Letošnje poletje je obeležilo svetovno prvenstvo v atletiki, ki je julija potekalo v Londonu. Slovenske barve sta branila Henrik Plank in Luka Plavčak. Plank je v metu diska prišel v finale in zasedel 8. mesto, Plavčak je bil v premiernem nastopu v mednarodni konkurenci 11. v metu kija.

Sposoben za več

„Henrikova uvrstitev je pričakovana, rezultat pa bi bil lahko boljši. Imeli smo težave z opremo. Henriku so razveljavili met v 3. seriji, zato ni bilo več samozavesti za napad na boljši rezultat. To je bilo to za letos, Henrika čaka še nastop na domačem državnem prvenstvu,“ pove Plankov trener Luka Cmok, ki že ima načrt, kako bi lahko Henrik beležil boljše rezultate.

Spremembe na obzorju

„Evropski in svetovni vrh sta praktično identična. Zato meniva, da bo treba za konkurenčnost narediti drastičen korak – menjati tehniko meta. Lani in predlani to zavoljo paraolimpijskih iger, ki pa jih potem ni bilo, ni bilo mogoče storiti tako drastične poteze. Zdaj je časa do Tokia 2020 dovolj. Bomo videli. S pripravo na novo tehniko bi začela takoj. Predvsem zato, da se pred začetkom priprav ve, ali se to gremo ali ne,“ je jasen Cmok, ki za Henrika pripravlja drugačen način izmeta, spremembe pa bo doživel tudi metalni stol.

Led je prebit

„Luka Plavčak je prvič nastopil v taki konkurenci. Videl je, kako izgleda vrhunski metalni atletski šport na najvišji ravni. Motivacije mu ne manjka. Časa in volj ima dovolj,“ pravi Cmok. Spomni pa, da je v Plavčakovem razredu (F51) precej poudarka na tehniki, ki pa je zelo komplicirana: „Zelo mala sprememba prinese velike spremembe v rezultatu. Zavoljo tipa poškodbe rabiš precej časa, da osvojiš tehniko in jo potem tudi suvereno uporabiš,“ pristavi Cmok.

Print Friendly, PDF & Email