V Laškem se je danes, v nedeljo, sklenil uvodni tabor za mlade parašportnike in njihove družine, tabor pa je organizirala in izvedla ter sofinancirala Zveza za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite.

Dogodek se je končal ravno na dan, ko obeležujemo 365 dni do začetka 16. paralimpijskih iger, ki se pričnejo 25.8. 2020 v Tokiu.

Dober odziv

Kar 14 mladih, osem družin oz. skupaj kar 34 se jih je odzvalo vabilu in se pridružilo premiernemu kampu, ki v praksi izvršuje zaveze, ki so bile dane v programu Postani športnik, ki sta ga družno razvila Zveza za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite ter Lidl Slovenija – mladim zagotoviti vzpostavitev dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje v športne aktivnosti.

Tokratni tabor je upravičil pričakovanja in dosegel svoj namen.

:: Postani športnik

Pester program

Zbrane je uvodoma pozdravil dvakratni svetovni prvak in paralimpijec Darko Đurić, ki jih je navdušil s svojo življenjsko zgodbo. Potem so zbrani pozorno prisluhnili predavanjem dr. Bora Štrumblja (predstavitev parašporta in paralimpijskega gibanja), dr. Tjaše Filipčič (Gibanje za vse) in mag. Natalije Spark (vzgoja in starševstvo), mladi pa so se lahko preizkusili tudi v različnih športnih panogah (namizni tenis, košarka na vozičkih, paraatletika, boccia, paraplavanje, parakolesarstvo), za demonostracijo le teh pa so poskrbeli za to usposobljeni kadri in trenerji (Kristina Žagar, Damjan Urbanec, Žiga Kobaševič, Luka Kovic, Damijan Lazar, Luka Cmok). V Laškem so v dvorani Tri lilij mladi parašportniki na delu videli tudi nekaj vrhunskih igralcev namiznega tenisa, ki so na pripravljalnem kampu pred evropskim prvenstvom, kamp pa vodi in organizira naše gore trener Gorazd Vecko, sicer selektor Velike Britanije.

Mladi so se pomerili tudi v posebnem paralimpijskem kvizu, piko na i pa smo postavili s štafetnimi igrami. Za konec so vsi udeleženci dobili spominska priznanja, najboljše tri ekipe pa še kolajne.

Šport za vse in tekmovalni šport

„Zelo smo zadovoljni z odzivom mladih parašportnikov in njihovih družin. Ta tabor smo naredili z najboljšimi nameni, vse skupaj pa je velik korak naprej na operativni ravni programa Postani športnik, ki smo ga razvili s partnerjem Lidl Slovenija. V Laškem so se mladi in njihovi starši še enkrat prepričali, kako dobre učinke ima šport,“ je po uspešnem tridnevju v Laškem povedal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-PK.

„Če bo volja, potem bo tudi pot. Gora ni mogoče premikati čez noč, a če si boste nekaj zelo želeli, vztrajali, potem je mogoče prav vse. Volja do športa, do dokazovanja, to je tisto najpomembnejše, kar vas žene naprej. Jasno, ni pa vse v tekmovalnem športu. Tudi brez tekmovanja lahko ogromno naredimo zase. Za svoje boljše počutje, za svoje telo in osebno srečo,“ meni dr. Boro Štrumbelj.

„Vsak lahko najde svojo gibalno aktivnost, ki je prilagojena njegovemu trenutnemu stanju, hendikepu. Vsak lahko naredi stvari drugače, pomembno je, da jih naredi,“ je v svojem predavanju omenila dr. Tjaša Filipčič. „Spustite jih, da imajo svoje lastno življenje. Otroku dovolite, da zaživi,“ pa je staršem svetovala mag. Natalija Spark.

Smernice za jutri

„Kamp je bil uspešen, izredno smo zadovoljni. Starši so iskali informacije, kako mlade vključiti v šport. Skozi ta tabor smo jim dali smernice,“ ni skrival navdušenja po koncu kampa Primož Jeralič, strokovni sodelavec ZŠIS-PK.

Avdio izjavi Primoža Jeraliča:

„Na taboru me je uvodoma navdušil Darko Đurić s svojo življenjsko zgodbo, ko nam je pojasnil, kako je postal vrhunski športnik. Na taboru sem se preizkusil tudi v košarki na vozičkih,“ pa se je pohvalil mladi paraplavalec Patrik Jagodic, tudi ambasador programa Postani športnik.

 

Zbrane je obiskal tudi Zdravko Lidl, ki je prišel, da mladim staršem na zabaven način prikaže pomembnost zdravja, dobrega počutja in kakovostnega preživljanja prostega časa. Toyota Slovenija pa je zbranim predstavila nekaj štirikolesnikov iz svoje bogate ponudbe.

Foto: Robi Verbajs

Print Friendly, PDF & Email