V Laškem se je sinoči s slovesnostjo uspešno končal 14. Slovenia Open Thermana Laško, ki v svetu velja za največji namiznoteniški turnir za športnike invalide. Tudi letos se tekmovanje, ki ga organizirata Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite in Namiznoteniška zveza Slovenije, ni izneverilo tradiciji – kar 323 športnikov iz 41 držav je sodelovalo na tekmovanju. Turnir je bil generalka za tekmovalce (dvojice), ki jih že prihodnji teden čaka nastop na svetovnem prvenstvu na Slovaškem ter za organizatorje, ki med 26.9. in 5.10. prav v mestu ob Savinji gostijo evropsko prvenstvo.

Na sklepni slovesnosti so kolajne in priznanja podeljevali podžupan občine Laško Jože Senica, članice uprave Thermana Laško Mojca Leskovar, predsednik ZSIS-POK Damijan Lazar, tehnična delegatinja Constatine Crotta, legenda namiznega tenisa Edvard Vecko, britanski selektor Gorazd Vecko, mednarodna sodnika Matija Krnc in Cyril Sen ter član organizacijskega odbora EPINT 2017 Sabina Vecko in Roman Pungartnik. Za bogat spremljevalni program so poskrbeli v Plesnem klubu Zebra, zbrane pa je s pesmijo zabaval pevec Aleksander Novak. Prireditev je domiselno povezoval stand up komik in plavalec Aleš Sečnik.

:: Fotogalerija zaključne slovesnosti

Izboljšali prepoznavnost turnirja

„Lahko smo zadovoljni z izvedbo, turnir je potekal brez večjih težav. Nekaj malenkosti smo v ozadju popravili, a to ni vplivalo na organizacijo, še najmanj pa so to občutili športniki. Vse skupaj pa je izvrstna osnova za prihajajoče evropsko prvenstvo, ki ga bomo gostili jeseni v Laškem,“ je po koncu turnirja dejal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite. „Spremljali smo vrhunske tekme, igralke in igralci so še napredovali. Vesel sem, ker so imeli v Laškem vnovič optimalne pogoje za doseganje dobrih rezultatov in visokega nivoja igre. Vidi se, da se dela na prepoznavnosti turnirja. O nas je prvič poročal POP TV, skoraj so nas uvrstili med udarne vesti, dogodek je bil na Sportklubu, TV Celju, ŠKL TV-ju, vnovič nas je podprla TV Slovenija. Za primerjavo: Otočec je pred dvema tednoma gostil turnir Pro Tour, pa ni bilo nikogar blizu. Lahko smo ponosni, da smo v to „vas“ Laško spet pripeljali 323 tekmovalk in tekmovalcev iz 41 držav. To ni mala stvar!“ je bil jasen strokovni direktor turnirja Gorazd Vecko. Tekmovanje, predvsem igra dvojic, ni postregla s presenečenji. Za slovensko uvrstitev na turnirju je poskrbel Bojan Lukežič, ki se je med posamezniki uvrstil med najboljših osem.

Izvrsten test za Slovaško

„Vedno je bilo bit uspešen na turnirju, ki ima najvišji možni faktor kvalitete – v Laškem ima tak turnir faktor 40. Poleg tega smo že zmagali, kar je super popotnica pred prihajajočim svetovnim prvenstvom na Slovaškem,“ je povedala Brazilka Danielle Rauen, ki je v paru z Bruno Costo Alexandre zmagala v kategoriji 10. „Rada se vračam v Laško, kjer je vedno izvrstno organiziran turnir. Vedno radi pridemo. Tudi tokrat smo bili rezultatsko uspešni. Omenjeno zlato med dvojicami je pravi veter v hrbet pred SP na Slovaškem. Iskreno povedano – na tem turnirju nismo ničesar skrivali, ampak smo ga izkoristili za pripravo na prvenstvo,“ pa je dodala srbska reprezentantka Borislava Perić Ranković, ki je bila skupaj z Nado Matić prvakinja v kategoriji 4.

Na turnirju so uvedli tudi novost – ob koncu so z darilnim bonom Thermane Laško obdarili dva igralca, ki sta najbolj zaznamovala turnir. To sta bila Španec Alvaro Valera in Ukrajinec Oleksandr Yezyk.

Nova priložnost za promocijo

Zadnji dan tekmovanja je minil tudi v znamenju evropskega prvenstva EPINT2017, ki ga bo prav Laško gostilo med 26.9. in 5.10. Na izredno dobro obiskani novinarski konferenci so se sogovorniki strinjali, da bo Slovenija gostila izjemen športni dogodek. „Želim si, da bi bila to super promocija športa invalidov in pozicioniranje športa invalidov kot enega od pomembnih športov v Sloveniji, ki je športna država tudi na področju invalidov. S tem tekmovanjem bo poskrbljeno tudi za promocijo, da bi se invalidi še bolj ukvarjali s športom. Z željo, da najdemo take, ki bi tekmovali na vrhunskem nivoju. A to v vsakdanjem življenju niti ni bistveno. Organizacija takega dogodka pa je po eni strani tudi lepo priznanje in nagrada ta Slovenijo,“ je povedala ambasadorka turnirja Mateja Pintar.

„Evropsko prvenstvo je zagotovo nekaj več kot pa tradicionalni turnirji. Verjamem, da bo v Laškem tudi več ljudi in več navijačev. Kar je velik izziv, da se doma dokažeš pred svojimi ljudmi,“ je povedal slovenski reprezentant Bojan Lukežič. „Domače evropsko prvenstvo ima svoj čas, zato se je vredno še dodatno potruditi. Na domačih tleh je tudi doma večja podpora. Cilj pa medalja! Bo pa treba precej še pretrenirati, da tudi z Andrejo kaj pokaževa v igri dvojic,“ je razmišljala reprezentantka Barbara Meglič. „Največji izziv bo predvsem logistika v dvorani, kjer imamo še precej maneverskega prostora. Uredili bomo tudi ozvočenje, med odmori med tekmami pa so precej dogajalo, vse zbrane pa čaka bogat spremljevalni program,“ pa napoveduje Roman Pungartnik, član organizacijskega odbora EPINT 2017.

Zmagovalke in zmagovalci, ekipno 14. Slovenia Open Thermana Laško:

dekleta:

SF1-3:
Tajska

SF4-5:
Srbija

SF6-7:
Nizozemska&Turčija&Kanada

SF8-9:
Rusija

SF10:
Brazilija

moški:

SM1:
Madžarska&Francija

TM2:
Slovaška

TM3:
Ukrajina

TM4:
Francija

TM5:
Srbija

TM6:
Francija&Švica

TM7:
Ukrajina

TM8:
Ukrajina

TM9:
Španija&Rusija

TM10:
Francija&Črna gora

TM11:
Belgija&Madžarska

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Print Friendly, PDF & Email