Slovenska ženska reprezentanca odbojka sede se jutri, v soboto, odpravlja na evropsko prvenstvo, ki ga od ponedeljka naprej gosti hrvaški Poreč. Slovenija brani bronasto odličje, ki ga je osvojila pred dvema letoma na domačih tleh – evropsko elito je gostil Podčetrtek, prvakinje so postale Ukrajinke.

Pomlajena zasedba

Slovenija bo na Hrvaškem nastopila v postavi: Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Jasmina Zbil, Larisa Pirih, Jana Ferjan, Mira Jakin, Senta Jeler, Danica Gošnak, Klavdija Antolin, Tia Vrhovnik, Marina Cencelj, Nadja Ovčjak, Saša Kotnik Hren.

Uspešne priprave

Kitajska, z njo smo odigrali zadnji pripravljalni tekmi, je bila tekmec po meri. Pravi test pred prvenstvom. Želeli smo igrati proti močni ženski ekipi, zato smo jim hvaležni, ker so se odzvale našemu vabilu. V minulih dneh smo se odpočili, na evropsko prvenstvo odhajamo pripravljeni,“ pred odhodom na Hrvaško razmišlja selektor Simon Božič.

„Naša igra je na dokaj visokem nivoju. Imeli pa smo smolo, ker sta se zadnji mesec pred prvenstvom poškodovali Senta Jeler (zapestje) in Marina Cencelj (zapestje). Kljub temu verjamem, da nam bosta lahko pomagali. V nadaljevanju prvenstva se nam bo pridružila tudi Saša Kotnik Hren,“ nadaljuje Božič, ki z ekipo stavi na igro „5+1“.

„Pomladili smo ekipo, njej pa prilagodili sistem igre. Smo ena redkih zasedb, ki igra z eno samo podajalko. Na treningu je to izvrstno delovalo. Če bo tako tudi na Poreču, bomo zelo nevarni za konkurenco,“ še doda Božič. Ob tem spomni, da bodo glavni konkurenci ob Sloveniji za odličja še Ukrajina, močna Rusija, vedno neugodna Nizozemska. „Nemčija prihaja na prvenstvo z novo ekipo, velik napredek so naredile tudi Madžarke,“ še doda selektor.

Cilj: 1. mesto

Naša ekipa ne skriva, da želi do 1. mesta v rednem delu, ki ji prinaša prost dan v četrtek in direktno mesto v petkovem polfinalu.

Kdaj igra Slovenija?

V predtekmovalni skupini A bodo poleg Slovenije še Hrvaška, Finska in Madžarska. V skupini B bodo igrale Rusija, Ukrajina, Nizozemska, Nemčija in Italija. Slovenija bo uvodno tekmo igrala 6.11. proti Finkam, 7.11. sledijo Hrvatice, 8.11. pa Madžarke.

Tekme Slovenije na EP:

6.11.
Slovenija – Finska (15.00)

7.11.
Slovenija – Hrvaška (17.30)

8.11.
Slovenija – Madžarska (15.45)

Nov sistem tekmovanja

Po predtekmovanju si zmagovalki skupin zagotovila neposredno mesto v polfinalu, druga in tretja ekipa skupin A in B pa se pomeri med sabo (2A – 3B in 3A – 2B) za še dve prosti mesti v polfinalu.

Slovenska reprezentanca odbojka sede na evropskih prvenstvih:

1995 – 3. mesto
1997 – 4. mesto
1999 – 1. mesto
2001 – 2. mesto
2003 – 2. mesto
2005 – 3. mesto
2007 – 3. mesto
2009 – 3. mesto
2011 – 4. mesto
2013 – 3. mesto
2015 – 3. mesto

Simon Božiču asistira Branko Mihorko, zdravnik reprezentance pa je Dejan Fabčič.

Print Friendly, PDF & Email