Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite nadaljuje s svojim uspešnim projektom paraolimpijskega šolskega dne. Tokrat smo mlade ozaveščali v Kranju, bili smo gostje na OŠ Simona Jenka, kamor so nas povabili že drugo leto zapored. Dogajanje v Kranju si je ogledal tudi Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

Že drugič zapored

„Za nami je zelo prijeten dan. Prav očitno je bilo, kako so otroci navdušeno spremljali dogajanje v učilnici in telovadnici. Vseh 100 otrok pa je še posebej pozorno spremljalo tekmo v bocci. Organizatorji so pripravili izvrstne delavnice, krasi jih izjemna organizacija. Vsi smo navdušeni. Takih dni si še želimo,“ je po koncu dogodka povedala Mojca Jurčič, učiteljica OS Simona Jenka in koordinatorka dneva.

Zgodba naše kapetanke

Kot je to že v ustaljeni praksi, je dogajanje potekalo na dveh lokacijah. V učilnici je zbrane nagovorila vrhunska športnica Lena Gabršček, kapetanka reprezentance odbojka sede. Učencem je predstavila svojo življenjsko zgodbo. „Otroci so bili radovedni, pozorno so prisluhnili moji zgodbi. Predstavila sem jim odbojko sede, videli so tudi nekaj videoposnetkov. Najbolj pa jih je impresionirala moja proteza, ki sem si jo tudi snela, lahko so jo prijeli in preizkusili,“ je druženje na šoli opisala Lena.

Ni ovir za šport

V športni dvorani so se preizkusili v odbojki sede, košarki na vozičku, golbalu in bocci. Slednje sta predstavila državna reprezentanta Matjaž Bartol in Jakob Škantelj, ki sta letos več kot le dostojno zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu. Učenke in učenci so pozorno spremljali vsak njun gib in spoznavali prvine športne panoge, ki jo večina dosedaj še ni poznala. „Za nami je lep dan. Otroci so pokazali veliko zanimanje za šport invalidov. Spoznali so, da je boccia res otroška igra, ki pa zna biti še kako atraktivna,“ je po koncu dejal Bartol. „Otroci imajo radi šport. Prav je tako. Danes so spoznali, da se lahko s športom bavimo tudi taki, ki nismo gibalno najbolj sposobni, da lahko treniramo in se rekreiramo,“ pa je pristavil Škantelj.

V decembru še dvakrat

V mesecu decembru bomo obiskali še dve šoli: 6. decembra bomo v Miren Bilje, 23. decembra pa na Dobu.

Print Friendly, PDF & Email