Vsaka podpora godi. Šport invalidov jo ima precej, podporo pa izražajo tudi nekdanji in sedanji vrhunski športniki. Ob svetovnem dnevu namiznega tenisa sta nas podprla Marko Milić in Roman Pungartnik. V času 14. Slovenia Open Thermana Laško, največjega namiznoteniškega turnirja na svetu, pa so šport invalidov podprli tudi v okoliških vrhunskih športnih sredinah.

Košarkarice Cinkarne Celje, košarkarji Zlatoroga Laško, rokometaši RK Pivovarna Laško in nogometaši NK Celje so po novem zvesti navijači ter podporniki slovenskih športnikov invalidov, ki so jih prišli pozdravit in navijat za njih na turnir v Laško. Obljubili pa so jih, da se jim pridružijo tudi na prihajajočem evropskem prvenstvu EPINT 2017, ki bo med 26.9. in 5.10. letos prav v Laškem.

Spoštuje jih

„Prvič sem videla na delu športnike invalide. Prej s tem nisem imela izkušenj. Zdaj jih spoštujem in cenim še bolj,“ je povedala 19-letna Larisa Ocvirk, slovenska reprezentantka in članica ŽKK Cinkarna Celje. V nadaljevanju obiska v Laškem si je v družbi predsednika ZŠIS-POK Damijana Lazarja ogledala še nekaj namiznoteniških obračunov ter prisluhnila problematiki, s katero se sooča šport invalidov. Ob koncu obiska je vsem zbranim zaželela vse dobro.

Znanje in volja

„Za nami je zanimiv obisk. Športniki invalidi pa so pokazali veliko volje in znanja, ki ga koristijo pri udejstvovanju,“ ni navdušenja nad največjim namiznoteniškim turnirjem na svetu skrival 19-letni Urban Durnik iz KK Zlatorog Laško. Durnik je obračune v dvorani Tri lilije spremljal v družbi svojih treh soigralcev – Dina Kobića, Ibrahima Mulaomerovića in Romana Rubinštejna ter Jerneja Ledla.

Podpornik rokometa na vozičkih

„S športom invalidov sem se seznanil s pomočjo Gregorja Gračnerja, s katerim smo se spoznali, ko smo bili na pripravah v Zrečah. Zdaj pa se pogovarjamo, da bi postal promotor rokometa na vozičkih. Po videnem v Laškem pa lahko le potrdim: vsi invalidi se morajo za svoje izjemne (rezultatske) dosežke še precej bolj potruditi kot vsi mi, ki nimamo teh hib,“ ni skrival navdušenja nekdanji rokometni reprezentant, danes član celjskih pivovarjev Luka Žvižej, tudi rekorder po številu golov v dresu slovenske reprezentance (702 gola v 217 nastopih), ki je zbrane obiskal v družbi Nenada Stojakoviča in Romana Pungartnika.

Podpornik iz Laškega

„Sem domačin, zato vem za ta turnir. Športniki invalidi so izjemni pri svojem početju. Obilo volje in energije vložijo v ukvarjanje s športom. Njihov duh ne kloni, na tekmah pa sem videl obilo tekmovalnosti,“ pa je pohvalil nastopajoče v Laškem še Jure Travner, kapetan NK Celje.

Kaj je 14. Slovenia Open Thermana Laško?

Slovenija ob leta 2004 gosti največji namiznoteniški turnir za športnike invalide. Letos se je zbralo 323 tekmovalk in tekmovalcev iz 41 držav. Turnir organizirata Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite in Namiznoteniška zveza Slovenije. Med slovenskimi udeleženci se je letos najboljše odrezal Bojan Lukežič, ki se je med posamezniki uvrstil med osem najboljših.

Kaj je EPINT 2017?

Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite si prizadeva, da tudi s pomočjo odmevnih svetovnih dogodkov šport invalidov približa širšim množicam, predvsem pa mladostnikom. Šport ima ogromno blagodejnih učinkov na počutje in življenje (mladih) invalidov. Ker je bila Slovenija uspešna s kandidaturo, bo letos jeseni gostiteljica evropskega prvenstva, ki bo v Laškem med 26.9. in 5.10.

Print Friendly, PDF & Email