2011_mateja_pintar_00

Mateja, hvala za vse! (foto: Vid Ponikvar/Siol Sportal/Sportida)

Slovenska paraolimpijka Mateja Pintar je na konferenci Sporto v Portorožu tudi uradno naznanila, da končuje svojo športno pot. Pintarjeva je leta 2004 na paraolimpijskih igrah v Atenah osvojila zlato medaljo v namiznem tenisu, štiri leta pozneje v Pekingu je bila tretja.

Dela kot prevajalka

»Pravzaprav že tri leta nisem igrala, zato je bil ta prehod toliko lažji, vendar je uradna odločitev vendarle določen preskok v življenju. Težko bi rekla, da to počnem s težkim srcem ali da mi je žal, vesela sem za vse, kar sem doživela z namiznim tenisom. Mislim, da je napočil pravi trenutek, da poskušam delati še kaj drugega, čemur bom posvetila vso svojo energijo. Namizni tenis je bil lep del mojega življenja, zato se ni kar tako preprosto posloviti, vendar se že veselim novih izzivov. Zdaj delam kot prevajalka, kar sem tudi študirala, veselim pa se tudi stvari, ki sem jih prej zanemarjala in tega ni tako malo,« je ob svojem slovesu dejala paraolimpijska zmagovalka iz Aten.

Uresničila svoje sanje

»Zagotovo so se mi s to medaljo uresničile otroške želje. To je največ, kar športnik lahko doseže. Z igranjem namiznega tenisa sem pridobila veliko izkušenj, spoznala različne življenjske stile, ljudi in nove kraje, zato mi ni žal, da sem mu posvetila dobršen del svojega dozdajšnjega življenja,« je še dodala Pintarjeva.

Uspehi Mateje Pintar:

EP
2003 – 1. mesto ekipno/3. mesto posamično
2005 – 1. mesto posamično/3. mesto ekipno
2007 – 1. mesto ekipno/2. mesto posamično
2009 – 1. mesto OPEN/2. mesto posamično/3. mesto ekipno
2011 – 3. mesto ekipno/3. mesto posamezno

SP:
2006 – 3. mesto posamično
2010 – 3. mesto ekipno

POI:

2004 – 1. mesto posamično
2008 – 3. mesto posamično

Častna Slovenka leta

Leta 2004 so jo poslušalci Vala 202 izbrali za športnico poletja. Nedeljski dnevnik jo je leta 2004 izbral za Častno Slovenko leta, leto za tem je postala najboljša evropska igralka na vozičku. Prejela je tudi Bloudkovo plaketo (2005). Športnica leta je postala v letih 2004, 2005, 2006 in 2008, članica najboljše invalidske ekipe pa je bila 2003, 2007 in 2010.

Nastala je praznina

»Mateji iskrena hvala  za vse, kar je naredila dobrega za prepoznavnost športa invalidov, nam pa je dala možnost, da smo se lahko s njo veselili ob njenih velikih športnih dosežkih. V namiznem tenisu invalidov je nastala praznina, ki jo še dolgo ne bo moč zapolniti in primerjati z njenimi velikimi športnimi dosežki. Vse dobro na novi življenjski poti ji želimo,« je ob slovesu povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Paraolimpijski komite.

Treningoholik

»Dobra in uspešna je bila, ker je takoj razumela, kaj vse je treba narediti za uspeh. Dojela je, da uspešen športnik posluša nasvete trenerja. Bila je sama svoj psiholog. Premogla je izjemen talent, bila pa je pravi treningoholik. Neprestano je vadil!« pa je o Mateji povedal njen trener Gorazd Vecko, s katerim je sodelovala med letoma 2001 in 2009.

Print Friendly, PDF & Email