Bloudkova nagrada za Polono Sladič, Bloudkova plaketa za Gregorja Habjana

//Bloudkova nagrada za Polono Sladič, Bloudkova plaketa za Gregorja Habjana

Bloudkova nagrada za Polono Sladič, Bloudkova plaketa za Gregorja Habjana

Petek je minil v znamenju podelitve Bloudkovih nagrad, najvišjih priznanj za šport. Kolesar Tadej Pogačar in člani moške rokometne reprezentance iz leta 2004 so dobitniki Bloudkove nagrade za leto 2020 za vrhunski mednarodni dosežek, najvišje državno nagrado za šport za življenjsko delo v športu pa sta dobili dr. Marjeta Kovač in trenerka, selektorica parastrelske reprezentance Polona Sladič. Na virtualni podelitvi so s filmsko upodobitvijo podelili še 12 plaket.

:: Brošura ob 56. podelitvi Bloudkovih nagrad

Ponosni in veseli smo, ker je na svoj račun upravičeno prišel tudi parašport. Po zaslugi Polone Sladič in Gregorja Habjana.

Kolajne in uspehi

Polonca Sladič se je strelstvu zapisala pred več kot 40 leti, po končani tekmovalni karieri se je z enako strastjo in odgovornostjo posvetila trenerskemu in organizacijskemu delu v strelstvu in športu invalidov. Med trenerskimi imeni v Sloveniji, pa ne le v parašportu, Sladičeva zagotovo izstopa. S svojim delom v zadnjega četrt stoletja se je podpisala pod vse uspehe naše reprezentance, ki od leta 1996 z vsakih paralimpijskih iger prinese vsaj eno odličje! Številke so impresivne – pod njenim vodstvom so parastrelci in parastrelka osvojili 31 medalj: sedem paralimpijskih, 11 na svetovnih prvenstvih in 13 na evropskih prvenstvih.

Gregor Habjan je bil 15 let trener in selektor slovenske reprezentance v showdownu oziroma t. i. namiznem tenisu za slepe. V tem času so njegovi varovanci dosegli kar 23 odličij na velikih tekmovanjih, dvakrat je bila iz njegovih vrst imenovana parašportnica leta, kot trener pa je bil nagrajen s srebrnimi in bronastimi znaki Olimpijskega komiteja in Zveze za šport invalidov Slovenije – paralimpijski komite. Od leta 2000 do njegove trenerske upokojitve leta 2019 je aktivno, danes občasno, sodeloval z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije ter medobčinskimi društvi slepih in slabovidnih, kjer je izvajal nemalo seminarjev, predavanj, tekmovanj in prvenstev. Gregor je od mednarodne zveze za šport slepih (IBSE) pridobil tudi licenco za mednarodnega sodnika v showdownu, to delo pa še vedno opravlja.

Strokovnost in predanost

„Priznanja Stanka Bloudka so najvišja državna priznanja na področju športa v Republiki Sloveniji, ki se podeljujejo za delo in dosežke na področju športa. Podeljujejo jih že od leta 1965. Jože Okoren je to laskavo nagrado dobil za življenjski prispevek k razvoju športa invalidov za leto 2008. Po dobrih 12 letih pa je na področju športa invalidov nagrada Stanka Bloudka upravičeno in zasluženo osrečila trenerko parastrelstva Polono Sladič. Je prva trenerka/trener parašporta, ki je dobila najvišjo nagrado v športu. Polona je že več kot 20 let selektorica parastrelcev, ki so v zadnjih letih dobitniki najžlahtnejših medalj na največjih tekmovanjih. Polona je s svojo strokovnostjo in predanostjo ena ključnih oseb, da so strelci skozi dolg časovni okvir še vedno samem svetovnem vrh. Vse skozi pa je s svojim dolgoletnim izkušnjami nepogrešljiva pomoč pri umeščanju parašporta v slovenske sisteme športa. Ponosni smo, ker je Bloudkovo plaketo prejel Gregor Habjan, trener showdown reprezentance! Za strokovno trenersko delo in pomoč, ki sta jo Polona Sladič in Gregor Habjan nesebično delila z nami, se jima v imenu Zveze za šport invalidov Slovenije –  Slovenskega paralimpijskega komiteja iskreno zahvaljujemo in hkrati čestitamo,“ je ob tej priložnosti dejal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja.

Kdo so še ostali dobitniki najvišjih priznanj

Tadej Pogačar se je lani z zmago na največji tritedenski etapni dirki na svetu Tour de France izstrelil med kolesarske zvezde. Zdaj drugi kolesar svetovne jakostne lestvice je bil v mlajših letih sprva predan nogometu. Njegova prva profesionalna tekma je bila leta 2019 v Avstraliji Tour Down Under in s tem je postal eden najboljših mladih kolesarjev na svetu. Največji uspeh doslej je moška rokometna reprezentanca dosegla leta 2004 na šestem evropskem prvenstvu, ko je pred polno dvorano v Tivoliju po porazu v finalu z Nemčijo osvojila naslov podprvakinje Evrope. V ekipi so bili tedaj Ognjen Backović, Branko Bedeković, Boštjan Ficko, Zoran Jovičić, Andrej Kastelic, Vid Kavtičnik, Beno Lapajne, Zoran Lubej, Aleš Pajović, Dušan Podpečan, Roman Pungartnik, Ivan Simonović, Gorazd Škof, Tomaž Tomšič, Renato Vugrinec, Uroš Zorman in trener Tone Tiselj.

Dr. Marjeta Kovač, redna profesorica na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, je več kot 45 let predana športu v najširšem pomenu besede, kot trenerka številnim generacijam športne gimnastike in akrobatike, mednarodna sodnica, kot članica strokovnih in znanstvenih združenj doma in v tujini ter avtorica in soavtorica več kot 1300 strokovnih in znanstvenih gradiv.

Plakete so prejeli alpinistična naveza Luka Stražar in Aleš Česen, potapljačica na vdih Alenka Artnik, nekdanji košarkar in nato trener ter športni delavec Miran Jerman, novinarja Primož Kališnik in Tonček (Anton) Gider, Janko Rožman za uspešno, pestro in kakovostno šolsko ter rekreativno športno dejavnost v pomurskem športu, mlada biatlonca Alex Cisar in Lovro Planko, slednji tudi smučarski tekač, zdravnica in tudi sama odlična športnica Nada Rotovnik Kozjek, poklicni pilot Slavko Avi Šorn, nekdanji judoist, pozneje trener in športni delavec Vlado Čuš ter trener in selektor slovenske reprezentance v namiznem tenisu za slepe Gregor Habjan.

46 predlogov, štirje izbrani

Priznanja podeljuje odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki je bil letos izbran v novi sestavi in mu predseduje vrhunski alpinist Viktor Grošelj, podpredsednica pa je nekdanja alpska smučarka Mateja Svet. Na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj je prispelo kar 88 vlog za 71 nominirancev. Za nagrade je bilo podanih 46 predlogov, za plakete pa 27. To je največ v zadnjih letih in skoraj dvakrat več kot na primer leta 2014, je pojasnil Grošelj. Letošnja podelitev je bila že 56. po vrsti, saj nagrade podeljujejo od leta 1965.

Print Friendly, PDF & Email
2021-02-13T21:11:11+01:00 12. februarja, 2021|

test

fwdwwgiguwgh