Ljubljana, 28. marca (STA) – Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča (URI-Soča) je gostil veliki finalni dan 20. bolnišničnih olimpijskih iger. Na njih se je 50 mladih iz Slovenije in tudi Bruslja pomerilo v tobogan bowlingu, pikadu ter v igri za kolesa in vozičke. Slavnostnega finala se je udeležil tudi predsednik države Danilo Türk.

{gallery}slike/120328_bolnisnicne igre{/gallery}

 

 

Na bolnišničnih olimpijskih igrah sodelujejo otroci, ki imajo zaradi poškodb ali bolezni omejene sposobnosti gibanja in enakovrednega sodelovanja na športnih tekmovanjih. Za svoj trud vsi bolnišnični olimpijci prejmejo priznanja in nagrade, najboljši pa osvojijo prava odličja. Kot je povedal generalni direktor inštituta Soča Robert Cugelj, so se otroci na igre pripravljali celo leto, zato ni v ospredju, kdo je zmagovalec in kdo poraženec, ampak prijetne igre in fair play.Igre je poleg številnih znanih obrazov in športnikov podprl tudi predsednik države Danilo Türk. Kot je povedal mladim olimpijcem, jih je obiskal z določenim vznemirjenjem, saj so to prve olimpijske igre na svetu v letošnjem sicer olimpijskem letu. “Današnja pot bo za vsakogar drugačna in prilagojena, naj bo ta pot za vsakega olimpijca prijetna.
Vaši starši bodo zelo ponosni na vas, skupaj z njimi pa tudi mi, ki zaupamo v vaše uspehe,
” je športnike tik pred začetkom tekmovanja spodbudil predsednik.

Bolnišnične olimpijske igre v Ljubljani že 20. leto potekajo pod okriljem bolnišničnega šolskega oddelka na osnovni šoli Ledina in društva KROS, pa tudi s podporo številnih institucij, društev in posameznikov. Organizatorka dogodka Tanja Babnik je zapisala, da je dogodek pomemben, saj se otroci in mladostniki s težavami na področju gibanja počutijo enakovredno vključene v športne aktivnosti.

“Sodelovanje na bolnišničnih igrah njim in njihovim staršem prinese veliko veselja, zato ta projekt z zadovoljstvom izvedemo vsako leto, imamo pa tudi vedno več udeležencev,” pravi. Tudi letos se je iger udeležilo enajst otrok iz bolnišnične šole L’Ecole Escale iz Bruslja, ki so stalni partnerji in gostitelji slovenskih otrok na podobnih  igrah v Belgiji.

Tradicija bolnišničnega šolskega oddelka na osnovni šoli Ledina sega v leto 1951, ko je učiteljica Breda Ivančič začela s poučevanjem bolnih otrok v takratni mestni  bolnišnici, pa je pojasnila ravnateljica omenjene šole Marija Valenčak. Letos tako beležijo tudi 60. obletnico bolnišničnih šolskih dnevov.

Print Friendly, PDF & Email