FB šport invalidov

:: Twitter NPC Slovenija

Tekst: STA
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Print Friendly, PDF & Email