Odločitev o tem, ali bodo lahko ruski športniki invalidi nastopili na septembrskih paraolimpijskih igrah v Riu, bo najbrž padla v torek. Športno razsodišče Cas v Lozani bo namreč takrat obravnavalo pritožbo Rusije na izključitev vseh njenih športnikov z iger.

Novico o obravnavi primera na Cas že v torek je ruskim medijem sporočil podpredsednik tamkajšnjega paraolimpijskega komiteja Pavel Rožkov. Odločitev Casa bo dokončna in je ne bo več mogoče spremeniti, so še sporočili Rusi.

Ruski športniki invalidi so, drugače kot pri športnikih olimpijcih, za katere je na pravkar končanih olimpijskih igrah Mednarodni olimpijski komite odločitve o morebitnih prepovedih nastopanja prepustil posameznim mednarodnim zvezam, dobili splošno prepoved nastopanja. Zaradi vpletenosti v znani ruski dopinški škandal je takšno obliko kazni izrekel Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) 7. avgusta, 15. avgusta pa je ruski paraolimpijski komite vložil pritožbo na Cas.

IPC je pri izreku prepovedi upošteval McLarnovo poročilo, v katerem je Svetovna protidopinška agencija Wada razkrila, kako so v Rusiji med OI v Sočiju sistematično zlorabljali doping, pri tem pa so preiskovalci obremenili tudi ruskeparaolimpijce.

Kot je sporočil IPC, se je komite za tak korak odločil, ker Rusija ni mogla izpolniti njegovih zahtev, predvsem tistih, ki zadevajo boj proti dopingu. IPC je pred izrekom kazni ruski strani oziroma njenemu komiteju omogočila obrambo in predstavitev svoje plati zgodbe, na glasovanju pa je potem izvršni odbor IPC soglasno potrdil kazen oziroma izključitev, še zapiše Slovenska tiskovna agencija.

Print Friendly, PDF & Email