Zveza za šport invalidov – Paraolimpijski komite (ZŠIS – POK) in Lidl Slovenija sta v okviru programa Postani športnik pripravila strokovni posvet, na katerem so strokovnjaki s področja izobraževanja, športa in integracije invalidov v športne aktivnosti spregovorili o različnih vidikih uspešnega izvajanja programov športa invalidov. Z udeleženci, ki so prihajali iz izobraževalnih ustanov, športnih klubov in občin, so delili primere dobre prakse vključevanja otrok z različnimi oviranostmi v športne aktivnosti, na praktični delavnici pa so podali predloge za izboljšave stanja na tem področju.

»Športu sem se zapisal pred 13 leti. In zelo veliko vlogo pri tem so imeli starši, ki so me na vsakem koraku podpirali, spodbujali, tudi takrat, ko sem imel slabe dneve. V šoli so športni pedagogi znali pristopiti do mene in me na pravi način spodbujali, za kar sem jim zelo hvaležen. Šport je zagotovo nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo v življenju, zato spodbujam vse starše, naj svoje otroke vključijo v šport,« je na posvetu uvodoma povedal Darko Đurić, eden naših najbolj uspešnih paraolimpijcev. Prav tovrstno spodbudo si mladi invalidi najbolj želijo, tako v izobraževalnem procesu kot v domačem okolju. Kot je izpostavil dr. Boro Štrumbelj, direktor Direktorata za šport, je strah pred vključevanjem invalidov v športno vadbo na šolah zelo velik. »Veliko učiteljev se sprašuje “kaj če povzročim dodatno poškodbo,” in podobno. Zato spodbujamo usposabljanje in veseli nas, da je interes za to velik, kar pomeni, da moramo vzpostaviti dobre mehanizme informiranja in ozaveščanja. Že s tem bomo naredili veliko.« Premike na tem področju je izpostavila tudi izr. prof. dr. Tjaša Filipčič iz Pedagoške fakultete, Univerza v Ljubljani, ki opaža, da so pedagogi vedno bolj osredotočeni na posameznike in jim prilagajajo učne cilje, metode, aktivnosti in na koncu seveda tudi ocenjevanje.

Šport je most, ki povezuje

Na posvetu so spregovorili tudi športniki invalidi, ki so v ukvarjanju s telesno aktivnostjo našli številne pozitivne lastnosti. Lena Gabršček, kapetanka slovenske reprezentance v odbojki sede, izpostavlja, da se mladostniki skozi odraščanje srečujejo z različnimi obdobji, ki jih pogosto zaznamujejo izzivi, včasih tudi padec motivacije ali nesprejetost med vrstniki. Zato je tukaj ključna pozitivna samopodoba in vztrajanje. »Ko sem sama začela aktivno trenirati odbojko, je v klub prišel nov trener. Njegov odziv na mojo invalidnost ni bil pravilen, ni me več vključeval v redne treninge, čeprav sem jih pred tem opravljala normalno. Ko sem to jasno izpostavila in dokazala, da zmorem, se je najin odnos popravil. Ključno je, da tudi invalidi jasno izrazimo naše želje in zmožnosti, tako je sodelovanje lažje.« Šport predstavlja tudi eno od ključnih dejavnosti za sprejemanje med vrstniki, kar je na posvetu potrdil tudi mlad nadebudni parakarateist Nik Sejdiji. »Šport mi pomeni veliko, tako sem našel samega sebe. Pomaga mi pri izboljšanju zdravja, spoznal sem veliko novih prijateljev. Ko sem se začel ukvarjati s karatejem, sem to, da imam cerebralno paralizo, najprej skrival. A kasneje sva se s trenerjem pogovorila in sedaj zelo dobro sodelujeva.«

Lidl Slovenija in ZŠIS – POK s programom Postani športnik spodbujata k športu

Program Postani športnik sta ZŠIS – POK in Lidl Slovenija začela izvajati lani, osrednji namen programa pa je vzpostavitev dolgoročnega sistema za vključevanje mladih invalidov v šport, motivirati otroke z oviranostmi za ukvarjanje s športom ter tudi dvigniti prepoznavnost športa invalidov v javnosti. V okviru programa se bodo odvijale aktivnosti, ki bodo nagovorile različne ciljne javnosti in predvsem podale številna znanja ter informacije vsem, ki so vključeni v šolske in obšolske dejavnosti mladih invalidov. Program Postani športnik bo aktivno nagovarjal tudi mlade invalide in njihove starše, ki so izredno pomembni pri spodbujanju in motivaciji za ukvarjanje s športom. »Program Postani športnik za nas pomeni obstoj in nadaljnji razvoj. Na lokalnem nivoju si želimo postaviti mreže športov, v katere bi se mladi športniki invalidi vključevali. Z Lidlom Slovenija in ostalimi partnerji si želimo nagovoriti vse športnike na vseh nivojih. Želimo si, da bi bili vsi mladi na tem področju enakopravni,« je dejal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS –POK.

Print Friendly, PDF & Email