Manj kot leto dni nas loči do začetka 16. poletnih paralimpijskih iger, ki se 25. avgusta 2020 začenjajo na Japonskem. Prav Dežela vzhajajočega sonca je v septembru gostila seminar vodij in pomočnikov vodij paralimpijskih delegacij. Seminarja v Tokiu so se udeležili 104 predstavniki nacionalnih paralimpijskih komitejev. Slovenske barve Zveze za šport invalidov Slovenije-Paralimpijskega komiteja sta zastopala dr. Boro Štrumbelj, vodja delegacije, ter njegova namestnica Jana Čander.

„V sklopu seminarja smo natančno obdelali vse aspekte organizacije iger. Ogledali smo si tudi nekatere objekte, katerih izgradnja je v zaključni fazi. Objekti bodo sodobni, večinoma pa končani v prihodnjem letu. Bili smo tudi na velodromu, ki se nahaja pod goro Fuji in je dobrih 100 kilometrov iz Tokia, zato parakolesarji ne bodo stanovali v paralimpijski vasi, ampak v hotelih ob velodromu. Domačini se na izvedbo iger pripravljalo zelo poglobljeno in natančno. V času seminarju je bilo izpostavljenih nekaj manjših še nerešenih vprašanj, ki so jih na organizatorje naslovili predstavniki posameznikih nacionalnih komitejev,“ je uvodoma povedal dr. Štrumbelj, ki je potrdil, da sta si z Jano Čander ogledala tudi paralimpijsko vas, kjer takisto potekajo zaključna dela. „Celotnega projekta so se lotili zelo racionalno, vse namestitve pa so na vrhunskem nivoju,“ je še povedal vodja slovenske paralimpijske odprave.

Prijatelj Slovenije

Predstavnika naše zveze sta se neformalno srečala z cenjenim in spoštovanim Andrewom Parsonsom, predsednikom Mednarodnega paralimpijskega komiteja. „Ob zaključku seminarja je predsednik Parsons skupaj s predsednikom organizacijskega odbora Tokio 2020 simbolično povabil vse športnice in športnike s petih celin, da se udeležijo iger,“ je povedal dr. Štrumbelj in potrdil, da sta predsednika IPC-ja povabila v Slovenijo.

Pomembno srečanje s slovensko veleposlanico na Japonskem

Pomemben segment obiska v Tokiu je bilo tudi srečanje z dr. Ano Polak Petrič slovensko veleposlanico na Japonskem. „Izmenjali smo si izkušnje, predvsem pa je veleposlanica zagotovila vso podporo ter pomoč naši odpravi. Dogovorili smo se tudi za skupno komunikacijo do začetka iger,“ je še povedal dr. Štrumbelj.

Ob tem smo še izvedeli, da je Tokio izredno urejeno in čisto mesto, čeprav premore okoli 34 milijonov prebivalcev. Na svoj račun na tem koncu sveta pridejo ljubitelji morske hrane. V tem letnem času se temperature gibljejo okoli 33 stopinj, ob tem pa je navzoča še okoli 94 odstotna vlažnost. „Z Jano sva doživela tudi tajfun. A ne glede na moč tajfuna ali potresa, Tokio je pripravljen na vse. Bili smo tudi v simulatorju za potrese,“ še skleneta naša sogovornika.

Print Friendly, PDF & Email