V Genovi je vse nared za začetek 4. evropskih paraiger mladih, kjer bo sodelovala tudi 12-članska slovenska odprava športnic in športnikov.

Slovenska odprava:

namizni tenis: Luka Trtnik

boccia: Blaž Adamlje, Ezana Zulić in Nika Škof

plavanje: Lucija Planinc, Tim Žnidaršič Svenšek, Patrik Jagodic, Maruša Golčer, Aljaž Vejnovič, Julijan Janez Križaj, Maj Režman in Amdeja Vlahov.

Iz 26 držav

Na igrah bo nastopilo več kot 600 udeleženk in udeležencev iz 26 držav, ki se bodo merili v osmih panogah (paraatletika, jadranje, nogomet 7 na 7, golbal, paranamizni tenis, boccia, paraplavanje in judo). Tekmovanje organizira evropski paraolimpijski komite v sodelovanje z italijanskim paraolimpijskim komitejem ob podpori lokalnih in regionalnih oblasti.

Evropske paraigre mladih:
2011 Brno
2012 Brno
2015 Varaždin
2017 Genova

Razvoj samozavesti

»Pomembnost evropskih paraiger mladih ni samo v tem, da mladi med seboj tekmujejo, ampak ima tekmovanje za mlade tudi veliko socialno in družbeno vlogo. To je vidno tudi iz raziskav, da šport pomaga otrokom z invalidnostjo naučiti se uporabljati svoje telo v skladu s svojimi zmožnostmi in pogosto je videti, da so zmožnosti mnogo več od pričakovanja njihovih staršev. S pomočjo športa poleg psihološke in fizične koristi se razvije tudi samozavest, ki se kaže skozi družbeno vlogo invalidov. Na primer; Od vojen prizadetih območjih so izvedli študije, ki dokazujejo, da se ljudje s invalidnostjo, kateri sodelujejo v športu v 70% primerih lažje najdejo zaposlitev in več kot 60% lažje pridobijo življenjskega partnerja (v primerjavi s tistimi, ki se ne ukvarjajo s športom),« je ob začetku iger povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite.

Pozitiven učinek

»Evropske paraigre mladih so velikega pomena za razvoj mladih športnic in športnikov. Poleg tekmovalnega momenta je tu še druženje in spoznavanje novih prijatelje, kultur, jezikov. Dejansko so evropske para igre mladih nekaj podobnega kot Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), ki se ga udeležujejo športnice in športnike, ki jih na to tekmovanje pošiljajo olimpijski komiteji,« je o pomenu iger povedala Jana Čander, vodja delegacije v Genovi, kamor je ekipa prispevala sinoči. Danes in jutri sledi klasifikacija igralcev boccie in plavalcev ter nekaj treningov. Sreda je rezervirana za otvoritveno slovenost, 12.10. pa se začno tekmovanja.

 

 

Print Friendly, PDF & Email