Slovenski junak Darko Đurić je spet doma. Včeraj nekaj pred 21. uro se je skupaj z Alešem Sečnikom in trenerjem Alešem Kuharjem vrnil v domovino, skupaj z Alenom Kobilico, še tretjim udeležencem svetovnega prvenstva v Montrealu, pa so svoje vtise strnili na novinarski konferenci v prostorih Volkswagna na Bravničarjevi 5 v Ljubljani.

foto_10 Krive so zavore

Harmonike, pesem in ples ter okoli 50 prijateljev in podpornikov je pričakalo plavalce. »Vesel sem sprejema,« je povedal Darko in tudi pojasnil, zakaj zamuda ob prihodu. »V Torontu so morali menjati zavoro letala.« Iz Kanade so prileteli v Frankfurt ob 12.15, par minut poprej, 12.10, pa je Nemčijo zapustilo letalo za Benetke.

Proti Riu

Uvodoma je zbrane pozdravila Nuša Božiček, vodja marketinga Volkswagna, potem pa je besedo dobil predsednik ZSIS-POK Damijan Lazar: »V veselje in čast nam je, da imamo v svoji sredi dvakratnega svetovnega prvaka. Hvala tudi Porscheju Slovenija in Volkswagnu, da je podprl Darka. Čestitke celotni ekipi za vse dosežke, gremo pa odločno naprej proti Riu.«

{gallery}fotogalerije/130826_sprejem_duric{/gallery}

Dvakrat zlat

Darko se je zahvalil za sprejem, potem pa pojasnil, da je imel kar nekaj težav, da se je navadil na razmere v Montrealu. »Vsi, ki smo bili v na igrah v Londonu, smo imeli tam vrhunske pogoje, v Kanadi malce manj. A sem se jih hitro navadil.« To je bil očitno. Na 50m prosto je zasedel 6., potem pa bil dvakrat svetovni prvak – na 50m delfin in 100m prosto. »V delfinu sem bil prvič v vlogi favorita, zato sem bil malce nervozen,« je priznal, a z odliko opravil s progo in vodo. Toliko bolj pa je bil vesel naslova v kraljevi disciplini 100m prosto. Zlato je presenetilo tudi njega, veselju pa ni bilo ne konca ne kraja.

Izjemen trenerski štab

»Darko je dokazal, da je moč s trdim delom, zagnanostjo in muhavostjo priti do svetovnega vrha. Letvica je sedaj postavljena zelo visoko, vse skupaj pa je le del poti do Ria,« se je ob teh izjemnih uspehih proti paraolimpijskim igram naproti obrnil tudi dr. Boro Štrumbelj, glavni trener šampiona iz Podbrezja, ki sta mu pri delu pomagala Jana Čander in Matej Globočnik.

»S fanti ni bilo lahko, a smo dosegli zastavljene cilje. Krasil nas je izjemni ekipni duh, s tem pa gremo naprej – odločno do Ria,« je pristavila Jana Čander, ki je bila tudi vodja delegacije v Kanado.

Sezone še ni konec

Alen Kobilica je na prvenstvu na 100m prsno priplaval do 7. mesta, na 50m prosto pa je bil ob vnovičnem štartu (ponovili so ga, ker je Alenov tekmec zaplaval v Slovenčevo progo, kar se dosedaj na prvenstvih sploh še ni zgodilo!) diskvalificiran: »Hvala ZSIS-POK ter mojemu sponzorju Flegma za podporo na športni pot. Sezone pa zame še ni konec, 13.9. me v Londonu čaka nastop na svetovnem prvenstvu v paratriatlonu.«

Ciljal na rekord

Zbrani pa smo v svoji sredi pozdravili še Aleša Sečnika, ki se je domov vrnil z 9. mestom na 100m prosto ter diskvalifikacijo v paradni panogi 50m delfin: »Ciljal sem na nov svetovni rekord,« prizna, vsi zbrani pa so ob neformalnem pogovoru obujali spomine na Montreal, kjer se je spisala nova zlata stran bogate zgodovine slovenskega športa.

Print Friendly, PDF & Email