Doma Sochi 2014
Zimske paraolimpijske igre Sochi 2014
VIDEO: Igre končane, hokejsko zlato v ZDA Print
Prispeval STA   
Monday, 17 March 2014 05:20

Potem ko so v Sočiju februarja svoje olimpijske nastope končali najboljši zimski športniki na svetu, so sinoči drugi del športnega praznika v tem ruskem črnomorskem mestu končali še najboljši športniki invalidi, ki so se merili na devetih zimskih paraolimpijskih igrah.

20140317_zaprtje_iger_01

Soči se je nekaj tednov po olimpijskem blišču še enkrat odel v praznično podobo in sprejel še paraolimpijce. Od 7. do 16. marca se je v Sočiju in Roza Hutroju merilo skoraj 600 tekmovalcev iz 45 držav. Ta številka pomeni za Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) nov rekord po številu udeleženk na zimski izvedbi iger, v Sočiju pa so nastopile tudi tri novinke, Brazilija, Uzbekistan in Turčija.

Predsednik IPC Philip Craven je paraolimpijske igre v Sočiju označil za spektakularen prikaz športa in dejal, da so prinesle velik razmah športu invalidov. "Igre so dih jemajoče, ne samo zaradi svojega trenutnega učinka. So sijajen pokazatelj zmožnosti športa in človeškega duha," je ob koncu iger v Rusiji dejal prvi mož krovne paraolimpijske organizacije.

Govor Philipa Cravna:

&

IPC je bila že po nekaj dneh presenečen nad odzivom javnosti, tako navijačev, ki so dobro napolnili prizorišča petih športnih panog (na paraolimpijskih igrah je bilo na voljo 72 kompletov medalj v različnih disciplinah in kategorijah v alpskem smučanju in deskanju, hokeju, biatlonu, smučarskem teku in curlingu na vozičkih), kot tudi nad gledanostjo prenosov. Številke iz Vancouvra 2010 so Rusi hitro presegli, skupno so ljubiteljem športa prodali 316.200 vstopnic za paraolimpijske dogodke. Craven je poudaril, da gre za trend naraščanja, ki mu sledijo poletne in zimske igre, tako da tudi na naslednjih v korejskem Pjeongčangu pričakujejo podobno rast zanimanja. V eni najteže pričakovanih končnih odločitev na igrah pa so v soboto domačini spet ostali brez zlate medalje - podobno kot na olimpijskem hokejskem turnirju so bili Rusi premagani, le da so tokrat igrali v velikem finalu, kjer pa je pred množico navdušenih navijačev slavila ekipa ZDA z 1:0.

Boj za zlato hokejsko medaljo:

&

Boj za bron:

&

Po za Slovenijo izjemno uspešnih olimpijskih igrah se je v Sočiju predstavila tudi na paraolimpijskih. Res pa je, da je bila slovenska zasedba precej skromnejša. Slovenijo je predstavljal le en aktiven udeleženec, Gal Jakič, ki je tekmoval v alpskem smučanju z monoskijem. Za 25-letnega športnika so bile to tretje paraolimpijske igre. Tekmovalni debi je doživel v Vancouvru 2010, ko je bil 29. v slalomu, v veleslalomu pa je odstopil. Leta 2006 je bil na igrah v Torinu, a je ostal je brez aktivnega nastopa, ker je, ko je že bil na prizorišču, IPC ugotovil, da nima dovolj točk za nastop, zato je dobil priložnost le kot predtekmovalec. V Sočiju se mu ni izšlo vse po načrtih, saj je oba nastop končal predčasno in ostal brez uvrstitev. V slalomu je na precej uničeni progi z visoko startno številko odstopil na prvi progi, v veleslalomu pa je v drugi vožnji doživel tehnično okvaro, saj se mu je odpela vez smučke na monoskiju in je končal v snegu. Vseeno je bil z igrami in odnosom prirediteljev ter navijačev zadovoljen: "Ogledal sem si tudi hokejsko tekmo med ZDA in Rusijo. Vzdušje je bilo zares dobro, gledalcev pa več kot 5000. Tudi na alpskih tekmovališčih je bil odziv zelo velik, med OI tribune nikoli niso bile povsem polne, tu pa večkrat. Res je, da morda Rusi ne poznajo tako dobro paraolimpijskega športa kot Kanadčani v Vancouvru, a so zelo srčni."

Zaključna slovesnost:

&

&

Share
Last Updated on Monday, 17 March 2014 05:28
 
Kaj se je zgodilo Galu Jakiču na veleslalomu? Print
Prispeval STA   
Sunday, 16 March 2014 09:16

Zimske paraolimpijske igre, ki se bodo v ruskem Sočiju končale danes, so za slovensko reprezentanco tekmovalni konec doživele že včeraj. Edini slovenski udeleženec iger, alpski smučar Gal Jakič, je na veleslalomski preizkušnji v kategoriji sedečih smučarjev odstopil, potem ko se mu je na drugi progi odpela smučka.

20140316_jakic_00

Tehnične težave

Po prvi vožnji je bil Jakič na 29. mestu, v drugi pa je zaradi tehničnih težav nastop predčasno končal. Na njegovem monoskiju se je namreč odpela smučka, potem ko je zapeljal v snežni kanal, in padca ni mogel preprečiti.

:: Prispevek TV Slovenija o nastopu Gala Jakiča (15.03.2014)

:: Video padca na drugi progi

:: Prispevek TV Slovenija o nastopu Gala Jakiča (13.03.2014)

:: Videopovzetke dneva spremljajte na TV Slovenija 2

:: Videoprenos iger v živo iz Sočija

Moralo bi zdržati

»V prehodu na prvo prelomnico sem zapeljal v snežni kanal, odpel se je avtomat in sem zletel iz smučke. Pozneje sem šel še enkrat gledat posnetek nastopa, ki sicer ni imel idealnega začetka, a bi avtomat moral zdržati. Očitno sem imel malo smole in je šlo za tehnološko napako. Ti avtomati bi morali zdržati 200 kilogramov pritiska, tudi zato, ker je za tekmovalce bolje in bolj varno, če smučka ob padcu ostane na monoskiju,« je Jakič pojasnil, kaj se je dogajalo v drugi vožnji paraolimpijskega veleslaloma.

Trenutek povsem neprimeren

Takšne težave v njegovem športu niso prav pogoste, a je imel, dodaja, smolo ob najmanj primernem trenutku: »Načeloma se to ne bi smelo dogajati, je pa res, da imamo z zadnjo serijo teh avtomatov težave. Niso tako pogoste, da bi nas skrbelo, danes pa se je to zgodilo ob popolnoma neprimernem trenutku.«

Pohvale za progo

 

Po četrtkovi preizkušnji v slalomu (tudi ta se je za slovenskega smučarka končala z odstopom) so se predvsem tekmovalci z višjimi startnimi številkami, kakršno je imel tudi Jakič, pritoževali zaradi popolnoma uničene proge. Danes je 25-letni slovenski smučar prireditelje za opravljeno delo na progi v Roza Hutorju pohvalil: »Danes je v prvi vožnji proga zdržala, prirediteljem jo je uspelo ohraniti celo. Res je, da so uvedli posebne pogoje, pri ogledu tako obeh strmih delov tekmovalci nismo smeli presmučati, tako da so ohranili najbolj izpostavljene dele na najbolj nevarnih prelomnicah. Na prvi progi tako kljub visoki številki nisem imel pripomb, na drugi se je malo poznalo, da je načeta, a predvsem zaradi tega, ker smo bili na njej že od sedme ure zjutraj.«

Share
Last Updated on Sunday, 16 March 2014 09:23
 
VIDEO: Jakiču se je odpela vez, nato je odstopil Print
Prispeval Drago Perko   
Saturday, 15 March 2014 10:20

Slovenski alpski smučar Gal Jakič je ostal brez uvrstitve na paraolimpijskih igrah. Olimpijski prvak je postal Švicar Christoph Kunz. Srebro je osvojil Corey Peters, ki je vodil po prvi vožnji. Na tretjem mestu je pristal Avstrijec Roman Rabl.

:: Video padca na drugi progi

Jakič je bil po prvi vožnji na 29. mestu, v drugo pa žal tekme ni končal. Med vožnjo se mu je odpela vez, padec je bil neizogiben. Če bi prišel v cilj, bi pristal najmanj na 24. mestu. Paraolimpijske igre se zaključijo jutri.

140315_jakic_gal_02

:: Prispevek TV Slovenija o nastopu Gala Jakiča (13.03.2014)

:: Videopovzetke dneva spremljajte na TV Slovenija 2

:: Videoprenos iger v živo iz Sočija

Share
Last Updated on Saturday, 15 March 2014 14:56
 
Gal Jakič pred jutrišno tekmo: "Napadal bom od vrha do cilja!" Print
Prispeval STA   
Friday, 14 March 2014 07:16

Prvi slovenski nastop na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju se je končal z odstopom. Edini slovenski udeleženec največjega tekmovanja za športnike invalide Gal Jakič je nastopil v slalomski preizkušnji v konkurenci sedečih smučarjev, a je na težki in močno uničeni progi odstopil v prvi vožnji. Jakiča v soboto čaka še veleslalomski nastop.

140314_jakic_01

107. na progo

Zaradi neugodnih vremenskih razmer so progo v Roza Hutorju številni smučarji poimenovali kar rodeo, težave pa so občutili predvsem smučarji v sedeči kategoriji, ki so nastopili ob koncu startnega seznama. Slovenski predstavnik pa je imel v tej konkurenci zelo visoko številko, skupno je začel kot 107., tako da je bila proga že zelo uničena.

:: Prispevek TV Slovenija o nastopu Gala Jakiča

:: Videopovzetke dneva spremljajte na TV Slovenija 2

:: Videoprenos iger v živo iz Sočija

"S tekmo ne morem biti v celoti zadovoljen. Nastopil sem s številko 107 in poznale so se visoke temperature. Bilo je zares veliko lukenj in tudi naša taktika s konzervativnim zgornjim delom ni bila uspešna. Vstopil sem v bolj luknjast teren in po desetih vratcih je sledil odstop. Slalom je specifična disciplina in pri sedeči kategoriji je precej manj vožnje po robnikih in več oddrsavanja, kar se takoj pozna na progi," je pojasnil Jakič.

Hrvat odstopil

Na koncu je v njegovi kategoriji slavil Japonec Takeši Suzuki, drugi je bi Avstrijec Philipp Bonadimann, tretji pa njegov rojak Roman Rabl. Tudi v drugi vožnji je bil osip tekmovalcev precejšen, brez uvrstitve je ostal tudi vodilni po polovici tekme Hrvat Dino Sokolović, skupno je do cilja obeh voženj prismučalo le 15 športnikov.

"V drugi vožnji so bile razmere samo še slabše. V sedeči kategoriji je končalo samo 15 od 41 na startu, to je vzorec, ki se kar naprej ponavlja. V najboljšem primeru je manj kot 50 odstotkov tistih, ki pridejo do cilja. Snežne razmere in konfiguracije prog kažejo, da vztrajanje na progah olimpijskega moškega smuka in slaloma ni bila najboljša odločitev prirediteljev," meni Jakič.

Ohladitev na pomoč

V soboto Jakiča čaka še drugi nastop, pred igrami je napovedal, da več pričakuje od veleslalomske tekme.

"Pričakovanj ne spreminjamo. V veleslalomu je težav s progo manj, če bo zdržala še tale ohladitev, ki nas je zdaj zajela, bi znalo biti dovolj, da bo proga zdržala brez večjih poškodb. To je vse, kar si želim, napadal bom od vrha do cilja. Vožnja na uvrstitev ne pride v poštev, ker nima nobenega smisla nastopiti samo zato, da opraviš neko tekmovanje, ampak skušaš najti najboljšo uvrstitev," je še pojasnil 25-letni slovenski paraolimpijec.

Share
Last Updated on Friday, 14 March 2014 07:22
 
Gal Jakič odstopil, prvak Japonec Print
Prispeval Drago Perko   
Thursday, 13 March 2014 17:54

Edini slovenski predstavnik na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju Gal Jakič je neuspešno začel nastope v Rusiji. Jakič, nastopil je v konkurenci sedečih smučarjev, je namreč odstopil v prvi vožnji današnje slalomske preizkušnje. Jakiča nov nastop čaka v soboto, ko bo na sporedu še veleslalom.

Dve medalji za Avstrijo

Po prvi vožnji je najbolje kazalo Hrvatu Dinu Sokoloviću, ki je imel 1,61 sekunde prednosti pred Japoncem Takešijem Suzukijem. Na drugi prog je Hrvat in dober prijatelj našega Gala Jakiča odstopil. Olimpijski prvak je postal Japonec Suzuki, 2. je bil Avstrijec Philipp Bonadimann, tretji pa še en severni slovenski sosed Roman Rabl.

140313_jakic_gal_002

Smola v Torinu

Edini slovenski udeleženec iger je na paraolimpijskih igrah tekmovalni prvenec doživel v Vancouvru 2010, ko je bil 29. v slalomu, v veleslalomu pa je odstopil. Leta 2006 je bil sicer tudi že na igrah v Torinu, a je ostal je brez aktivnega nastopa. Ko je že bil na prizorišču, je namreč Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) ugotovil, da nima dovolj točk za nastop, zato je dobil priložnost le kot predtekmovalec. Na igrah v Sočiju nastopa 575 športnikov iz 45 držav.

:: Videopovzetke dneva spremljajte na TV Slovenija 2

:: Videoprenos iger v živo iz Sočija

Share
Last Updated on Thursday, 13 March 2014 20:14
 
«StartPrev12NextEnd»

Page 1 of 2
 
Pasica