FOTO: Slovenska odprava hrabro na olimpijado gluhih

/, Zadnje novice/FOTO: Slovenska odprava hrabro na olimpijado gluhih

FOTO: Slovenska odprava hrabro na olimpijado gluhih

Slovenska odprava na olimpijado gluhih, ki se bo naslednji teden začela v turškem Samsunu, je v petek zvečer odpotovala na najpomembnejše tekmovanje gluhih športnikov.

Slovenija bo imela predstavnika v treh panogah. V Samsunu bosta na igrah, ki se bodo začele 18. julija, ob košarkarjih nastopila še teniški igralec Marino Kegl in atlet Tadej Enci.

Pri številki 23

Slovenija je na olimpijadah gluhih doslej osvojila 23 kolajn, šest še v času nekdanje skupne države Jugoslavije, 17 pa med letoma 1993 in 2015. Prvo kolajno je prismučal Anton Kogovšek leta 1953, najuspešnejši športnik je Samo Petrač, ki je osvojil šest medalj na olimpijadi gluhih (eno na poletnih, pet na zimskih).

Na vrhunski ravni

“V Sloveniji si še vedno prizadevamo, da bi doživljali naše športnike kot vrhunske športnike in da jih prenehajo gledati skozi objektiv invalidnosti. Javnost se morda ne zaveda tega, da naši športniki vlagajo v trenažni proces enako število ur treninga, kot športniki neinvalidi, vadbene metode so prav tako napredne. Toda pred nami je še dolga pot in mi kot Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, moramo biti na vrhunski ravni, če želimo, da bodo naši športniki  tekmovali na svetovni ravni. Še vedno pa je nekaj prostora tudi za bolj sistemsko ureditev športa gluhih. Potrebno je organizirati ciklično športno vadbo, ki bo imela za posledico, da se bodo vključevali lahko mladi gluhi športniki v proces športne vadbe in se na ta način bolj organizirano pripravljali na velika tekmovanja kot je praksa sedaj. Našim gluhim športnikom želimo, da na Olimpijskih igrah gluhih v Samsunu pokažejo svoj športni maksimum in delujejo v okvirjih, ki jih zahteva fair play,” je na brniškem letališču z dobrimi željami zbrane športnike v Turčijo pospremil Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja.

Po dobre rezultate

“Kot vodja odprave ocenjujem, da so priprave uspele in so gluhi športnik zelo dobro pripravljeni na tekmovanja. Cilj celotne odprave je doseganje dobrih rezultatov. Košarkarska reprezentanca bo igrala brez ključnega igralca Mihe Jakofčiča, ki se je tik pred odhodom huje poškodoval na treningu. Njemu želimo čim prejšnje okrevanje in celotna odprava bo v mislih s poškodovanim, še posebej pa njegovi kolegi – košarkarski igralci,” pa je pred odhodom povedal Robert Žlajpah, predsednik Športne zveze gluhih Slovenije in vodja odprave. Jakofčič si je prejšnji teden strgal Ahilovo tetivo in so ga že operirali.

Kegl in Enci

V teku na 400 metrov se bo preizkusil 22-letni Velenjčan Tadej Enci, ki je na zadnjem EP v dvorani zasedel prvo mesto, na prostem prvenstvu Stare celine je bil bronast. Marino Kegl, 21-letni tenisač, odhaja na svojo drugo olimpijado, leta 2013 je bil deveti. Letos meri višje, tekmece bo dobil na žrebu 18. julija.

Po tretjo kolajno

Košarkarji bi radi povečali svojo bogato bero uspehov: manjka jim olimpijsko zlato, v letih 2010 in 2005 so prišli do srebra na olimpijadi v Italiji oziroma Avstraliji. Na olimpijadi bodo igrali Miha Zupan, Saša Lukič, Aleksander Perič, Damjan Šebjan, Matic Makuc, Šime Mrša, Lukas Mord, Peter Rankovič, Jan Orešnik, Luka Žabot, Domen Starc in Jurij Koderman. “Mislim, da smo se v zadnjih dveh mesecih dobro pripravili. Trener Nejc Višnikar je prinesel pravo energijo in motivacijo, svoje je dodal še kondicijski trener Igor Cesar. Dosegli smo napredek na področju tehnike in taktike. Lahko rečem, da sem zadovoljen s tem, kar smo zadnji teden kazali na treningu,” je povedal košarkar Miha Zupan. „Na vsaki tekmi bomo igrali za našega Miho Jakofčiča. Vsaka tekma bo posvečena njemu. S to miselnostjo gremo na olimpijado, kjer ne pozabljamo vseh teh, ki so nam pomagali, da v taki formi čakamo srečanja in zmage,“ pa je dodal selektor Nejc Višnikar.

Adaptacija na klimo

Z velikimi apetiti v Turčijo odhaja tudi Marino Kegl. „V prihodnjih dneh se bova skušala navaditi na klimo, temperature bodo relativno visoke, žogica pa hitra. Trenirala sva tudi na trdi podlagi, ki Marina čaka v Turčiji. Smo že nervozni, grizli bi. Menim, da je Marino v optimalni formi,“ je povedal njegov trener Darko Kegl, ki s sinom varovancem pozorno čaka 18.7., ko bo na sporedu žreb parov.

Pomemben obisk

Na olimpijadi gluhih bo tekmovalo več kot 3300 športnikov iz 96 držav v 21 različnih športnih panogah. Slovesno odprtje bo v torek, 18. julija, ko bosta slovenske športnike in celotno odpravo obiskala tudi Igor Jukič, slovenski veleposlanik v Turčiji, ter Tamara Ikič, atašejka za konzularne zadeve.

Spored slovenskih nastopov na olimpijadi v Turčiji:

košarka:

sreda, 19.7.
Slovenija – Argentina (12.30)

četrtek, 20.7.
Slovenija – Avstralija (9.00)

petek, 21.7.
Slovenija – Ukrajina (12.30)

nedelja, 23.7.
Slovenija – Rusija (17.30)

ponedeljek, 24.7.
Slovenija – Kenija (17.30)

tenis:

sreda, 18. julij:
žreb turnirja posameznikov

četrtek, 19. julij:
Marino Kegl začenja turnir posameznikov

atletika:

ponedeljek, 24. julija:
Tadej Enci, kvalifikacije tek na 400 metrov

Več podatkov pa na spodnjih povezavah:

:: Predstavitev slovenskim športnikov
:: Urnik nastopov slovenskih športnikov
:: Dosedanje kolajne na olimpijadah gluhih

Print Friendly, PDF & Email
2017-07-14T22:46:13+00:00 14. julij, 2017|

test

fwdwwgiguwgh