Varšava, 25. septembra (STA) – Slovenska ženska reprezentanca v sedeči odbojki je na evropskem prvenstvu v poljskem Elbagu osvojila tretje mesto.
Slovenija, ki je bila lani na paraolimpijskih igrah v Pekingu četrta, je v malem finalu premagala Litvo s 3:0 (20, 24, 13).

Slovenija je tako dodala novo visoko uvrstitev na velikih tekmovanjih za športnike invalide. Na lanskih paraolimpijskih igrah v Pekingu je slovenska ekipa za las ostala brez odličja in končala na četrtem mestu, tokrat pa so se slovenske športnice povzpele še stopničko višje.

Na Poljskem so igrale Anita Goltnik Urnaut, Bogomira Jakin, Marinka Cencelj, Alenka Šart, Danica Gošnak, Štefka Tomič, Ana Justin, Jasmina Zbil, Suzana Ocepek in Lena Gabršček, trener pa je bil Adi Urnaut.

Na prvenstvu na Poljskem je Slovenija v predtekmovanju v skupini B igrala z Ukrajino, Rusijo in Poljsko. V skupini A so bile Litva, Nizozemska, Finska in Nemčija. Slovenke so v predtekmovanju dosegle dve zmagi in enkrat izgubile; Poljsko so premagale s 3:0 (18, 8, 5), Rusinje s 3:1 (16, -23, 15, 23), klonile pa so proti Ukrajinkam z 2:3 (21, 23, -17, -17, -12).
V polfinalu so se nato pomerile s prvouvrščeno ekipo iz druge skupine, Nizozemsko, ki je bila po dolgem in razburljivem dvoboju boljša s 3:2 (18, 23, -16, -22, 10).

V boju za tretje mesto so Slovenke igrale z Litvo, ki je polfinale proti Ukrajini izgubila gladko z 0:3. Prva dva niza sta bila zelo izenačena, oba je dobila Slovenija, v tretjem pa so Slovenke slavile bolj gladko ter se na koncu po zmagi s 3:0 (20, 24, 13) veselile bronaste medalje. V finalu je Nizozemska s 3:1 premagala Ukrajino.

Print Friendly, PDF & Email