Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski Paralimpijski komite si še naprej prizadeva za vzpostavitev dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje mladih invalidov v športne  aktivnosti. Zavoljo tega je skupaj z Lidl Slovenija razvila program Postani športnik.

Lani je bil na tem področju narejen korak naprej z uvodnim športnim taborom za mlade in njihove družine. Ker so bile lanske izkušnje in vtisi tako dobri, smo letos vnovič pripravili tabor, potekal je med 20. in 23. avgustom, mladi pa so z družinami bivali v Laškem v Hotelu Zdravilišče Laško, uporabljali smo Športno dvorano OŠ Debro.

Tudi letos so starši in otroci spoznavali paralimpijske športe, prisluhnili zanimivim predavanjem, se srečali s parašportnikom, imeli pa so tudi dovolj časa zase in za druženje s svojimi najbližjimi. Rdeča nit letošnjega tabora je bila predstavitev programa Postani športnik.

„Vsakič znova se pri delu naučimo kaj novega. Za vse nas strokovne sodelavce pa je bil izziv, saj nismo točno vedeli, kakšen hendikep otroci premorejo. A smo se uspešno hitro prilagodili in naredili vse tako, da je bilo primerno in zabavno za vse zbrane,“ je povedala Nina Ivanc, strokovna sodelavka ŠD Invalid, ki je sodelovala na taboru.

„Bistveno je, da se mladi vključijo, da jim šport omogoča socializacijo. Hkrati je staršem treba povedati in pojasniti, da je šport primerna vsakodnevna terapija. Otroci pa s športom pridobijo na samozavesti in spoznajo, da lahko tudi sami nekaj naredijo. Je pa pri starših ponavadi tako, da se ne zavedajo, kaj otrok zmore in kakšne možnosti pri ukvarjanju s športom sploh ima,“ je še dodaka Nina Ivanc.

Program paralimpijskega športnega tabora:

četrtek, 20. 8.

20.00 predstavitev paralimpizma in zgodovine paralimpijskega gibanja

petek, 21. 8.

9.00 – 10.30 predstavitev paraplavanja v bazenu v Thermani

11.00 – 12.30 pozdravni nagovor predsednika Zveze ŠIS –SPK Damijana Lazarja in predstavitev hokeja na električnih vozičkih v telovadnici OŠ Debro

15.00 – 16.30 predavanje dr. Tjaše Filipčič za starše o pomenu gibanja za družine, za otroke družabne aktivnosti in obisk Zdravka Lidla

20.00 – 21.00 obisk parašportnika

sobota, 22. 8.

9.30 – 10.40 predavanje za starše na temo partnerstva – mag. Natalija Spark, za otroke družabne aktivnosti

11.00 – 12.30 predstavitev curlinga v telovadnici OŠ Debro

19.45 – 21.00 predstavitev paraplesa

nedelja, 23. 8.

9.00 – 10.30 predstavitev boccie v OŠ Debro

11.00 – 12.45 športno tekmovanje med družinami v telovadnici OŠ Debro

13.00 zaključek tabora in kosilo

Tabor z razlogom

Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite si bo še naprej prizadevala za vzpostavitev dolgoročnega sistema in pogojev za vključevanje mladih invalidov v športne aktivnosti. Zavoljo tega je pred leti skupaj z Lidl Slovenija razvila program Postani športnik (VEČ O PROGRAMU POSTANI ŠPORTNIK), Paralimpijski tabor za mlade pa je ena od nadgradenj programa.

:: Vas zanima parašport? Na voljo smo vam na telefonu +386 1 53 00 891 in e-pošti:info@zsis.si

Paralimpijski tabor skozi kamero:

:: Paralimpijski kamp za mlade 2019

Print Friendly, PDF & Email