Na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite smo obeležili Dan slovenskega športa, prvič uradno praznovani vseslovenski državni praznik.

Jasna zaveza

Pogoji za razvoj športa invalidov niso optimalni. Zahvaljujoč jekleni volji športnic, športnikov, trenerjev, vlogi in pomenu Zveze ŠIS-SPK ter vsem partnerjem pa se zadeve premikajo v pravo smer.  Ob tej priložnosti smo na naši zvezi sprejeli zavezo, kjer smo se zavezali (v skladu s strategijo, ki jo imamo), da si bo Zveza ŠIS-SPK še naprej prizadevala ustvarjati ugodno okolje za razvoj parašporta v Sloveniji, za vključevanje oseb z invalidnostjo v športne aktivnosti ter za razvoj množičnega in vrhunskega parašporta. Zveza ŠIS-SPK si bo še naprej prizadevala doseči in še izboljševati umeščenost parašporta v širše družbeno in športno okolje. Hkrati bo Zveza ŠIS-SPK, kot krovna organizacija v RS za parašport, v obdobju 10 let s strokovnim delom in poslovno odločnostjo ključno oblikovala nadaljnji razvoj športa v Sloveniji in bo vzor uspešnega nacionalnega paralimpijskega komiteja v svetu. Še naprej pa si bomo prizadevali za promocijo pozitivnih vidikov parašporta, ki blagodejno in pozitivno vpliva na razvoj in življenje športnikov.

V predsedniški palači

V sredo smo tako zavezo delili z našimi partnerji, podporniki. Na pot smo se odpravili v športnem duhu – po Ljubljani je kolesaril parakolesar Anej Doplihar, ki ga je spremljal trener Luka Kovic, s Sandijem Novakom pa sta tekla njegov trener Roman Kejžar in Grega Dolinar, član našega tima v strokovni službi Zveze ŠIS-SPK.

V predsedniški palači nas je sprejel predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, ki smo mu kot podporniku zdravega načina življenja prav tako izročili zavezo. Damijan Lazar, predsednik zveze, je ob tej priložnosti dejal, da je praznik pomemben tudi za slovenske parašportnike, saj sovpada tudi z evropskim tednom športa #BeActive. “Šport je eden od mostov socializacije invalidov v družbo,” je ob predaji Zaveze poudaril Lazar. Sprejema pri predsedniku Republike Slovenije so se udeležili tudi parakolesar Anej Doplihar, trener parakolesarske reprezentance Luka Kovic, slepi maratonec Sandi Novak in njegov  trener Roman Kejžar ter Mateja Pintar Pustovrh, naša zlata paralimpijka. Sprejeli so nas tudi na Ministrstvu Republike Slovenije za izobraževanje, znanost in šport, kjer nas je nagovoril Darko Repenšek, vodja Sektorja za razvoj športa in športno infrastrukturo,

Obiskali smo tudi naše partnerje, podpornike: pri odštevalniku do paralimpijskih iger smo zavezo izročili Tini Cipot, vodji korporativnega komuniciranja pri našem zlatem partnerju Lidl Slovenija, obiskali smo sedež podjetja Toyota Slovenije, kjer nas je sprejel predsednik Toyote Adria g. Kensuke Tsuchiya in Loterijo Slovenijo, podporo zavezi so izrekli tudi v Zavarovalnici Triglav.  Naša tekaška trojka, ki so jo sestavljali Sandi Novak, Roman Kejžar in Gregor Dolinar, je obiskala tudi našega medijskega partnerja Media24. Zavezo je iz rok maratonca Sandija Novaka prevzel direktor Igor Klun. Pred tem so zavezo izročili še predsednici uprave Loterije Romani Dernovšek in njeni odlični ekipi, ki skrbi tudi za razvoj športa in parašporta v Sloveniji. Naša nekdanja paralimpijska prvakinja Mateja Pintar Pustovrh je našo zavezo predala predsedniku Toyota Adrie, Kensukeju Tsuchiyi. Za podporo smo se zahvalili našemu medijskemu podporniku RTV Slovenija, kjer naše aktivnosti podpirajo in o njih poročajo, zavezo pa sta iz rok parakolesarja Aneja Dopliharja prevzela urednik športnega programa Televizija Slovenija Gregor Peternel in urednik športnega programa na Valu 202 Boštjan Reberšak.

Še naprej aktivni

„Prvi praznik športa smo tudi parašportniki dodobra proslavili s svojimi partnerji in podporniki. Vozili smo se z ročnim kolesom in tekli po Ljubljani, našim partnerjem pa izročali zavezo, da nam še naprej stojijo ob strani, da skupaj gradimo boljši in prijaznejši svet tudi za parašport! Za nameček pa se ravno na državni praznik začenja Evropski teden aktivnosti #BeActive v katerem paralimpijci ostajamo še naprej aktivni in s tem odgovorno skrbimo za boljše počutje in na pomen pozitivnih vidikov športa opozarjamo vse okoli sebe,“ je ob tej priložnosti povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

Ponosni na petletno sodelovanje

„V Lidlu Slovenija smo izjemno ponosni na naše petletno sodelovanje z Zvezo. Skupaj smo oblikovali program Postani športnik, ki ima v samem bistvu točno te vrednote, ki jih dan slovenskega športa ponazarja – zaveza h gibanju, motiviranost, vztrajnost. Ko te ovire ne ustavijo, temveč spodbudijo, da se še bolj predano lotiš novih podvigov,“ je povedala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja pri Lidl Slovenija.

Zaveza za posebnem mestu

„Hvala, Sandi z ekipo Zvezi ŠIS-SPK, da si nas na dan slovenskega športa obiskal na Loteriji. S svojim odnosom do življenja in športa si nas dvignil od tal in vzpodbudil k premisleku o vsem, kar v življenju zares šteje. S sodelavci Loterije Slovenije smo ponosni na partnerstvo, ki ga gradimo s tabo, s tvojimi kolegi parašportniki in z Zvezo za šport invalidov Slovenije. Zaveza, ki ste nam jo predali, pri nas že ima posebno mesto. Športniki invalidi ste poosebitev našega poslanstva in presečišče vsega, za kar vsak dan delamo na Loteriji. V vaši zavezi, da k aktivnemu življenju in športu vzpodbudite vse slovenske invalide, vas bomo tudi v bodoče z vsemi močmi podpirali,“ se je Romana Dernovšek, predsednica uprave Loterije Slovenije, zahvalila za obisk slepemu maratoncu Sandiju Novaku.

Pridružili so se zavezi

„Partnerji, s katerimi lahko skupaj aktivno in srčno udejanjamo vizijo mobilnosti za vse, so nam v veselje, ponos ter nam dajejo zagon in motivacijo, da še bolj goreče delujemo v smeri spreminjana družbe na bolje. Zato se tudi sami pridružujemo zavezi, da bomo še naprej delovali in podpirali parašportnike na njihovi #StartYourImpossible poti,“ se je našega obiska kot prvi prejemnik razveselil Kensuke Tsuchiya, predsedniku  Toyota Adrie.

Zvesti športu

 „Na področju športa velik poudarek namenjamo razvoju otroškega in mladinskega športa na lokalnih ravneh in tako pomagamo k razvoju okolja, v katerem poslujemo. Prav tako podpiramo vrhunske športnike in športnice ter klube, zveze in druge organizacije, s čimer prispevamo k razvoju športnih panog na najvišji ravni. Obenem pa k  zdravem načinu življenja v sklopu raznolikih aktivnosti in programov spodbujamo tudi zaposlene v Skupini Triglav,“ je še pristavil Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav.

Print Friendly, PDF & Email