S podelitvijo kolajn v ekipni konkurenci se je v Laškem končalo 15. evropsko prvenstvo v namiznem tenisu za športnike invalide. Tekmovanje v posamični in ekipni konkurenci je postreglo z vrhunskim namiznim tenisom, s kolajnami se je okitilo 26 držav. Največ, po 11, so jih osvojili Turčija, Poljska in Francija; sledita Ukrajina in Velika Britanija z 10 odličji. Največ zlatih kolajn ima Ukrajina (5), Turčija štiri. Po vsaj eno zlato je osvojilo 10 udeleženk.

Vzpodbuda za mlade

„Zadovoljen sem, ker je za nami tako dobro organizirano evropsko prvenstvo. Menim, da smo postavili visoke standarde, kako naj se v prihodnje taka tekmovanja organizirajo. Najbolj sem vesel in ponosen, ker ekipe iz Slovenije odhajajo zadovoljne in srečne ter z dobrimi vtisi. Vesel sem tudi, ker so domače igralke in igralci pokazali, da so blizu evropskemu vrhu. To je dobra vzpodbuda za nadaljnje delo in razvoj. Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite se bo še naprej trudila, da mladim nadarjenim športnikom zagotavlja optimalne pogoje za delo in razvoj. Lahko pa na tem mestu še povem, da smo v času evropskega prvenstva v Laškem že beležili vse, kar nam bo koristilo čez leto dni na svetovnem prvenstvu, ki ga bomo gostili. Ne bo minil niti teden, da se bo vnovič zbrala organizacijska ekipa in že zastavila delo za prihajajoče SP – t.i. SPINT 2018!“ je po koncu tekmovanja povedal Damijan Lazar, predsednik organizacijskega odbora EPINT2017 in predsednik ZŠIS-POK.

Udejanili vizijo

„Generalno gledano: Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite je naredila veliko stvar. Na tem mestu hvala Damijanu Lazarju, predsednik ZŠIS POK in predsedniku organizacijskega odbora EPINT 2017, ker je sprejel mojo vizijo, kako naj bi prvenstvo s tehničnega vidika potekalo. Vem, da je bil to velik finančni zalogaj – tudi preurejanje dvorane. A meni je bilo bistveno, da nismo organizirali turnirja, ampak evropsko prvenstvo. Naredili smo konkretno nadgradnjo. Igralci in trenerji so čutili, da so na evropskem prvenstvu. Čeprav nekateri niso verjeli, da lahko v tako majhni dvorani organiziramo tak dogodek. A sem jim rekel, da je to mogoče – če imaš vizijo in si dobro organiziran. Nam je to uspelo. Prav organizacija je bila na ravni paraolimpijskih iger, za vsak mali detajl je bilo poskrbljeno; vključno z akreditacijami. Narejena je bila tudi nova aplikacija, sploh prvič v zgodovini, s pomočjo katere se je spremljal rezultat in videoprenos. Še lep čas tega vsega nihče ne boi presegel. Prekašali smo samega sebe,“ je bil nad izvedbo navdušen Gorazd Vecko, tehnični direktor evropskega prvenstva in direktor britanske reprezentance. „Pred začetkom evropskega prvenstva je bilo kar nekaj strahov in bojazni. A se je hitro izkazalo, da je bilo vse od več. A strah je potreben in nujen v takih situacijah. Zdaj je jasno: naredili smo vse, kar smo si zadali, nekaj zadev smo celo presegli. Odziv vseh ekip, ki so bile v Laškem, je dober in pohvalen, vsi gostje pa o našem tekmovanju govorijo o superlativih. Zdaj je jasno: Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite na čelu s predsednikom Damijanom Lazarjem je naredil velik posel in hkrati največjo možno promocijo za šport (invalidov),“ pa je pristavil še Roman Pungartnik, podpredsednik organizacijskega odbora EPINT2017.

„Lahko je biti poleg pri tako dobro organiziranem dogodku – ob toliko dobrih tekmah, v taki družbi in ob takih organizatorjih. Zame je bil to izjemen dogodek. Če kaj obžalujem, je le to, da nisem imela priložnosti, da tudi sama zaigram. A to je življenje, to je druga zgodba. Veselim se prihodnjega leta in svetovnega prvenstva, ko bodo narejeni še tisti minimalni popravki,“ je izvedbo pohvalila Mateja Pintar Pustovrh, ambasadorka evropskega prvenstva.

„Ko sem videl nivo organizacije, kako je bilo vse pripravljeno, tudi tisto, kar ni neposredno vezano na samo tekmovanje, sem začel primerjati organizacijo evropskega prvenstva s paraolimpijskimi igrami. To pa je najboljša možna primerjava in največja možna pohvala organizatorjem, ki so po mojem mnenju pripravili vrhunsko prireditev. Govoril sem tudi s tujimi tekmovalkami in tekmovalci, ki so povedali, da na tako dobro organiziranem tekmovanju še niso bili. Čestitam organizatorjem, prostovoljcem in vsem, ki so sodelovali ter pomagali. Tekmovanje je bilo vrhunsko in hkrati dober obet za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto,” je bil po koncu tekmovanja navdušen dr. Boro Štrumbelj, generalni direktor direktorata za šport na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport:

Megličeva opozorila nase

„Spet je bila za naju usodna igra dvojic. Tako kot proti Rusiji. Nemki sta nama ušli in na koncu zmagali 2:0 ter osvojili bron, midve pa 4. mesto. A ne glede na vse: lahko smo zadovoljni. Sama sem ponosna na rezultate, ki sem jih tu zabeležila. Zdaj bo nekaj dni počitka, potem pa trdo delo. Leto 2018 prinaša nove izzive, vključno z domačim svetovnim prvenstvom. Lahko povem, da je bilo tokratno evropsko prvenstvo odlično organizirano in izpeljano. Verjamem, da bo tako tudi prihodnje leto, ko gostimo svetovno prvenstvo,“ je svoje vtise po 15. evropskem prvenstvu strnila 27-letna Barbara Meglič, v tem hipu zagotovo naša najboljša igralka, ki je v Laškem segla po največjem uspehu v individualni konkurenci (5. do 8. mesto). Skupaj v Andrejo Dolinar je hotela v ekipnem boju do 17. slovenske kolajne na evropskih prvenstvih, a se želja ni uresničila, pristali sta na izvrstnem, a nehvaležnem 4. mestu. „Teh dvojic nam spet ni uspelo spraviti skupaj. Še bo treba delati. Mene motivira vsak poraz, zato sem odločena, da se še bolj lotim treningov. Časa imam dovolj, vesela pa sem, ker sem nastopila v Laškem,“ je polna ambicij zapuščala Andreja Dolinar.

Vzpodbuda za naprej

„Lahko smo zadovoljni. Dokazali smo, da delo prinaša rezultate. Opazen je viden napredek pri Barbari Meglič, ki je športu podredila zadnjih nekaj mesecev. Verjamem, da bo v tem tempu nadaljevala. Čaka nas še precej dela,“ pa je povedal trener Darko Kojadinovič, ki je uspešno vodil ekipo, pri delu mu je pomagal pomočnik Ožbej Poročnik.

:: EPINT2017 (posamično)

:: EPINT2017 (ekipno)

Mednarodna namiznoteniška organizacija pa je Zvezi za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite že pred časom zaupala v organizacijo tudi prihodnje svetovno prvenstvo. Najboljše posameznice in posamezniki se bodo v Laškem in Celju merili prihodnjo jesen!

Evropski prvaki ekipno:

ženska konkurenca:

TF2-3:
Hrvaška

TF4-5:
Srbija

TF6-8:
Nemčija

TF9-10:
Turčija

TF11:
Rusija

moška konkurenca:

TM2:
Slovaška

TM3:
Nemčija

TM4:
Turčija

TM5:
Francija

TM6:
Velika Britanija

TM7:
Ukrajina

TM8:
Ukrajina

TM9:
Belgija

TM10:
Poljska

TM11:
Francija

Print Friendly, PDF & Email