Slovenska odprava specialnih olimpijcev nadaljuje z izvrstnimi izidi na zimskih svetovnih igrah v Avstriji, kjer so včeraj osvojili nova tri odličja. Zlato kolajno v teku na 100m klasično je pripadlo Špeli Volmajer, Marija Matijevič je bila v isti panogi bronasta, Žan Tušek pa četrti. Slovenija pa je osvojila ekipno zlato na teku 4*1kilometer, kjer so bili najhitrejši Miha Gačnik, Peter Levanič, Nace Mencinger in Irena Petre.



Tek na smučeh (100m klasično):
Špela Volmajer – 1. mesto
Marija Matijevič – 3. mesto
Žan Tušek – 4. mesto

Tek na smučeh – 4x 1km:
Ekipno 1
. mesto, v sestavi Miha Gačnik, Peter Levanič, Nace Mencinger in Irena Petre.

Alpsko smučanje in krpljanje

Danes bodo na delu alpinci in krpljarji. V slalomu se bosta merila Sandra Možina in Alojz Senica, v krpljanju pa naša ekipa v postavi Albin Kolar, Barbara Peterka, Simona Polajser, Vinko Rešetar. Naš kvartet pa čaka obračun na 4*400 metrov.

Primeri dobre prakse iz Slovenije

Ob tem dodajmo še to, da je pred otvoritvijo iger minuli vikend potekal v avstrijskem Gradcu Globalni forum o socialni vključenosti v športu, na katerem so nastopili številni ministri pristojni za šport z vsega sveta, med njimi tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. Soglašali so, da je potrebno v vseh državah na področju vključenosti v šport postoriti še veliko, da bi poiskali enake možnosti in pravice za vse ne glede na starost, spol, vrsto invalidnosti… V razpravi je sodelovala tudi ministrica dr. Makovec Brenčič, ki je posebej poudarila pomen šolskega sistema pri vključevanju invalidov v družbo na enakopravni osnovi. Predstavila je tudi primere dobre prakse iz Slovenije: kot so inkluzija v šolski sistem, izenačitev pravic in statusa športnikov invalidov z ostalimi športniki v predlogu Zakona o športu in prilagoditve programov interesnih dejavnosti za različne vrste invalidnosti, ki gredo vsi v smer enakih možnosti invalidov na vseh družbenih področjih. Podobne poglede in različne primere dobrih praks so v razpravi predstavili tudi drugi. S skupnimi napori in širjenjem primerov dobrih praks je mogoče narediti pomemben napredek na tem področju, so se strinjali, in tudi na ta način izboljšati položaj ne le invalidov v športu, temveč v družbi nasploh.

Izjava dr. Maje Makovec Brenčič:

“Dragi športniki in športnice, trenerji in spremljevalci, v veselje in čast mi je bilo udeležiti se uradne slovesnosti ob začetku zimskih iger specialne olimpijade v avstrijskem Schladmingu. Tega nepozabnega dogodka ni moglo pokvariti niti slabo vreme, vzdušje je bilo navdihujoče in polno dobre energije. Hvaležna sem za izjemno priložnost, da sem se vam lahko pridružila na svečanem mimohodu na otvoritveni slovesnosti. Moje trdno prepričanje, da boste odlično zastopali Slovenijo, se je potrdilo že na samem začetku specialne olimpijade, saj ste alpinci poskrbeli za odličja in slavje. Davor, Nika, Anja in Tadej, iskrene čestitke za vrhunske rezultate! Pred uradno otvoritvijo zimskih iger specialne olimpijade je v Gradcu, mestu človekovih pravic, potekal Globalni forum o socialni vključenosti in športu, ki so se ga udeležili številni ministri, pristojni za šport. Rdeča nit vseh sogovornikov je bila, da je treba na tem področju še veliko postoriti v vseh državah, da bi poiskali enake možnosti in pravice za vse ne glede na starost, spol, vrsto invalidnosti ali raso. Sama sem v diskusiji izpostavila pomen šolskega sistema pri vključevanju invalidov v družbo na enakopravni osnovi. Predstavila sem tudi primere dobre prakse iz Slovenije, kot so inkluzija v šolski sistem, izenačitev pravic in statusa športnikov invalidov z ostalimi športniki v predlogu Zakona o športu in prilagoditve programov interesnih dejavnosti za različne vrste invalidnosti, ki gredo vsi v smer enakih možnosti invalidov na vseh družbenih področjih. Skupno mnenje vseh ministrov je bilo, da se lahko s skupnimi napori in širjenjem primerov dobrih praks naredi na tem področju še veliko in tako izboljša položaj invalidov v družbi – ne le v športu, ampak tudi širše. Dragi športniki in športnice, s svojo srčnostjo, vztrajnostjo, predanostjo in pogumom ste nam vsem v ponos in navdih. Srečno in veliko športnega uspeha še naprej, v domovini močno navijamo za vas! Dr. Maja Makovec Brenčič.”

Print Friendly, PDF & Email